måndag 30 juli 2007

Gallra böcker


Jag har semester och vi håller fortfarande på att fix aoch dona här hemma. Köket är fortfarande inte klart men vi hr målat ett rum till och gjort en rumsrokad. Eftersom jag sålde merparten v mina bokhyllor till en kompis ligger många böcker nedpackde i bananlådor. Jag älskar böcker även om jag inte alltid längre har så mycket tid att läsa. Nu när jag har köpstopp har jag istället börjat låna mängder av böcker på biblioteket istället. Tidigare tyckte jag att det var väldigt svårt att göra mig av med böcker men under åren har jag blivit mer pragmatisk. När jag upptäcker att jag har flyttat med mig olästa böcker genom flera flyttar blir det lättare att ge bort böckerna.

Min filosofi är min bokhylla skall spegla den jag är och den jag vill bli, alltså mina aktuella intressen. Då blir det lättare att göra sig av med t.ex. gammal kurslitteratur, pocketböcker är också lättare att gallra än inbundna.

Jag har blivit mycket förtjust i Bookmooch eftersom det ger mig en chans att skaffa nya böcker utan att behöva betala för dem. Däremot kostar det ju en del att skicka iväg böcker till USA. Det är lättare att ge bort böcker när man vet att mottagaren verligen vill ha den, samtidigt som det ge mig en chans att få tag på en bok som jag verkligen vill ha. Bokbörsen är ett annat alternativ men det tar ofta lång tid innan böckerna blir sålda och har jag väl bestämt mig för att gallra en bok så vill jag bli av med den snabbt.

Läs mer
Read a book and pass it on
New Ways to Do It Make Giving Away Books a Bit Less Painful
It’s a cookbook! (hur man rensar bland kokböckerna)Katalogisera dina böcker (och få boktips m.m.) med Librarything.com

Bilden på den överfulla bokhyllan är tagen av Harpersbizarre med Creative Commons Licens.

torsdag 26 juli 2007

Köpstoppstips (& spartips)

pink umbrella

Bild: Shawnoula

Solen skiner för en gångs skull och jag jobbar sista veckan innan semestern. Igår gav Dina pengar 10 tips för hur man klarar du sommarekonomin. Deras tips (från Gunilla Nyström, privatekonom på SEB) är:
1. Gör inga utflykter till shoppingcentrum.
Jag jobbar i Nordstan och det är väldigt mycket shoppingturister här, ofta med gråtande barn i släptåg. Det finns ju så mycket annat man kan göra än att shoppa bort sin semester. Regnar det kan man t. ex gå på biblioteket. Ett tips när det gäller biblioteksböcker, om ditt lokala bibliotek inte har boken du söker kan de oftast fjärrlåna in boken från något annat bibliotek.

2. Gör lista innan du storhandlar – och lämna barnen hemma.
Att lämna barnen hemma kan vara lättare sagt än gjort men man kan försöka att hålla sig till sin inköpslista, gärna i kombination med en veckomeny.

3. Gör ett utgiftstak för dyra inköp.
Gå inte på elektronikaffärernas rea på rea...

4. Köp bara det du måste nu – skjut upp köpen som kan vänta.
Se punkt 3..

5. Ta med hemlagad mat till jobbet i stället för att äta lunch ute.
Vi har testat att ha matlag nu under sommarne. Vi är 3 stycken som har tagit en dag i vekcna var och det har fungerat bra! det är alltid mycket goda med mat som någon annan har lagat. Själv använder jag ofta glasburkar och gamla glasslådor till min lunchmat.

6. Minska bilresandet – samkör med andra föräldrar till barnens träningar.
Eller åk kommunalt! Bra både för plånboken och klimatet.

7. Minska på café- och restaurangbesöken.
Också lättare sgat än gjort... En öl eller ett glas vin på någon uteservering är lockande för de flesta. Att inte gå på café är också ev av de saker jag saknar mest med mitt köpstopp. är man på resande fot är en kylväska (och kylklampar) en nödvändighet. När jag var liten kunde man byta kylklampar på bensinmackar men jag vet inte om det går längre. Vi har en stor och en liten mjuk kylväska. Vi brukar också frysa petflaksor med vatten och använda dessa som isklampar. Det smälta vattnet kan man använda till att släcka sin grill med.

8. Sälj gamla saker.
Semester kan vara ett bra tillfälle att städa vinden. Har man tur kan man få sålt en del. I DN kan man läsa om arkitekten Peter Hallén som bestämde sig för att sälja av 70 kartonger med prylar som blivit över efter en flytt. Väl i sin nya lägenhet upptäckte han att han inte behövde det som fanns i de magasinerade kartongerna, det gick alldeles utmärkt att leva ändå. Terri Herrera Eriksson har dock tröttnat på idiotiska mail från Blocketspekulanter.


9. Be fordringsägare om en betalningsplan.
Jag har tyvärr ingen erfarenhet av sådant här men kommunens konsumentvägledare kan nog hjälpa till med sådant.
10. Gör ett semesterkonto till nästa år
Vi har en speciellt bankkonto för semestersparande + en petflaska där vi sparar alla guldtior vi får.

Läs mer!
Min egna topp 7 spartips

måndag 23 juli 2007

Aftonbladet växlar ner


I dagens Aftonbladet kan man läsa om Familjen Karlsson har ”växlat ner” för att få tid med livet. De bäljer bort all lyx och mamman, Jessica Karlsson, har gått ner i arbetstid för att vara med sina barn. En lugnare vardag – varje dag året om – är mer värdefullt än två veckors solsemester i Thailand, tycker de. I en annan artikel intervjuas Jörgen Larsson om hur man får tid att leva och man kan själv testa hur tidrikt man lever.

Det är kul att det skrivs om familjer som vågar vägra stressen. Men det är några saker jag har funderat på när det gäller att "växla ner", en sak är män och föräldraledighet och liknande. Pappan i familjen Karlsson som har stora barn från ett tidigare förhållande citeras:
"– När de andra barnen var små jobbade jag mer än hundra procent, det ångrar jag såklart. Men jag har också lärt mig av det och inbillar mig att jag är en bättre pappa nu när jag omprioriterat vad som är viktigt."

Varför är det alltid när män bildar familj för andra (eller fjärde...) gången som som de inser att att småbarnsåren går snabbt och att de inte kommer tillbaka. Vad ger det för budskap till de äldre barnen, du var inte lika viktigt för mig typ...? Förhoppningsvis är det en generationsfråga, allt fler män tar föräldraledigt. Lär mer här, Fler är pappalediga.

Jag har alltid haft åsikten att man skall jobba så lite som möjligt. Med det menar jag att om man kan och vill så är det bra om man inte behöver arbeta heltid. Man kan t. ex minska sin konsumtion som familjen Karlsson ovan. Oftast är det kvinnan som går ner i arbetstid och att arbeta deltid kan bli en riktig kvinnofälla om man inte kompenserar med delade pensionspoäng eller extra pensionssparande.


Tidigare poster på samma tema
Vill ha mer!

söndag 22 juli 2007

Semestertider

Dalsland

Bilden på akvedukten i Håverud är tagen av clundh med Creative Commons Licens.

I helgen gjorde vi en utflykt till Dalsland. Först åkte vi till Håverud där vi grillade korv till lunch. Solen gassade, det fanns flera picknickbord alldeles vid Håverudsbron och medan vi väntade på att det skulle bli bra glöd tittade vi på akvedukten. När vi hade ätit uppp kunde vi titta på hur de slussade upp M/S Dalsland och några kanotister.

Efter lunch åkte vi vidare till Dalslands museum och konsthall. Till min stora glädje upptäckte jag att DIK-medlemmar gick in gratis! Jag ville titta på utställningen Det är inte som det var att gå längs stranden – naturen som motiv i samtida svenskt konsthantverk eftersom curatorn är en kompis till mig. Dessutom medverkar min granne i den andra utställningen, Brodera och fundera… En utställning om nålen, tråden och berättelsen med några av landets främsta textil konstnärer.
Museet låg väldigt vackert på en höjd vid en sjö. Det finns ett fik, Café Bonaparte och museet lär även ha en egen gästbrygga. Medan vi tittade på utställningarna gick barnen på upptäcktsfärd i den lummiga skulpturparken. Det kändes nästan som ett Louisiana i miniatyr. Bland annat kan man titta och klättra på Lars Villks "Dalonien". Lars Vilks är ju mest känd för sina friskulpturer Nimis och Arx på Kullaberg i Skåne (som jag bara har sett från vattnet) och för mikronationen Ladonien.

Vi tog även en kort sväng till Hantverkshuset där vi tittade på den gamla ångbåten Hamfri. I övrigt fanns det mest krims krams till salu och tyskt bröd. På hemvägen stannade vi för att fika i Dals Rostock. Vi hittade ett perfekt ställe i brunnsparken vid Kroppefjälls hembyggdsmuseum. När kaffet/teet var urdrucket tog vi en sväng i örtagården där det finns omkring 350 olika växter och tittade in i det gamla torpet. Precis när vi höll på att lasta in de sista sakerna i bilen började det regna så vi hade verkligen tur med vädret. Tyvärr missade vi en av Dals Rostocks andra sevärdheter, modellen av det gamla stationshuset.

Här hemma pågår den stora omflyttningen (vi är inte de enda). Vi skall byta sovrum och barnen skall ta över vårt gamla sovrum så det rensas och röjs på alla håll och kanter.

Lite annat kul!

Dead car battery? Give it a glass of red wine

torsdag 19 juli 2007

Konsumtionen stjäl våra liv

Act Globally

Bilden, Act Globally, är tagen av marcokalmann med Creative Commons Licens.
... är titeln på dagens debattinlägg i GP från Owe Wikström, professor i religionspsykologi vidUppsala universitet.

"Det ligger i självindustrins intresse att skapa misstänksamhet mot trivsel och förnöjsamhet, att förlöjliga folk som ignorerar sitt utseende, inte alls vill åka till Toscana, de som njuter av Svenssonlivet och som vare sig bryr sig om några kilos övervikt eller om att åldrandet inte går att åtgärda."

Konsumtion gör oss inte lycliga i längden även om vi kanske tror det. Jag måste dessutom erkänna att jag stundtals har varit på riktigt dåligt humör under mitt köpstopp. Jag kan inte sluta undra om jag hade varit gladare om jag hade kunnat pigga upp mig med lite godis eller en tidning då och då.
Keynes barnbarn
Jag har tidigare tipsat om Christer Sanne. Sanne är samhällsforskare, civilingenjör, fil dr och senast docent på KTH. Han har tidigare gett ut ”Hur mycket arbete behövs?”, ”Ett Göteborg mindre” och ”Arbetets tid, m. fl. Förra veckan hittade jag Keynes barnbarn som 7-dagars lån på biblioteket och jag har streckläst den i helgen. Boken är mycket läsvärd! I "Keynes barnbarn" skildrar Sanne samhällsutvecklingen och vad den betytt för levnadsförhållanden och miljö. Boken tar upp frågan om våra behov och drivkrafterna bakom konsumtion, både hos konsumenterna och i samhällssystemet. Poängen med boken är att vi måste förändra vår livsstil och konsumtion, punkt slut. Vi kan inte förlita oss på att miljövänlig teknik och annat skall lösa våra problem. Det är t. ex inte hybridbilar som är lösningen på klimatfrågan utan vi måste hlet enkelt köra mindre. Sanne skriver bland annat om hur vi socialiseras in i konsumtionen och ger som exempel barnet och julafton. Det lilla barnet är mest intresserat av de tomma kartongerna och omslagspappret men ju äldre et blir och ju mer vi pratar om att jultomten kommer med presenter - ju mer kommer att barnet att tjata om julklappar.

Läs mer!
Sanne avslöjar konsumtionsfällan
Tillväxt är ingen garant för lycka (en debattartikel från GP )2003)
Stoppa miljöhyckleriet av Lennart Fernström på Cogito som har flera intressanta debattinlägg under Grön debatt.
"Keynes barnbarn" sätter fingret på en annan obekväm sanning (Leif Engström, Miljöpartiet de Gröna, Mölndal)

måndag 16 juli 2007

Bad hairday



Hårbilden är tagen av . Az med Creative Commons Licens.

I maj skrev jag om mitt frisörbesök där jag fick bakläxa på min no-poo rutin (mitt experiment med att ersätta shampoo & balsam med bikarbonat & äppelcidervinäger) Kort därefter köpte jag ett shampoo av märket MacUrth på Ekostore. Idag var jag på återbesök hos frisören (samma salong - ny frisör) som utbrast men vad är det du har i håret. Tydligen tål jag inte MacUrths ekologiska shampoo med "äkta och naturliga ingredienser". Jag har fått något som liknar skorv... Vad skall jag nu göra? Frisören rekomenderade ett dyrt salongsshampoo från Wella, men det borde ju finnas bra ekologiska alternativ?



I ett urklipp från Dagens Industri läser jag att Weleda har ökat sin omsättning med 40% de senaste två åren. Man har även öppnat en webbshop. Jag har tidigare provat Iris Cleansing Lotion och Calendulas barnprodukter men mest nöjd är jag med min hudkräm från Doktor Hauscka.

I DI weekend skriver Susanne Ljung om den naturliga trenden i skönhetshyllan (DI Weekend #22) och tipsar om märket Nude som sägs kombinera ekologi, etik och lyx. Ett annat märke som omnäms är Kimia och Stella McCartneys hudvårdslinje Care.

Läs mer!
SvD skriver om påsminkat miljötänkande, att miljövänliga alternativ i all ära inte känns lika lockande som de konventionella märkena.
"Konsumtion – källa till självförtroende". Utseende och yta och en ständig jakt på att passa in dominerar unga tjejers konsumtion, visar en kandidatuppsats i företagekonomi.
Hudnära kemi. Många skulle vilja se mer miljövänlig kosmetika. Och nu kommer krämer och läppstift som kallar sig naturliga. Men att hitta de garanterat miljövänliga produkterna är inte lätt.
The eco-capitalist bringing ultra-natural skincare to the masses (ur the Independant)

torsdag 12 juli 2007

When the going gets tough - the tough go shopping


När jag var liten hade min mamma ett klistermärke med texten "When the going gets tough - the tough go shopping", på sin bil. Shopping har också varit ett sätt att umgås för oss. Särskilt efter att jag fick barn har jag ibland tagit ledigt från familjen och tillbringat en heldag på stan med min mamma. Retail theraphy...Nu när jag har köpstopp kan vi inte längre umgås genom att gå på stan. Visst kan vi fortfarande göra det men men det är ju inte speciellt kul, för mig i alla fall. It's tough going shopping
I veckan bjöd mamma mig på bio, vi var och såg "Blades of Glory", en fånig men kul film om ett manligt konståkningspar. Frågan var, var vi skulle ses innan bion och vad vi skulle göra. Mamma ville gå på stan och titta lite för att sen ta en fika innan bion, men det funkade ju inte för mig. Till slut enades vi om att träffas på stadsbiblioteket eftersom jag hade några böcker att lämna igen. Därefter tittade vi lite på skor och givetvis hittade jag flera nedsatta par i min storlek, det är en anledning att hålla sig borta från affärer när man har köpstopp, det man inte har sett kommer man inte att sakna... Efter att ha provat skor gick vi till ett café där mamma fikade och jag drack vatten. Jag fick lite av hennes smörgås också. På väg till bion tog jag upp frågan om julklappar, hur skall vi göra om jag/min familj inte "kan" köpa julklappar. Mamma tyckte att julklappar absolut kunde räknas som nödvändigt fast att vi kanske kunde dra ner lite på julklapparna. Jag kan dock inte se julklappar som något nödvändigt, men en jul utan julklappar, funkar det? Förra året bestämde jag och min man oss för att våra julklappar till varandra bara fick kosta 100 kr - det var en kul utmaning.

Idag har jag också varit och återigen varit "på stan" med min mor. Vi var blanda annat på Ikea där jag handlade Rationell lådmatta. Jag har funderat på andra lösningar för att skydda våra nya kökslådor (det lilla presentpapper jag har kvar måste räcka året ut och tidningspapper färgar av sig.) men inte kommit på något annat så det fick räknas som en nödvändighet. Jag hade gärna köpt lite annat smått och gott också, som det gärna blir när man är på Ikea, men jag var ståndaktig. När mamma tog en kaffe på Ikeas café tog jag upp att jag skulle blogga om vårt shoppande. Hon blev helt förfärad och menade att vi skulle framstå som ytliga utan några andra intressen än att shoppa. Hon menade att det är ju umgänget som är i fokus, inte shoppingen, att shoppingen bara blir en miljö/bakgrund. Vi diskuterade även julklappar igen och så länge hon fick köpa något till barnen så var det ok att vi vuxna inte byter julklappar.

Bilden är tagen av natotuke med Creative Commons Licens.

Vintage är det som gäller


I går försökte jag läsa ikapp helgens tidningar. I söndagens SvD skriver man om "Vintage med stort V", i jakten på det unika. Det ges även en guide till Stockholms vintagebutiker (inte bara kläder) , liksom en guide till Londons vintage och vintage i New York och Paris. Enligt wikipedia bör kläderna vara minst 25 år gamla för att kallas vintage, men åsikterna om detta går isär. Jag har alltid köpt mycket second hand kläder dels av ekonomiska skäl (man får mer kläder för pengarna) och för är det är roligare att ha kläder som inte alla andra har. Det är även bättre för miljön än att hela tiden köpa nytt. I Göteborg är Ragtime 2nd hand och Charleston i Haga några av mina favoriter. Emmaus på Linnégatan är bra om man vill ha lite nyare märkeskläder (då menar jag märken som Inwear, Mexx, Turnover etc). När det gäller barnkläder är dock Tradera oslagbart, de kläder som jag köpt till mig själv har jag aldrig varit lika nöjd med.m

Läs mer!
Fler vintageadresser från Elle som även tipsar om hur man gör en bra affär.
Krimskrams har en bra förteckning över 2nd hand butiker i Göteborg
Intervju med Karin Öst står bakom som Lily of the Valley, en av Sveriges första webbaserade shoppar för vintagekläder.

Bilden på vintageklänningen är tagen av jek in the box med Creative Commons Licens.

onsdag 11 juli 2007

Shoppingturism


I Dagens Industri läser jag att regnet att fått svenska folket att shoppa och drivit upp den sk, shoppingturismen till nya rekordhöjder. Under juni månad ökade klädförsäljningen med 6,5% jämfört med samma månad i fjol. I Ullared har försäljningen ökat med 35% sen midsommar. Från ICA rapporteras även att vi numera köper mer prylar än mat. På sommaren reser många för att shoppa även inom Sverige. Lågprisvaruhuset i Ullared är ett välkänt exempel liksom IKEA:s olika varuhus. och Glasriket. Dagens Handel skriver att Göteborg profilerar sig stenhårt mot utländska turister, att handlarna har hittat nya sätt att locka shoppingturister, bland annat genom samverkan med lågprisflyg som Ryan Air. Det känns inte speciellt bra med tanke på miljön och klimatet.
Själv har jag köpt färg och kämpar med att måla om därhemma. Tanken är att jag skall bli klar innan resten av familjen är tillbaka från Skåne. Jag hade dock glömt hur jobbigt att det är att måla, färgen som hamnar i ögonen, i håret, på golvet... Jag är helt enkelt ingen Martin Timell typ. Men jag har bestämt mig för att bita ihop och tänka på hur fint det kommer att bli efteråt. När "biblioteket" är ommålat skall vi flytta vårt sovrum dit och barnen skall ta vårt rum. Jag har en idé om att göra ett Tintininspirerat rum till barnen - det kan bli en utmaning med köpstopp.

Läs mer!
HUI-rapporten Shopping och shoppingturism – sommaren 2007
Dagens Handel vill satsa på Sverige som shoppingparadis
Gekås kritiseras för miljöförstöring - vilket de dementerar

Bilden på färgburken är tagen av Chris Campbell med Creative Commons Licens.

tisdag 10 juli 2007

Byta kläder


Det är nu över 7 månader sedan jag köpte några kläder eller skor och det går faktiskt bra. Det är klart att jag blir sugen på lite nytt och ibland har jag svår garderobsångest men för det mesta går det bra. Jag har fått lite nya kläder via kompisar men även gett bort en hel del som jag upptäckte att jag helt enkelt inte använde av olika anledningar. Dessutom har jag påbörjat en önskelista/shoppinglista med plagg som jag skall försöka att köpa nästa år, mest basgrejer som jag upptäckt att jag saknar (t. ex en svart kofta...). Via Bett R Worlds inlägg om att hitta second hand kläder upptäckte jag Kläder.nu portalen med sin second hand länk sida. En nyhet för mig där var Gudrun Sjödéns egna vintage-site. Även om jag inte är så jätteförtjust i hennes kläder är det ett kul och bra projekt, dessutom tipsar man om andra sätt att leva miljövänligt.

Byta kläder
Om man inte vill betala för begagnade kläder kan man alltid försöka att byta kläder. I USA finns Swap-o-Rama. Olika klädbytestillfällen ordnas i både London och tydligen även kring Stureplan. Här i Sverige finns Ska vi Byta Grejer.se , Helsingborgs dagblads Rubbet och Klädbytardagar.nu. det enklaste är väl annars att gå ihop me dlite kompisar och ordna en byteskväll, gärna med vin och lite tilltugg för att få upp stämningen.

Läs mer!
I mars refererade jag till SvDs artikel om ekologiskt á la 2007. Även Sydsvenskan bevakar detta område. I april hade man en intervju med den ekologiska modeikonen Jane Wikström.
Handla Ekologiskt i Göteborg skriver att H&M kommer med mera ekokläder
Bilden är tagen av jenerally speaking (med Creative Commons Licens) från Vancouver's first annual swap-o-rama.

måndag 9 juli 2007

Höstligt

Simplicity

Bilden på blomman är tagen av justintosh med Creative Commons Licens.

Det är juli men det känns mer som september. Vi är ett fåtal tappra själar som är kvar på jobbet och tre av oss har bestämt oss för att ha ett matlag. Tanken är att vi tar med oss lunch (som skall räcka till alla tre) var sin dag i veckan. Övriga dagar tar man med sig till sig själv eller köper hämtmat eller vad som. Mitt bidrag denna vecka blev Fiskarhustruns fisksoppa, ingen grädde men desto mer aioli.
På lunchen tog vi en sväng i Nordstan. Medan min kompis köade för en sojalatte på Espresso House lusläste jag på kaffemenyn. Det verkar som om man fortfarande kan köpa yogite (2 kr dyrare jämfört med Coffee cup för minsta koppen) och de har ett Rättvisemärkt bryggkaffe som heter Inca. Hur som helst sparar man ganska mycket pengar på att köpa ett paket yogite i på ICA (ca. 35 kr) och brygga te på kontoret istället för att köpa med sig.
Jag har läst ut Circle of Simplicity av Cecile Andrews och återkommer snart med recension. Jag har även ansökt om att bli moderator för en freecyclegrupp i Göteborg. Vi får se hur det går.

söndag 8 juli 2007

En rättvis latte, tack

victrola latte

Bilden, Victrola latte, är tagen av presta med Creative commons licens.

Jag dricker inte kaffe, jag är mer av en temänniska, och jag har inte fikat ute på evigheter men jag tänkte skriva om den nya rättvisetrenden på caféer runt om i landet. I Malmö (Fairtrade city) finns Barista Fair Trade Coffee med uteservering på Södra Förstadsgatan (cafégatan nummer ett i stan). I Göteborg finns Muffins m.m. som bara serverar Rättevisemärkt kaffe. Ett stort plus är att det även finns muffins för veganer/laktos-/glutenallergiker. Coffee cup (där jag brukade fredagsfika tidigare) har gått ihop med Espresso House men erbjöd i alla fall tidigare bryggkaffet Amarillo™, ett ekologiskt och Rättevisemärkt höglandskaffe från Peru. Dessutom hade de Yogite om man inte vill ha kaffe. ¨Jag har tittat på Espresso Houses webbplats men där finns ingen miljörelaterad information alls. Däremot har ju Wayne's Coffee gått ut med att de under våren började servera Fairtrade/Rättvisemärkt kaffe. Det är en del av en stor nysatsning på bryggkaffe som kedjan gör och innebär att en av kedjans två kaffesorter alltid är Rättevisemärkt.
Läs mer!
En rättvis latte, tack ledare i Expressen 15/6-07
Godsak.se, tipsar om var man kan fika ekologiskt och rättvisemärkt i Göteborgsområdet.
Kaffesnobben skriver om kaffenyheter och recenserar olika caféer och baristor.

lördag 7 juli 2007

Semester - regn och annat kul som barn gillar


Vi är på på besök i ett regnigt och översvämmat Skåne (även om det är uppehåll för tillfället). På vägen hit, kryssandes för att hitta en väg som inte var avstängd, passerade vi en drunknad buss samtidigt som man på radio avrådde alla att åka bil in i Malmö, men det var så dags då.
Är det så här det kommer att vara i framtiden med alla klimatförändringar?
På TV har man sänt Live Earth hela dagen men vi har haft TVn avslagen. Även om vädret inte har varit det bästa så kan man ju inte sitta inne och titta på TV hela dagen, framför allt inte om man har småbarn med spring i bena.

Kul för barn
I början på juli skrev jag om Gratisnöjen för barn på sommaren. Sedan dess har jag stött på lite olika intressanta barnrelaterade artiklar och blogginlägg. Från trendiga barnvagnstillverkaren Bugaboo kommer Bugaboo Daytrips med förslag på sevärdheter i olika städer jorden runt. Närmast oss i Sverige finns platser som Köpenhamn, Amsterdam, London & Brighton. I Köpenhamn kan man leka med drakar i Kongens Have eller beundra biblioteket, den "svarta diamanten". Det senare utflyktsmålet kanske passar bäst med sovande bebisar...

Från Washingtonpost.com kommer A Kid's Reality, en läsvärd artikel om barns fantasi och deras behov av fri lek. Mina barn är av någon anledning förtjusta i att leka flygplan och att de reser till Mallorca...

På bloggen the New Homemaker hittade jag artikeln Simple Secrets That Create Happy Family Memories. Många av förslagen är väldigt amerikanska i sin framtoning men det finns några olika men enkla tips att ta till sig, t. ex. att fira alla familjeframgångar, och skapa mysiga nattningsrutiner samt att stänga av TVn och istället ha spelkvällar där man kan damma av klassiker som bondespelet, kasta gris och fia med knuff .
Själv hoppas jag på bättre väder så att barnen kan få bada lite.
Bilden (som inte föreställer min barn...) är tagen av Bruno M. C. Gonçalves med Creative Commons Licens.

torsdag 5 juli 2007

De skamlösa



Nu har jag läst ut De Skamlösa och jaha jaså känslan kvarstår, jag hade nog väntat mig nåt mer. Enligt DNs recension skall boken "en skamlös satir över det materialistiska, konkurrensinriktade och nervösa nuet som speglar sig i sig själv men aldrig är nöjt med vad det ser." Visserligen kan jag se satiren men mitt problem är den osammanhängande storyn med bland annat insprängda noveller av den fiktiva författaren "Amanda". Jag började faktiskt kolla så att det inte saknades sidor i boken som jag har lånat på biblioteket.
Det intressanta i det konsumtionskritiksa sammanhanget är, som Daniel Åberg också påpekar, att boken knappt innehåller några referenser till varumärken, krogar eller liknande.
Boken handlar om Tito (adlig) & Nathalie (från en mindre priviligerad bakgrund) som jobbar på en veckotidningsredaktion. Nathalie ägnar sig åt sexuella fantasier, företrädesvis med lesbiska insla goch är förmodligen kär i Tito. Tito har precis träffat Erik, nybliven jur kand. Erik hoppar av en jordenrunt resa för Titos skull och i slutet avboken hägrar ett bröllop, eller gör det verkligen det. Erik är fixerad vid sina gamla flickvänner Jenny & Amanda men fantiserar ofta om att "sätta på män". Han har vissa drag av Patrick Bateman i American Psycho, samma narcissim uppblandat med våldsamma sexuella fantasier. I boken skymtar även Douglas, IT-snubbe med en faibless för tailändskor förbi, liksom Nathalies faster, den åldrade konstnärinnan som sörjer sin ungdoms kraft.
Här kan du läsa ett utdrag och kanske bilda dig en egen uppfattning om boken. Läs den för all del om du själv vill se vad hypen handlar om men vill du bli upprörd över handväskor & flärd du kan lika gärna läsa någon av Denise Rudbergs böcker, gärna Väninnan eller Jenny S.


Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om De skamlösa av Sisela Lindblom

onsdag 4 juli 2007

Can't buy me love (or happiness)



Långt innan Patrick Dempsey blev McDreamy spelade han en nördig tonåring i 80-talsfilmen Can't buy me love. Sensmoralen i filmen är bland annat att man inte kan köpa äkta kärlek vilket får mig att tänka på Zen Habits inlägg: A Guide to Escaping Materialism and Finding Happiness. Många av hans förslag på hur man kan sky/fly materialismen känns rätt bekanta vid det här laget, några har ingått i Bett R Worlds utmaningar andra i Weekely Simplicity Tips;


Begränsa TV-tittandet -Se Utmaningen v. 5-6: Ta en elektronisk paus
Skippa nyheterna - Se Weekly Simplicity Tips v. 17
Begränsa surfandet - Se Utmaningen v. 5-6: Ta en elektronisk paus
Ersätt tidningar med böcker (eftersom tidningar till stor del består av reklam)
Undvik shoppinggallerior
Vänta minst 30 dagar innan du köper något och se om du fortfarande vill ha det
Rensa i röran - Ett nytt och bättre liv...
Köp begagnat

Eftersom jag redan praktiserar ett flertal av ovanstående borde jag vara på rätt väg så därför tänker jag koncentrera mig på några av hans tips på hur man hittar sann glädje

Skapa en tacksamhetsdagbok
Vårda din hälsa
Försök att hitta mening med ditt liv
Känn dig själv

Lite flummigt men värt att tänka på. För övrigt har vi haft magsjuka här hemma men jag har ändå lyckats börja läsa Sisela Lindbloms De Skamlösa, boken som gav upphov till Väsk- och lyxkonsumtionsdebatten. Än så länge känns den inte speciellt kontroversiell, det skulle väl vara den kvinnliga huvudpersonens intresse för porr och lesbiskt sex då. På mitt nattduksbord ligger även Cecile Andrews Circle of simplicity och väntar, en bok som förhoppningvis kan bryta av fint mot de Skamlösas Stureplansfokus.

Bilden (som inte föreställer min barn...) är tagen av Bruno M. C. Gonçalves med Creative Commons Licens.

tisdag 3 juli 2007

Om behov


Den holländska välgörenhetsorganisationen Cordaid Mensen in Nood har lanserat en ny kampanj, Kleingeld, groot verschil (ungefär småpengar - stor skillnad), där man vill visa på hur dina småpengar kan ge rent vatten, tak över huvudet och sjukvård till människor på flykt undan inbördeskrig och naturkatastrofer.

Bilderna är tagna av svenske modefotografen Carl Stolz och hela kampanjen plåtades på plats i Kenya. Reklambyrån Saatchi & Saatchi belönades med ett silverlejon i Cannes för kampanjen. Detta silverlejon auktioneras nu ut till förmån för Cordaid. Auktionen avslutas på onsdag.



Vad tycker du? Är kampanjen osmaklig? Hur som helst ger den ett nytt perspektiv på "väskdebatten".

söndag 1 juli 2007

Semester - gratisnöjen för barn på sommaren

Game Boy at Stonehenge

Bilden på killen med sin Gameboy är tagen av Cybjorg med Creative Commons licens. Se resten av bildserien, Game Boy Around the World på Flickr. Jag hittade den via den svenska resebloggen Travelaid.

Imorgon börjar sista veckan innan dagis stänger. Förra året var barnen på sommardagis eftersom vi vanligtvis har semester i augusti men i år skall min man vara föräldraledig 3 veckor innan vi har gemensam semester. Vi skall inte göra något "speciellt" på vår semester, kanske hälsa på släkt och vänner men annars är vi kvar i stan (ett öde värre än döden enligt somliga).

Vi är rätt mycket på vår gård där barnen cyklar, åker Bobbycar eller leker på lekplatsen. Vi passar på att grilla till lunch eller middag om det är bra väder, barnen gillar när vi äter utomhus. Vi har har tidigare besökt Kättilsröd 4-h gård och det finns flera andra närheten. En annan familjefavorit är Botaniska trädgården där man kan upptäcka nya spännande ställen varje gång. (t. ex grottgången i den japanska dalen)

Här är 10 kul saker man kan göra när man har köpstopp på sommaren (och en del funkar året om):


  1. Åka älvsnabben några gånger fram och tillbaka
  2. Åka spårvagn, gärna genom en tunnel eller två (bra när det regnar)
  3. Titta på pingvinerna och sälarna och sen leka på Plikta i Slottsskogen
  4. Grilla korv vid Härlanda tjärn
  5. Fiska krabbor
  6. Promenera vid röda sten och titta på båtar.
  7. Sommarunderhållningen 2007
  8. Promenera i Änggårdsbergen eller i några andra av stadens grönområden.
  9. Musik i det gröna. Göteborgs symfoniker ger sin årliga konsert i Slottsskogen den 10 juni. Alexander Hanson dirigerar och Carin Hjulström presenterar.
  10. Bada i havet eller någon av sjöarna. Inspiration och vägledning fås i den nya badguiden "Ta ett dopp". Vi brukar åka till Hovåsbadet eller Delsjön men det kanske är dags att prova något nytt ställe i år.
Alla punkterna ovan går utmärkt att kombinera med picknick. Några ord om sommarunderhållningen, när jag pluggade jobbade jag en sommar som personlig assistent. Min brukare var mycket förtjust i allsång och musikuppträdande så vi var runt på ett flertal av sommarunderhållningens spelplatser. I år skulle jag kunna tänka mig "Berättelser vid elden", varje söndag kl 19.00 i Slottsskogen vid eldstaden ovanför Björngårdsvillan. Det var även min brukare som introducerade mig för Flunsåsparken - Sveriges enda folkpark med fri entré men tyvärr är de flesta av aktiviteterna inte så barnvänliga. Den 26 augusti är det dock dags för årets familjedag. Från min Stockholmsresa har jag även lärt mig att kolla kalendarium och gratissajter.

Läs mer!
SvD skriver att tre av fyra spräcker semesterbudgeten
Så räcker pengarna längre på semestern (enligt E24)
Så lever du billigt i sommar (E24 12/6)
Barnsemester.se

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin