torsdag 1 november 2007

Tema rensa - Rensa bland barnprylarna

Enjoy your beautiful messy life!


Här kommer det näst sista inlägget i rensa serien. Den här gången handlar det om barnprylar. Tack och lov så verkar det som om barnprylarna blir färre ju äldre barnen blir, det är mindre att packa/hålla reda om man skall ut och resa t. ex. Leksakerna däremot, de verkar föröka sig genom delning...

Att vara småbarnsförälder är den ultimata prylsporten. På den nya barnwebbplatsen Allt om barn kan man läsa om vilka barnprylar som är nödvändiga och vilka som är veckans "skönaste" barnprylar. En kollega berättade att när hon väntade sitt första barn och var med i en föräldragrupp så diskuterade man mest vilka prylar som man skulle köpa. Vilken barnvagn som var bäst och vilken bil man skulle köpa där barnvagnen gick in. Själv gick jag mot strömmen och lånade först en begagnad barnvagn. Jag köpte en begagnad skötväska, lånade barnkläder av bekanta och köpte även en hel del på Emmaus och liknande. Men sen behövde jag bara ta ut tre föräldradagar i veckan under en stor del av min föräldraledighet (jag jobbade iofs lite hemifrån ibörjan).
Givetvis är ju alla barn (och familjer) olika och vad som är nödvändigt för en familj är inte nödvändigt för en annan men här kommer min topplista över "bra att ha" prylar, de allra flesta kan köpas ärvas, lånas eller köpas begagnat.


  1. Badbalja - (används fortfarande av bägge barnen eftersom vi inte ha något badkar. Fast när barnen var nyfödda badade de i handfatet)
  2. Flasksteriliseringsapparat (se varför längre ner)
  3. Bärsele
  4. Inotynolsalva (föra röda rumpor och senare även nariga läppar)
  5. Örontermometer (funkar dock bäst på större barn)
  6. Resesäng (om man sover borta då & då, funkar på hotell, på resa eller om det inte finns någon extra säng hos släktingarna)
  7. Babylarm ( användes mest på resa)
Flasksteriliseringsapparat kan tyckas onödigt men efter att nästan ha bränt ner köket när jag torrkokade en kastrull med en nappflskaflaska i var en microsterliserare ett bra köp. Köket stank bränd plast i en vecka efter incidenten.

Andra bra saker att låna är babysitter, babygym, bärryggsäck, hoppgunga, bilbarnstol för den första tiden m.m eftersom man bara använder de så kort tid.


I Aftonbladet kunde man häromdagen läsa att svenskarna köpte leksaker för 4 miljarder kronor förra året. Det blir mer än 3000 kronor per barn under 13 år! Jag köper nog inte leksaker för så mycket pengar (när jag inte har köpstopp dvs). Toyless play enchances child's imagination.

Relaterade inlägg:Tema barn!
Tema barn: Lek & leksaker

Läs mer!
Bra att veta - hur man räddar en snuttefilt
En krönika av Gunilla Grahn-Hinnfors i GP: Hur många leksaker har ditt barn.
Bett R World skriver om babyprodukter

2 kommentarer:

  1. Det här funderar jag mycket på, med ett litet barn i huset. Om jag ser på bekanta så verkar det som om vi har färre prylar än de flesta -- ändå tycker jag att det är en hel massa som flyttat in hos oss sedan barnet kom! Alldeles nyss läste jag att på 1930-talet hade barn i medeltal 5 leksaker, medan de nu har i medeltal 500. Hua ...

    SvaraRadera
  2. Hej! Har precis kommit hem från kalas, vi gav 100 kr och ett kort. Jag vet att familjen, iaf pappan, inte är så glad för alla prylar, men det kändes ändå lite tråkigt att detta året också komma med "bara" pengar. Men, efter att ha läst vad du skriver Anki, blir jag stärkt i mitt beslut att inte hjälpa till att fylla på leksakskorgarna.
    Tack!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin