måndag 19 november 2007

Tema jul - del 1


bilden är tagen av
petit hiboux


I fredags började julsäsongen på allvar i Nordstan där jag jobbar men vissa affärer började julskylta redan i slutet av oktober. Många med mig (och jag är ganska förtjust i julen) tycker att julen verkar komma tidigare för varje år och man har ju kunnat köpa lussebullar ett bra tag nu. Fr.o.m idag kommer jag att köra en julspecial här i bloggen. Förmodligen kommer det att komma ett julrelaterat inlägg varannan dag ungefär. Det kommer att handla om ekologiskt julmat, julklappar, julklappstips, dekorationer utifrån ett köpstoppsperspektiv.

I sin blogg Elins trägård skriver Christina följande om en köpfri jul:
Tanken med det här är förstås att spara både pengar och resurser. Men det innebär också mycket mindre springande i affärer och mycket mer tid till det som egentligen är viktigt – att koppla av, umgås med familjen, träffa vänner, gå långa promenader i skogen, att få den där välbehövliga återhämtningen efter en rörig och lite stressig höst. Och att t.o.m. fundera på julens egentliga innehåll, löftet om frid och försoning och hoppet om att det trots allt finns en framtid för oss alla!
Bilden är tagen av VickyTH

Min drömjul innehåller champagne, lax, finsk kålrotslåda, lagom mycket snö (man kan ju alltid drömma...), christmaspudding, julfilmer, knäck, marsipangodis, korvgrillning i skogen i mellandagarna m.m ...
Vad kan man då göra för att få sin egen drömjul (som för övrigt inte behöver likna jultidningarnas uppslag.


Börja planera i tid
Om man börjar förberedelserna tidigt så behöver man inte stressa. Skall man t. ex ut och resa är det bra att boka biljetter/hotellrum/sängplatser osv i tid.


Fundera och prioritera
Bestäm vilka delar av julen som du gillar bäst. Fråga familjen vad det är de gillar bäst med julen. Var skall ni var och när? Skall ni skicka julkort? Hur skall ni göra med julklappar? Är det vissa saker som känns jobbiga bara du tänker på dem så skippa dem eller fundera ut sätt att förenkla istället. Om du inte gillar att baka pepparkakkor så köp färdiga (det finns ekologiska) i affären eller köp färdig pepparkaksdeg. Jag gillar tanken på att göra pepparkakshus men det bli aldrig som jag har tänkt mig. Kyrkan som såg så fin ut i Amelia jul ser mer ut som den har bombats under blitzen. I år skall jag nog köpa en byggsats istället och koncentrera mig på att dekorera istället.


Städa
Börja rensa i röran redan nu så blir det enklare att städa (miljövänligt såklart) sen.

Julpärm
Skapa en julpärm. I pärmen kan du samla idéer, önskelistor, kvitton, recept m.m Själv har jag två men så är jag ju väldigt förtjust i pärmar också. Jag har en "stor" där jag sätter in recept, idéer m.m och en "liten" där jag har sånt som är aktuellt för denna julen. I början på december bläddrar jag igenom den stora pärmen och för t. ex över recept jag tänker göra i år till den lilla pärmen. Jag har även listor julklappar vi givit bort tidigare år.

Scale Back for the Holidays

7 kommentarer:

 1. Haha, christmaspudding såg jag i Haga, stor och dyr :)
  Ja, att koppla av, umgås med familjen, träffa vänner, gå långa promenader,visst är det jul.

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig fattat varför jul bara består av en massa måsten för vissa familjer. Det kan ju inte vara kul för någon.

  Men mycket handlar ju om att försöka förenkla så mycket som möjligt, och som du skriver, rensa bort det som känns jobbigt. Förberedelser i god tid är guld värt.
  Jag skickar julkort, men beställde dem redan i oktober. Har i lugn och ro skrivit lite adresser på kvällarna men är inte färdig. Vi köper julklappar, men de var färdigköpta för två veckor sedan. Jag har packat alla utom tre. Jag har städhjälp som fixar julstädningen och då kvarstår pyntande och julgransköp, som jag tycker är jättekul!

  Julmaten lagar jag och min mamma dagen före julafton och värmer, allt utom köttbullar och korv. Vi kör finsk julmat med mycket olika sillar, kålrotslåda, morotslåda och potatislåda, skinka och lax och några röror. Nästan allt kan med fördel göras i förväg.

  Julafton (och även tiden före)brukar bli lugn och skön, precis som den ska vara, och med fokus på att det ska bli roligt för barnen.

  SvaraRadera
 3. Även om man inte vill att julen ska innebära stress brukar det vara ganska svårt att undvika. Jag har insett att man får börja fuska lite ibland. Slänga in presenterna i färdiga kartonger från butiken och köpa färdiga pepparkakor på ica.. ibland har man kanske lite ångest över det.. man vill ha den där perfekta sagojulen.

  Något som jag verkligen älskar är julkort, inte de massproducerade julkortstypen utan de handgjorda lite personligare.. men det är svårt att hinna med det med nu för tiden... Jag hittade en bra sida däremot (tips tips) www.junielle.se var det tror jag. Jättefina handgjorda kort, ska nog beställa något därifrån i år tror jag. =) Ja, god jul i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Vad kul att du gillar kålrotslåda, det är det absolut bästa med julmaten, tycker jag. Ser fram emot dina julinlägg, för julen är ett fenomen som inte frammanar enbart positiva känslor i min familj. Det finns måsten som många vill släppa och andra vägrar avstå från, och det känns lite svårt att veta hur man ska organisera sin stressfria och köpfria jul när vissa tycker att det är en strålande idé och andra tar det som en personlig förolämpning ...

  SvaraRadera
 5. Du känner säkert till det redan, men Plan International har en jättetrevlig grej: Som present till någon köper man en get i Mozambique. Riktigt bra julklapp till den som redan har allt. Kolla länken på min sida.

  SvaraRadera
 6. JR - vi kanske skall byta recept!
  Louise - tack för tipset!

  SvaraRadera
 7. Lussekatt och julknäcke har vi redan smakat - jul är ju inte bara EN dag utan en lååång njuting årets mörkaste månad :)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin