torsdag 8 november 2007

Lyxfällan - ett liv på kredit

Luxury tax Increase
Bilden är tagen av Señor Codo med Creative Commons Licens.

Idag hade Lyxfällan säsongsstart men jag har inte suttit framför TVn utan umgåts med mina arbetskamrater. Vi provad epå curlingvilket var riktigt roligt. Jag har dock tittat på Lyxfällan till och från och det är alltid lika populärt att dagen efter diskutera (och förfasas över deltagarna ) på kafferasten. Visserligen vinklas och klipps det nog ganska friskt för att det skall bli bra TV men faktum är att många svenskar, framför allt ungdomar, har fastnat i en (lyx)fälla av konsumtionskrediter. Nästan 35 000 unga mellan 18 och 25 år har skulder registrerade hos kronofogden. Konsumentverket vill ha en ändring av lagen så att det skall bli svårare att ta snabba sms-lån och undertiden gör man en enkät på internet tillsammans med Kronofogden för att kunna bromsa upp den lavinartade ökningen av unga som fastnar i skuldfällan genom sms-lån. Men det är inte bara ett svenskt problem. Via en blogg hittade jag artikeln The buy now, pay later generation, om skottska kvinnor som shoppar. Min åsikt är att Har man inte råd idag så har man inte råd alls.

Att leva ett skuldfritt liv när man väl fått ordning på ekonomin lär vara minst lika svårt som att tar sig ur skuldfällan.

Här är 10 saker som jag tycker är viktiga när man får ekonomiska problem.


 1. Sluta shoppa

 2. Låna inte till konsumtion
 3. Ta absolut inga nya lån
 4. Ha kolla på din ekonomi särskilt ev. skulder
 5. Gör en budget
 6. Kontakta kommunens konsumentrådgivare om du behöver hjälp att göra en budget eller med skuldsanering
 7. Kontakta alltid kronofogden innan de kontaktar dig
 8. Sälj onödiga prylar och betala av ev. lån
 9. Slarva inte med att betala hyran
 10. Undvik betalningsanmärkningar

Det gäller som alltid att skapa nya rutiner och vanor när man börjar ett nytt liv. Jag hittade en bra artikel, Seven Tips For Avoiding Boredom During A Financial Turnaround där man kan hitta ett och annat bra tips för när man t. ex håller på att betala av skulder eller spara till en resa eller liknande.

Läs annat!
Ut ur skuldfällan
Nej till kreditkort i Cornflakespaket!
Evighetsgäldenärer, lyxkonsumtion och skuldfällan
Finanskvinnans funderingar kringBalansekonomi vs Lyxfällan
En av Lyxfällans deltagare har bloggen Jag och lyxfällan, vi och media!
En an Lyxfällans deltagares mamma bloggar om vad som hände hennes dotter.

Teamet bakom Lyxfällan driver webbplatsen Balansekonomi (lite sektvarning) men man kan få en del bra tips och råd i forumet.

1 kommentar:

 1. För mig som journlaist är det fullständigt obegripligt hur någon kan vilja vara med i Lyxfällan. Okej, man griper säkert efter halmstrån när man är illa ute ekonomiskt men är det någon som tror att livet kommer att bli enklare för att man låter sig själv utmålas som en opålitlig och fullständigt tanklös vandrande ekonomisk katastrof på tv???

  Jag är oerhört skeptisk till alla program av den här typen, men även mot lite mer seriösa samhällsprogram, typ Uppdrag granskning. Jag rekommenderar alla jag känner att INTE tacka ja till att medverka i sådana produktioner - för man vet aldrig vilka publicitetsskador man kan råka ut för. Finns ingen anledning att lägga sitt liv i händerna på en journalist, för även om de finns journalister som har ädla avsikter så tvingas de flesta av oss att tänka mest på tittar- eller läsarsiffrorna...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin