tisdag 30 oktober 2007

Gästinlägg - Vi och vår syn på prylar

"home" is anywhere you go

Jag fick ett trevligt mail från Maria som berättade om sin familj och deras inställning till prylar. Det var när de bodde i en liten tvåa som de började reflektera över prylarna i deras liv.


Vi och vår syn på prylar

Min sambo, ettårige son och jag bor idag på enorma 91 kvm. Men det var när vi bodde på 49 kvm, fördelade på två rum och en kokvrå som vi började tänka om kring prylar. Även om vi idag bor större är vår inställning densamma. Vi har under de senaste åren varit studenter, som dessutom har varsin enskild firma. Det innebär en hel del papper och litteratur. Min sambo har dessutom en hemmastudio, den hade vi i hallen förut. Sonens grejor hade vi i vardagsrummet som också fungerade som matplats. Kaninen bor på balkongen.
Kombinationen liten plats och inte så mycket pengar löste vi på olika sätt. Nu har vi mer plats men fortsätter ändå med att inte skaffa kläder eller saker för att de är "bra att ha", varje köp är noga övervägt.

Alla saker vi har är valda med omsorg, från minsta nagellack till vårt matbord för sex personer. Vi har inte råd att ha onödiga saker hemma, de tar plats som vi behöver för de nödvändiga sakerna. När vi köper en sak försöker vi samtidigt göra oss av med en annan. Det kan innebära att prylar inte blir långlivade hos oss. Även presenter som vi inte har nytta av kan skänkas vidare efter en tid. Under det senaste året har vi rensat hårt bland kläder och saker, det har blivit många rundor till Stadsmissionen. Om vi vill ha ett minne av saken som vi gör oss av med tar vi en bild med digitalkameran och sparar bilden i datorn. Istället för att köpa böcker och tidningar vi vill läsa lånar vi dem i stort sett alltid på biblioteken i närheten. Vi har 150 meter till ICA, som vi kallar för vårt skafferi. Vi säljer (och köper) saker på Blocket.

En del människor lever kanske kvar i en som vi anser föråldrad föreställning om att prylar har ett värde, att fler saker är bättre än färre. Men idag utgörs värdet i en bostad i stort sett bara av ytan. Det är en gåva att få behålla lite fri yta att kunna röra sig på. Inspirationskällor för vårt förhållningssätt är bland annat Feng Shui och Lean Produktion. Men även bostadspriserna avgör, även om vi bor i en av Nackas billigaste bostadsrätter. När varje kvadratmeter kostar ca 10 000 kr (priset är ca 50 000 kr i Stockholms innerstad) gäller det att välja vad man fyller de med.

Folk omkring oss har börjat fatta vår inställning, på vår sons 1-års-dag hade vi ett presentbord till gästerna och vi blev av med telefonsladd (killen blev superglad, precis en sån behövde han!), några skålar, en väska mm. Vår son fick EN leksak, samt pengar och kläder, kanonbra tycker vi.


Maria Hansson


Vill du skriva ett gästinlägg? Maila till antianki@gmail.com

Bilden "home" is anywhere you go" är tagen av blipmusic med Creative Commons Licens.

2 kommentarer:

  1. Underbar idé med ett presentbord till gästerna! Det finns ju så mycket som är i för bra skick för att slängas men som inte används.

    Nästa fest ska vi ha ett sånt!

    Jag är inte den som spar i vår familj - tvärtom. Maken däremot hamstrar gärna men det får han göra i kontorslokalen i källaren. I lägenheten ska det vara rent och spartanskt, inga små porslinfigurer här inte :-)

    Leksaker är det ju lätt att svämma över av men vi löser det genom att ge bort de leksaker som barnen tröttnat på till dagis - där tar de gärna emot. Och så behöver man ju inte ha allt framme på en gång. Mina barn får till exempel ha framme duplolegot ELLER brio-järnvägen, den andra står i klädkammaren. Annars är det ju smådelar överallt. Och genom att vissa leksaker står undanställda blir de intressanta igen när de ställs fram.

    SvaraRadera
  2. Intressant.
    Själv har jag haft inställningen att grejer inte ska liggas oanvända, utan har lånat friskt; trädgårdsmöbler, när vi ett par år väntade på hus, lånade vi till andra. Jag har lånat gardiner och annat, när kompisen hade liggandes och vi sparade pengar.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin