måndag 22 augusti 2011

Matmåndag - vår bästa tid är nu

Funky Produce

Bild: txkimmers

För de av oss som inte odlar vår egen mat utan köper den i livsmedelsbutiker kan det vara svårt att hålla reda på vad som egentligen är i säsong, vad som smakar allra bäst just nu. Den här tiden på året finns det dessutom ett överflöd av goda svenska frukter och grönsaker, inte minst på de olika bondens marknad som börjar öppna efter att ha varit stängda under sommaren. Bondens egen marknad i Haga här i Göteborg startade den 13 augusti och fortsätter varje lördag mellan klockan 10.00-14.00 till och med den 29 oktober.

I augusti kommer björnbär, (håller sig någon dag i rumstemperatur, och flera dagar om de förvaras i kallt kylskåp men går även utmärkt att frysa), kronärtskockor, kålrot och majs. Svenska plommon finns i butik från augusti till oktober. Andra tider på året importeras de från övriga världen. Jag hoppas kunna få en hink från grannens träd, jag gjorde en plommonsylt som blev riktigt god förra året.
Kålrot är en annan av mina favoriter. Så här års är det gott att välja de mindre kålrötterna som passar bra att rivas och ätas som råkost. De större kålrötterna har en kraftigare smak och grövre fibrer och de äter jag hellre senare på hösten och under vintern.


Exakt vad som menas med ”säsongsmat” beror lite på vilket perspektiv man har – miljö, smak, pris, näringsinnehåll… – men det det fantastiska med säsongsmat är att de alla ofta sammanfaller. Jordgubbar är till exempel både billigast, godast och miljövänligast under de månader de går att odla lokalt på friland. Säsongsmat.nu försöker ringa in just den period då allt talar till en råvaras fördel.

När jag gjorde research inför det här inlägget hittade jag webbsidan Säsongsmat.nu som vill göra det lättare att hitta klimatsmartare, nyttigare och godare mat; mat som är i säsong just nu. Just nu är webbsidan en utvecklingsversion så man får gärna hjälpa till att skriva artiklar eller komma med förslag på funktioner, design, etc.

Mer som är i säsong i augusti:
Svenska grönsaker
Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, lök, mangold, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini.
Europeiska grönsaker (frilandsodlade)
Mangold, paprika.
Svensk frukt
Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, päron.
Europeisk frukt
Melon, nektarin, persika.

5 kommentarer:

 1. hej.
  vart i haga är bondens marknad mer exakt??

  SvaraRadera
 2. Den är på Haga Nygata som är den stora shoppinggatan som ger genom Haga.

  SvaraRadera
 3. Det är precis som du säger inte så svårt att veta vad som är i säsong, för det är valigtvis det som är billigast. Vad som är bäst för miljön är ju lite svårare.

  Tycker dock att det är allra svårast att försvara köp av frukt och grönt utanför säsong då det ju är dyrt, dåligt för miljön och oftast smakar det mycket mindre. I min värld finns det en förmildrande omständighet i att njuta av en Apelsin eller Ananas när det är säsong och kvaliten är bra även om det är importerad frukt, men att importera dyr och dålig frukt kan jag bara inte förstå......

  / Oskar

  SvaraRadera
 4. Hmm.. men vinbär och körsbär är väl inte i säsong i augusti? Här fick vi i alla fall skörda dem i juni/juli!

  Sofia

  SvaraRadera
 5. Säsongsguiderna är lite oprecisa typ juli/augusti eller sensomamr så för en del kan säkert säsongen vara över.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin