måndag 29 augusti 2011

Matmåndag: jätteräka - nej tack


De som har följt den här bloggen från starten av mitt köpstoppsår minns kanske att jag saknade sushi en hel del. Nu för tiden äter jag inte sushi så ofta och när jag väl gör det väljer jag oftast en vegetarisk variant utan några jätteräkor. De har aldrig varit några större favoriter.
I februari i år gick Sveriges miljöorganisationer samman med livsstilsmagasinet Camino i ett gemensamt utspel där man uppmanade svenska sushirestauranger att fasa ut ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur från sina sushimenyer.


Tropiska räkor (jätteräkor, scampi, gambas, tigerräkor) är verkligen det jättesämsta du kan äta. Inte bara påverkar de miljön utan dessutom medför de otroligt tråkiga konsekvenser för befolkningen i räkodlande länder.

Naturkyddsföreningen har nyligen lanserat en kampanj för att få oss att skippa scampi på tallriken av både hälso- och miljöskäl. Jätteräka är ju annars ett vanligt inslag på sushitallriken men också på grillspett och i asiatiska rätter. Kolla in filmen ovan, jag blev i alla fall inte så sugen på tigerräkor mer...

Det här kan du göra om du också vill skippa scampi

3 kommentarer:

  1. Nu har jag fotograferat mitt favoritplagg, klänningen/kjolen, och i morgon finns de på min blogg.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin