onsdag 31 augusti 2011

Bokonsdag - 15 Kvadrat, 15 arkitektritade friggebodar

15 kvadrat

Tidigare har jag skrivit om olika typer av minboenden och häromdagen hittade jag en biblioteksbok om om nya varianter på den klassiska friggeboden. Numera får man ju bygga 15 bygglovsbefriade kvadratmeter i stället för 10 vilket verkar inspirera arkitekter att hitta nya användningsområden.
I boken presenterar 15 av Sveriges främsta arkitekter varsitt nyritat och unikt förslag.
Boken reder även ut vad de nya reglerna innebär - vad man får och inte får göra. En grupp av byggnadssnickare, arkitekter och ingenjörer bidrar med mer handfasta råd och tips inför läsarens eventuella egna byggäventyr.


Bild: Andy Liffner via www.minihouse.se


Det första huset i boken är också en av mina favoriter. Mini House är skapat av Jonas Wagell som 2008 utsågs till en av “världens 50 hetaste unga arkitekter” av brittiska designtidskriften Wallpaper. Prefab-konceptet Mini House tilldelades “Innovation Award 2008” av Svenska Handelskammaren i London och vann “100% Futures Competition” på designutställningen 100% Design London samma år.
Andra intressanta projekt är Deva med en växtvägg, Bubbelboden (av Tham & Videgård Hansson) och flexibla Karlsson. Gemensamt för samtliga projekt är i alla fall att de inte ser ut som de klassiska friggebodarna som man kan se som valstugor eller utanför byggmarknadernas entréer.

Om författaren
Eva Wrede är journalist och har skrivit om arkitektur, design och inredning i bland annat månadstidningen Hus & Hem och arkitekturtidskriften Forum AID.


Läs mer!
Folkets bod växer
Företaget Sommarnöjen har fina bygglovsfria hus

2 kommentarer:

  1. Spännande, men jag som alltid bott i litet hus, vill inte ha mindre...

    SvaraRadera
  2. Min idol är Dee Williams som bor i och bygger små hus. Här är en video om henne: http://www.youtube.com/watch?v=eZM2G-PfEbc

    En annan bra sida är den här: http://rowdykittens.com/

    Fast jag misstänker att du redan har koll på dem!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin