måndag 21 september 2009

Matmåndag: Skriv veckomeny - jobba mindre!

DSC02368

Bild: meze på mors dag 2009

Lägg lite tid på att skriva en veckomeny så får du råd att gå ner i arbetstid! Är det verkligen så enkelt? ja om man får tro Svenska konsumenter i samverkan och deras kalkyl:

Räknar vi med att maten kostar som råvara 50 kr/kg i genomsnitt blir kostnaden i kronor 45 000 000 000 eller 5000 kr/innevånare (konsument) i skattade pengar! Till detta kommer livsmedelsbutikerna som slänger mat på ”bäst-före-dagen” enligt uppgift från reningsverken 250 000 ton, vilket ger uppskattningsvis ytterligare 15 000 000 000 kronor eller nära 2000 kr/innevånare i skattade pengar. Då är vi uppe i 7000 kr totalt/innevånare.


Per yrkesverksam person blir detta 25 000 kronor och för många motsvara det en månadslön. För andra två månadslöner...

Andra siffror säger att barnfamiljer slänger 25% av all mat de bär hem från livsmedelsbutikerna. I
snitt slängde hushållen 5,6 kilo mat i veckan och mer än hälften av detta, 57 procent, slängdes i onödan när det egentligen hade gått bra att äta.
Säg att man veckohandlar för en dryg tusenlapp i veckan, ungefär 5000 i månaden. Av detta försvinner 1250 kr ner i soporna. 1250 x 12 =15000 kr... Det kan man som sagt ha mycket roligt för!

Varför inte föra en matavfalldagbok i en vecka eller månad? The Frugal girl lägger upp foton på sin blogg varje fredag och redovisar vad hon har fått slänga i onödan.

Några bloggar med fokus på rester!

Premeditated Leftovers
An Exercise in Frugality
Compact by Design

My Year Without Spending / 
Alternativ webbplats för My year without spening
My Zero Waste

Thrifty Living

7 kommentarer:

  1. Jag antar att du menar 1250*12=15 000. Annars får jag inte ihop det:-)

    SvaraRadera
  2. Maria - Naturligtvis skall det vara 12 istllet för 52 :-D Tack för att du såg det!

    SvaraRadera
  3. Mycket bra råd! Ett sätt öka sannolikheten för planerade veckomenyer är att ha tillgång till en matkalender, med recept för varje dag på året. Den kan vara räddningen när fantasin och orken tryter för att bläddra i vanliga receptböcker. Det finns två svenska matkalendrar, jag rekommenderar den från Hemmets Journal!

    Jag är med i ett projekt där vi har som mål att få fram en miljöanpassad matkalender för 2011.

    SvaraRadera
  4. Jag skrev veckomeny en period när jag hade _extremt_ mycket att göra, var hemma max en timme på kvällen innan jag åkte iväg igen, när jag sedan väl kom hem stupade jag i säng.

    För mig fungerade det att ha recept i en mapp på datorn att välja mellan. Hittade jag ett på nätet/hade ett bra i en kokbok skrev jag in det, sedan valde jag mellan dem på helgen innan jag handlade. Själva veckomenyn hade jag också i datorn, då håller man koll på att man inte äter samma sak för ofta och ledsnar.

    Det var sällan jag behövde kompletteringsköpa, allt till middagen fanns redan hemma. Man sparar otroligt mycket tid på att redan på väg hem från jobbet veta vad man ska laga, även om det ibland känns lite inrutat. Trots allt kan man ju flytta maten mellan dagarna. :)

    SvaraRadera
  5. Vi slängde nästan inget, när barnen små och åt upp allt. Men nu kämpar jag för att inte handla för mycket.

    SvaraRadera
  6. jag kompletteringsköper sällan bara EN vara, har blivit duktig på att hitta på annan ersättning.. För man springer inte iväg och handlar med 4 barn.

    SvaraRadera
  7. Jag är inne på att man skulle tvärtom: dagshandla. Om vi hade en riktigt bra lokal handel där vi handlade varje dag skulle vi handla exakt så mycket vi behövde. Jämför när man köper fisk, det köper man samma dag och man köper just den mängd man ska tillaga.

    Dessutom skulle man kunna få tillgång till mer halvfabrikat som fabricerats endast några meter från hemmet.

    När jag slänger mat gör jag det just för att jag veckohandlat. Och plötsligt hann vi inte hem i tid, eller så var man tvungen att jobba över. Och en kväll var man lite för trött osv.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin