tisdag 3 februari 2009

Lästips! Familj med köpstopp

När de inte lyckades spara ihop pengarna till resan de drömmer om bestämde sig
familjen Skarin-Baklien för ett köpfritt år. Nu har sex månader gått.

Familjen har dessutom två döttrar, 11 & 15 år som är med på köpstoppet. Målet är att spara pengar till en resa i norra Europa, kanske tågluff i Tyskland & Frankrike. Läs mer här och här!

6 kommentarer:

 1. Det roliga i denna exotiska historia är att om alla skulle tänka som familjen köpstopp är ju att varken du, jag eller någon annan skulle ha ett jobb.

  Ingen konsumtion = inget jobb

  Är det rätt sätt att lösa krisen, att vara egoistisk?

  SvaraRadera
 2. Om alla tänkte som Anonym skulle vår jord vara hotad. Och det är den för allt för många tänker just så. Vi kommer inte klara oss ur någon kris genom att konsumera utan genom att tänka om.

  SvaraRadera
 3. Åh, mitt köpstopp börjar nu i Februari! Ska dock bara hålla på i 2 månader, och jag är mycket spänd på resultatet. Kanske, kanske att jag kan få sy upp den klänninge jag drömt om i ett år till studenten. Huvudsaken är dock att förstå vad jag behöver och inte. En viktig läxa som vi alla antagligen både blir rikare och lyckligare av.

  Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 4. Visst måste vi konsumera, men kanske mer tjänster och mindre prylar?

  SvaraRadera
 5. "Vi har inte avstått från upplevelser som bio- och restaurangbesök." Eh...nehe, vad är det som de brukar köpa då? Bio och restaurangbesök är väl typiskt onödigt lyx som jag inte trodde att de flesta barnfamiljer hade råd med. De måste måste verkligen ha ett knapert halvår...

  "Det är spännande att se om det går att stå utanför det här konsumtionssamhället." Vilka hycklare. Äter man ute och går på bio så är man väl definitivt delaktig i "konsumtionssamhället". Snacka om barnfamilj med för mycket pengar om man har sådana attityder... Fattar inte hur man kan vräka ur sig sådant när det finns folk som kämpar med att få pengarna att räcka till hyra och mat. Inget fel att ha gott om pengar, men lite verklighetsförankring och ödmjukhet skulle vara på sin plats.

  SvaraRadera
 6. "Luft till salu" är ute och cyklar. Det är inte konsumtion mätt i pengar som är skadligt för miljön utan fel slags konsumtion, dvs. konsumtion mätt i antal prylar. Konsumtion mäts dock i pengar. Tvärtom är det bättre att satsa mer pengar på konsumtion om man gör det rätt så att man istället för slit och släng köper kvalitet som håller. Dessutom bidrar konsumtion till högre BNP som gör att samhället får bättre råd att utveckla miljövänliga tekniker och bedriva dyr forskning. Ju mer vi konsumerar - om det är smart konsumtion - desto bättre mår miljön. Exempel: Bättre att köra omkring med en ny miljövänlig bil än en gammal förorenande bil. Bättre att staten får in maximalt med skatteintäkter från konsumtionsvaruproducerande företag så att man snabbare kan bygga ut järnvägen. Ökad konsumtion ökar BNP, vilket minskar barnafödandet (tydliga globala samband) och få saker skulle ha en så gynnsam effekt på miljön på sikt som ett minskat barnafödande. RÄTT konsumtion är den enda realsistiska och fungerande lösningen på miljöproblemen. FEL konsumtion eller MINSKAD konsumtion ger sämre ekonomi och minskade prioriteringar på miljöfrågor och sämre ekonomi är dessutom negativt för det globala befolkningstrycket på miljön. Ökad levnadsstandard är INTE detsamma som ökat nyttjande av jordens resurser, även om de två tyvärr har följts åt hittills. Med rätt agerande så ger ekonomiska resurser just de möjligheter som behövs för att på allvar få bukt med en rad miljöproblem. Om alla hade råd att köpa de svindyra BMW vätgasbilar som finns så skulle man på rekordtid tvingas bygga upp ett system med vätgasmackar. Om statskassan vore dubbelt så stor så skulle staten ha råd att kraftigt subventionera inköp av dessa vätgasbilar. Rikedom ger möjlighet att agera korrekt. PENGAR + HJÄRNA = GOD MILJÖ.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin