torsdag 18 september 2008

Downshifta och gå från missnöjd till livsglad

Bild: ~K~

IDG/IT24 skriver om hur ett enklare liv kan vara ett bättre liv;

Känner du dig stressad och missnöjd med livet trots att du har både bra jobb, boende och familj? Här har du i så fall tipsen som kan få dig att varva ner och må betydligt bättre.
I artikeln listas hennes bästa tips, bland annat att "Experimentera med vardagsvanorna" genom att till exempel köpstopp. Ett annat tips är att "Prioritera hårt och personligt", att inte automatiskt följa i andras spår utan fundera på vad man själv vill.

Jag har ju tidigare skrivit om att vi är supernöjda med att bo i lägenhet och att vi har prioriterat den frihet som det innebär. Under sommaren har vi dock omvärderat vad som fungerar bäst för vår familj och vi har bestämt oss för att flytta till hus. Inte direkt ett klassiskt downshifting steg, Gisela Lindé skrive rju till exempel om hur hon byter hus mot lägenhet för ett enklare liv. Men vi har prioriterat hårt och personligt och kommit fram till vad vi tror funkar bäst. Genom vårt köpstopp har vi också fått en klar bild över hur våra behov och även fått en ekonomisk frihet som ger oss råd och möjlighet att byta boende. Jag är inte övertygad om att villaliv är lösningen på alla problem men det skall bli en spännande förändring.

Relaterade inlägg om frivillig enkelhet
Min genomgång av Giséla Lindes bok Lev enklare - Idéer för en hållbar livsstil, del ett, del två , del tre, Lev enklare - tingen och del fyra, tiden.
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Lev enklare - idéer för en hållbar livsstil av Giséla Linde

5 kommentarer:

 1. Hm... ja, jag vet vad som gör mig lycklig, och det är tyvärr omöjligt för mig att påverka med mindre än att vi tar hela familjen och flyttar söderut... Sol är den enskilt största humörförhöjaren i mitt liv. Och regngråa mornar som vi har väldigt många av i det här landet - då spelar det fasen i mig ingen roll vad som står på agendan, dagen börjar ändå med uppförsbacke.

  Vad gäller hus eller lägenhet så är det nog strunt samma för oss. Vår sommarstuga ger oss mycket, både jobb och kvalitetstid, men jag tycker inte att arbetet med den tar FÖR mycket av vår tid. Dock är det väl tveksamt om det vore smart att flytta till villa och på så sätt skaffa oss två hus. Vi är inte trångbodda i vår relativt centrala bostadsrätt och trivs väldigt bra med område, dagis, skola och närheten till jobbet. Dessutom känner jag inget behov av förändring just nu, livet tuffar på bra. :-)

  Men lite mer sol vore skönt!

  SvaraRadera
 2. Vi bor också i lägenhet, i radhusformat, men ändå. Vi har medvetet valt bort villa. Vi har känt oss friare både ekonomiskt och tidmässigt. Vi har hyllat bostadsrättens fördelar.

  MEN, nu i sommar (är det något som går) har vi tänkt om och har beslutat oss för att se oss om efter ett hus.

  Trädgården är ett skäl. Inte pga några trädgårdsmästarambitioner utan pga friheten att kunna vara ute hemma!

  SvaraRadera
 3. Intressant:-) Jag skulle också vilja komma ner på marken ibland. Det finns en lösning, kan kosta lite mer men innebära mindre eget ansvar, och det är bostadsrättsradhus/villa. Finns ett superfint område där vi har vänner som bor. Nybyggt, lättskött, och när det ska målas om eller lagas nåt köper föreningen in tjänsten. Bästa av bägge världar...
  Lycka till med husplanerna.

  SvaraRadera
 4. Det beslutet är säkert riktigt, barnen kan springa ut och in lite som dom vill, och man själv också. Lite mer bekymmer men mycket större frihet av ett annat slag än den som erbjuds när man bor i lägenhet!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin