fredag 27 februari 2015

Inredningsfredag: HSB forskar på framtidens bostad


I senaste HSB tidingen kunde man läsa om HSB Living ett lab, ett samarbetsprojekt mellan HSB, Chalmers tekniska högskola, Johanneberg Science Park, Electrolux, Göteborg Energi, Akademiska hus m. fl.

HSB Living lab är ett unikt experimenthus där helt nya tekniska och arkitektoniska innovationer inom områden som hållbarhet, arkitektur och sociala samband ska testas under 10 år.  Huset ska byggas på Chalmers campusområde i Göteborg. Det är tänkt att hysa 40 lägenheter på fem våningar och genom att det är ett sorts levande laboriatorium ska man kunna testa och utveckla innovaitoner med riktiga människor i riktiga situationer. Byggnaden ska byggas av flyttbara moduler och nflyttning är planerad till att ske redan i skutet av året.


Bild: HSB

Det som jag tycker är intressant är bland annat att boendeytan mäts i kubik istället för i kvadratmeter vilket gör att det kommer att satsas extra på smart förvaring, flexibla lösningar och  gemensamma ytor.

Bild: HS


Hur kommer vi att umgås i framtiden? Som man kan se på skissen ovan planeras det gemensamma odlingar men också gemensamma matlagningsytor. De minsta lägenheterna kommer att dela vardagsrum, kök och badrum. Hur stort behov av privata ytor har vi egentligen? Förändras behoven i olika åldrar? Det ska bli spännande att följa projektet!
4 kommentarer:

 1. lite som i Haga på 1970-talet med gemensam toa och dusch i källaren?

  Hörde en utmaning i radio nyss, ganska vettigt: en kvinna ska inte producera några sopor under mars månad! Allt är ju plastförpackat i affären... vi försöker låta bli att ta mer plast hem, använder tygkassar och sånt, har inte så mycket plast på frukt, helt onödigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul utmaning! Det ska jag kolla upp!

   Radera
 2. Intressant! Jag tror att behovet av privat sfär förändras genom livet men att man också är olika som människor. En del behöver mer avskildhet än andra. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Själv har jag mer och mer lärt mig att uppskatta tystnad hemma. Numera har jag sällan på musik eller radion i bakgrunden. När man var yngre hade i alla fall jag ett ständigt soundtrack.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin