måndag 2 februari 2015

Matplaneringsmåndag

Lunchlådor

För att maximera matbudgeten och minska matsvinnet har vi en strikt matplanering som i grova drag ser ut på följande sätt:

måndag: bönor
tisdag: soppa
onsdag: pasta i någon form
tordag: fisk
fredag: texmex ( burritos, quesadillas)
lör: pasta till lunch / fritt val till middag
sön: roligare frukost / fritt val till lunch och middag

Den grova matplaneringen gör att jag slipper tänka lättare kan få inspiration till recept när jag planerar utifrån extrapriser och annat. Sen har vi alltid ett par enkla och snabba favoriter som man kan ta till (pasta pesto, baked beans on toast, ugnspannkaka etc) om aktiviteter gör att man måste disponera om i veckomenyn. Veckomenyn är heller inte skriven i sten, har jag exempelvis mycket rester över från helgen tar vi torsdagsfisken på fredag istället. Förut åt vi ofta fisk på onsdagarna men nu har de scoutträff den kvällen och då ska det gå snabbt och lätt så att vi hinner dit till kl 18. I gengäld får de fika när de kommer hem vid 20-tiden. Oftast varm choklad och en smörgås eftersom de brukar vara både kalla och våta så här års.

Den här veckan äter vi :

Måndag: baked beans on toast (rostbröd över från helgen)
Tisdag: tomatsoppa med grillade ostmackor (rostbröd över från helgen)
Onsdag: färsk pasta (extrapris på Hemköp den här veckan)
Torsdag: hemmagjorda fiskpinnar och potatismos + efterrätt
Fredag: rester (förmodligen något med potatismos typ potatisplättar)
Lördag: lunch: matsäck middag: fisksoppa
Söndag: lunch: morotssoppa med ingefära middag: indisk kikärtsgryta

Veckans stora händelse är annars att sonens klass är i regionfinal i Vi i femman så på torsdag kommer vi förhoppningsvis att fira vinst och att de gått vidare till rikskval - håll tummarna! På fredag tömmer vi kylskåpet/äter rester eftersom vi ska åka bort under sportlovet.

6 kommentarer:

  1. visst kan det vara jobbigt att alltid komma på något att laga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu längtar jag väldigt mycket efter morotslåda - ditt recept :-) Det får bli nästa vecka.

      Radera
  2. Jag lagar mat efter veckans extrapriser på coop och ica. Det finns alltid färsk mat med kort datum billigt och djupdykningar ner i frysen ger som oftast positiva och goda resultat. Tacksam att mina bägge döttrar är matintresserade och det blir oftast de som bestämmer maten. På så sätt blir alla nöjda :)

    SvaraRadera
  3. Med 18-årig son hemma är det viktigt att alltid ha saker i kylen som kan ätas - gärna omedelbart. I förrgår gick matlådorna till lunchen dagen därpå rakt ner i tonåringen! Hå hå ja ja.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina är alltid hungriga på kvällen numera, en sådär 2h efter middag...

      Radera
  4. bra veckolista! Detta ska jag nog också anamma!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin