torsdag 22 mars 2012

Från flash mobs till ”cash mobs”

Day 4 - Paying off debt

Bild: quaziefoto


"We each do a little. We all do a lot"


I USA har det uppstått en variant av "flash mobs" som stöttar lokala butiker, sk. "cash mobs".

Kontakterna sker till en början via bloggar och sociala medier, och människor samlas sedan vid en överenskommen butik, med "cash" i högsta hugg. Ofta följs själva cash mob tillfället med att man fortsätter vidare till en en närbelägen restaurang, pub eller bowlinghall.

Cash mob-rörelsens syfte är att stötta lokala butiker "mom and pop stores" som riskerar att trängas ut av kedjejättar som Walmart, Target osv och e-handel som Amazon.
.
"We each do a little. We all do a lot" är ett av slogorden på nätet
– Vi vill stötta lokala butiker som ger arbetstillfällen och bygger välstånd i vårt närområde, säger 32-årige Cleveland-advokaten och "deltids-mobbaren" Andrew Samtoy till New York Times.

Vikten av att handla lokalt är något jag brukar framhålla när jag är ute och föreläser om mitt köpstopp. Inte bara för att behålla butiker nära där man bor. Det är också bra ur miljösynpunkt att inte ta bilen till affären.


Lördagen den 24 mars är det cash mob day - något helt annat än köpfria dagen. Här gäller det att handla men att göra det lokalt! Själv kommer jag att befinna mig i Köpenhamn och tänker inte minst stötta det lokala bageriet och köpa mig ett  härligt wienerbröd till frukost!

Mer
Being Pragmatic About Buying Local

Why I Buy Local

3 kommentarer:

 1. Bra inlägg!

  Själv försöker jag alltid att handla så lokalt som möjligt. Dels blir det så automatiskt för att vi inte har bil, men också för att jag vill ha småbutiker som alternativ. Framför allt försöker jag att stötta de butiker som fokuserar på ekologiskt, även om det blir några kronor dyrare att handla där än att beställa på nätet.

  SvaraRadera
 2. Tack för en viktig blogg!

  SvaraRadera
 3. handlar allt lokalt :)
  jag tror att man kan se veckohandlingen som ett nöje/en utflykt. man tar bilen till ett köpcentra och så passar man på att också äta på mcD t ex. det är just så som "handeln" vill att vi uppför oss.
  men jag bor på liten ort utan bil och trivs med det.
  ps. jag hade köpstoppsår 2010 pga dig och också judith levine.
  det var ett mkt lärorikt år.
  tankarna och resultaten det gav kvarstår. och jag guppar ff i behagliga eftertänksamma vågor...
  kram från dalsland//

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin