onsdag 9 november 2011

Bokonsdag: Badskumt



















I början av veckan stod det klart att författaren Katarina Johansson blev årets mottagare av Sveriges konsumentpris "Blåslampan". Därför passar det extra bra att skriva om hennes bok Badskumt som handlar om hur många kemikalier som finns i hudvårds- och skönhetsprodukter och vilka vi kan undvika.


I Sverige använder vi 110 ton hygienprodukter och kosmetika om dagen. Krämer för händer, tänder, solen, dagen och natten. Balsam, vax, gelé, spray och schampo för håret. Upp till 7 000 ämnen är tillåtna i de här produkterna.Vi färgar håret med farliga och miljögiftiga färger och badar våra barn i badskum som innehåller starkt allergiframkallande ämnen. Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och smetar på oss solkrämer som kan skada vårt DNA.
Förra året recenserade jag två böcker som handlar om just detta, Dying to look goog & Skönhet till varje pris och i tidigare år kom Johanssons bok "Badskumt, gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg" på samma tema.


Badskumt granskar inte bara hudvårds- och skönhetsprodukter utan diskuterar även marknadsföring, lagstiftning och lobbyism. Författaren skriver om hur mcket av det vi smörjer, schamponerar och parfymerar oss är inte bara skadligt för oss människor utan hur ämnen förr eller senare hamnar i naturen där de kan göra stor skada. Boken tar upp den sk. cocktaileffekten, oavsett om ett ämne är ofarligt när det uppträder ensamt har forskarna dålig kontroll över cocktaileffekten, vad som händer med miljön och oss själva när flera ämnen blandas med varandra.
Inte ens de produkter som säljs som naturkosmetik är alltid fria från syntetiska tillsatser och liknande. Men författaren går igenom och diskutera lite olika märkningar som ger en viss vägledning om man vill vara säker på att ens produkter är så naturliga som de utger sig för att vara.

Vad är alternativen?
Många som har lästen Badskumt har drabbat av slängpanik liknande den som drabbade de som läste Den hemlige kocken när den kom ut. Några enkla saker som författaren tipsar om är att undvika storförpackningar, välja bort nagellack, använda fast tvål i ställer för flytande (som innehåller konserveringsmedel) samt att byta till ett mildare schampo så behövs inget balsam. Med mildare schampo avses sådana som inte innehåller Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Laureth Sulfate.
Jag tycker att jag är hyfsat medveten om vad jag stoppar i mig ochs mörjer in mig med. Ni som följt den här bloggen länge kanske minns mitt experiment med att ersätta shampoo & balsam med bikarbonat & äppelcidervinäger (i boken varnas det för att bikarbonat är uttorkande) eller misslyckade olivoljekurer men jag är inte den som ger upp. För den som är vilse i skönhetsdjugeln kan jag tipsa om bloggen Naturligt snygg (börja t. ex med inlägget 5 ingredienser att undvika).
Ett annat alternativ enligt boken är att tillverka sina egna hudvårdsprodukter och schampon mm med t ex olika örter och eteriska oljor.  Råvaror kan man köpa från t. ex Crearome

Sammanfattningsvis är boken Badskumt är lättbegriplig och lättläst. Jag gillar särskilt det omfattande kapitlet med källhänvisningar och länkar i slutet av boken. Även det kortakapitlet om solskyddsprodukter har gett mig en ordentlig tankeställare om vad det egentligen är som man smörjer in sig själv och barnen med.

Om författaren
Katarina Johansson är dokumentärfilmare och miljöjournalist. Hennes intresse för kemikalierna i hygienprodukter och kosmetika har sitt ursprung i en miljökurs på Stockholms universitet.

Mer
Läs ett smakprov ur Badskumt här.
Följ Katarina Johansson och Badskumt på Facebook.
Badskumt i skåpet

3 kommentarer:

  1. Hm, tur att jag inte sysslar nämtvärt med skönhetsvård... men jag ska läsa den ändå.

    SvaraRadera
  2. Å jag har förresten också inspirerats till köpstopp fast bara i en månad. Hittills är det väldigt skönt !

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin