onsdag 24 februari 2010

Bokonsdag: Material world

Material world

Jag har flera gånger skrivit om Peter Menzel fotodokumentär Hungry Planet: What the World Eats. Menzel, en prisbelönt fotograf, reste världen runt tillsammans med sin fru journalisten Faith D'Aluisio, för att skriva om världen och vårt förhållande till mat.
Idag handlar det om boken, Material World: A Global Family Portrait, utifrån samma koncept fast med fokus på materiella ägodelar. Boken visar 30 familjer från olika delar av världen med deras samlade ägodelar uppställda utanför sitt hus. In en intervju med photo.net, beskriver Menzel hur han kom på idén sammanställa boken Material World:

Quite literally, it took about a minute to come up with the concept and title for Material World: dozens of statistically average families from every corner of the world take all their stuff outside of their house for a big portrait. This way, all of my fellow, greedy, shallow American neighbors could compare themselves to the rest of the world and see if they were really better off.
Det här var inget enmansarbete, Menzel hade hjälp av ett 15-tal fotografer och fotojournalister. Fotografen flyttade så gott som in hos familjen i fråga och både fotograferade och filmade familjemedlemmarna i deras vardag. Familjerna fick även besvara frågor som "hur många timmar per dag de tittade på Tv" m.m.
Det är intressant att få en inblick i hur olika människor lever. Det är på samma gång så mycket och så lite som skiljer oss. Det är både glädje och tårar i boken. I Ryssland fotograferades familjen Kaprolov. Mindre än en månad efter att familjen poserat med sina ägodelar rånmördades pappan i familjen. Polisen har inte ägnat någon större energi på att lösa brottet. I Bosnien fotograferades den hårt prövade familjen Demirovic-Bucaloviv mitt under belägringen av Sarajevo. Från att ha levt ett vanligt medelklassliv lever de nu ett instängt liv med brist på allt från elektricitet till mat. De kan dessutom knappt lämna sin lägenhet för risken att skjutas av krypskyttar.
Utöver hemma hos reportagen finns det ett uppslag med bilder på toaletter från olika länder, ett uppslag med Tv-tittande runt om i världen och en med olika maträtter.
Boken har fått flera uppföljare som "Women in the Material World" och Hungry Planet. Jag tror inte att någon kommer att dramatiskt förändra sitt liv bara för att de ser ett fotografi av en fattig familj på andra sidan jordklotet men det kan förhoppningsvis få människor att börja fundera på vad vi handlar, varför vi handla roch vad våra ägodelar säger om oss.
Hur skulle ett foto av din familj och era ägodelar se ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin