onsdag 10 februari 2010

Bokonsdag - Circle of simplicity

9780060928728

Everything we do must build community. We won't have sustainability unless we learn to care about the common good, and we will only do that when we experience community.
Första gången jag läste boken utlovade jag en recension och här kommer den äntligen. Det var recensionen på Mimmis mammaliv som inspirerade mig att läsa om boken för tredje gången. Det här är en bok som tål att läsas om, det finns en hel del att fundera på! Andrews utgår från sin personliga utveckling mot ett enklare liv men de flesta frågor hon tar upp är relevanta för oss alla. Vi har ett liv fullt med aktiviteter, vänner, ett jobb och åtagande som tar all vår energi. Vi är många som längtar efter ett enklare liv men frågan är hur vi når dig. Det som är bra med den här boken är att den ger olika beroende på var i sin utveckling mot ett enklare liv som man befinner sig i. I början fokuserar man på det stora frågorna (förhållandena tid/pengar/arbete/konsumtion) men när man kommit en bit på vägen och kanske har fått mer energi men även lugn kan man fundera över de andra sakerna som exempelvis kapitlen om andlighet. Boken har visserligen några år på nacken som Mimmi påpekar men huvudfrågorna är tidlösa:

- konsumtion i fokus
- att finna sin passion (och leva av och i den/de)
- vikten av gemenskap (att skapa gemenskap)
- att leva medvetet, att leva grönare och att sakta ner
- en förändrad synen på arbete


Setting out on our path to live more simply involves not only the big questions…but also the little day-to-day things – the TV you watch, the clutter on your desk, the errands you run. You need to look at it all. Do they reflect conscious choice?
Moderniteter som Twitter, Youtube och liknande är ju verktyg och som sådana kan de användas för att skapa gemenskap eller sprida kunskap men de kan också skapa isolering, stjäla tid och energi från familjen. På TV har vi dels "skit" som Paradise Hotel vissa dokusåpor med fokus på sex, konflikter och sprit men även intressanta och inspirerande dokumentärer som kan uppmuntra till diskuteras och leda till förändring.

Circles of Simplicity
Sista delen av boken handlar om studiecirklar. Här skriver Andrews om hur studiecirklarna växte fram i Sverige som ett sätt för medborgarna att utbilda och inspirera sig själv. Det finns även ett upplägg för en 10 veckor lång studiecirkel och en "metodhandledning" i hur man skall få en bra diskussion.
På ett ställe i boken skriver Andrews om hur vissa människor har startat studiecirklar online. Hon tycker att det är befängt : "It's not a study circle if you can't laugh together, if you can't reach over and touch someone's arm".
Där tycker jag att hon har fel, eller snarare har det hänt så mycket sedan boken först kom ut, genom vår uppkopplade livsstil har vi fått möjligheten att utbyta erfarenheter med människor som vill leva i frivillig enkelhet både i samma stad men även över hela världen. Jag tror och hoppas att bloggar som min kan fungera som en form av studiecirkel. Men jag tror naturligtvis också på det mänskliga mötet och har man möjlighet att delta i en studiecirkel IRL så skall man absolut göra det!

Om författaren
Cecile Andrews lever numera ett enklare men fortfarande lika aktivt liv fyllt av föreläsningar, gemenskapande, bloggande och skrivande. Hon har även startat en ekoby, Phinney Ecovillage i Seattle

Läs mer!
Diskussionsmaterial på svenska till en verkstad om frivillig enkelhet baserad på Cecile Andrews Circle of Simplicity (från
Läs vad andra bloggare skriver om The Circle of Simplicity: Return to the Good Life av Cecile Andrews

3 kommentarer:

  1. läste den här boken för något år sen. Men blir lite sugen på att läsa om den nu.

    SvaraRadera
  2. Gör det och skriv en recension, det skulle vara intressant att höra vad du tycker om den!

    SvaraRadera
  3. Det ska jag absolut göra. Men när är en annan sak. :-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin