måndag 8 februari 2010

Allt fler har svårt att betala sina räkningar

The West Philly Credit Crunch

Bild: favorit i repris från TravisTruman

Allt fler personer i Sverige kan inte betala sina skulder och nu skall Kronofogden, Konsumentverket och Yrkesföreningen för Budget- och skuldrådgivare göra gemensam sak och bege sig ut på en informationsturné. Under våren genomföra en riksomfattande turné till några av landets värst drabbade kommuner med syftet att diskutera hur kommunerna kan jobba förebyggande. Den nuvarande överskuldsättningen är ett mycket stort problem som kostar samhället 30-50 miljarder årligen och tidiga insatser är mycket billigare än åtgärder som görs senare, enligt Kronofogden.
Ny lag ska försvåra SMS-lån
Senast i augusti skrev jag om hur SMS-lån fungerar som en motorväg in i skuldfällan. Enligt ett nytt lagförslag skall det göras kreditprövningar även för smålån via SMS. SMS-lånen har tidigare varit undantagna kreditprövningsreglerna. Utöver skärpt kreditprövning ska SMS-låneföretagen även tvingas att informera tydligare om hur mycket deras lån kostar. En annan nyhet i lagförslaget är två veckors ångerrätt efter att man tagit ett SMS-lån.
Regeringens syfte med den nya lagen är att färre ska skuldsätta sig. Den nya konsumentkreditlagen föreslås träda i kraft 1 januari 2011 och förhoppningsvis får lagen avsedd effekt. Nyligen agerade även Konsumentverket för att se till att låneföretagen redovisar de verkliga ockerräntorna.

kollpacash

Koll på cashen

Med tävlingen "Koll på cashen" vill Kronofogden lära elever mer om privatekonomiska frågor och samtidigt förbereda dem tiden efter gymnasiet. Tävlingsperioden för 2010 är 1 februari till 1. maj. http://www.kollpacashen.se/ finns även bra tips och länkar för de som är för gamla för att tävla :-)

1 kommentar:

  1. Bra att du lyfter fram sådana här viktiga frågor!

    Jag är sträng emot sms-lån, och anser att de tyvärr bara tilltalar människor som befinner sig i en redan jobbig situation. Det minsta jag kan göra åt saken är att blockera alla sådana annonser som dyker upp i adsense på min blogg så jag inte själv gör reklam för den sortens lån...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin