onsdag 29 november 2017

Bokonsdag: Hjärnkoll på pengarna


Hur kommer det sig att pengar väcker så mycket känslor? Varför är det så svårt att komma till skott och göra en budget? Och varför envisas vi med att köpa saker på rea som vi egentligen inte behöver?

När jag var på biblioteket senast snubblade jag över den här intressanta boken. Helander kallar sig beteendeekonom och det faktum att Richard H Thaler får årets Nobelpris i ekonomi för sitt bidrag till beteendeekonomi gör att det blivit vanligare att diskutera vad som egentligen ligger till grund för våra ekonomiska beslut.
Vår hjärna lurar oss dagligen och naturligtvis påverkar det våra konsumtions-, spar- och investeringsbeslut. Genom att bättre förstå hur hjärnan fungerar blir det lättare att få koll på sin ekonomi, vilket i sin tur leder till större frihet att göra det man verkligen vill.

Sparpsykologi och tankefällor
Varför är det svårare att spara än att konsumera? Medan sparande handlar om sådant som uppskjuten belöning, uppoffringar och långsiktigt tänkande så är vår hjärna anpassad för att söka efter snabba belöningar, se till att vi sparar energi och löser problem i nuet. När det gäller lite tråkigare saker som inte ger de här snabba belöningarna drabbas vi ofta av uppskjutarbeteende (prokrastinering), vad blir t. Ex din reaktion inför uppmaningar att se över ditt pensionssparande? Ett annat bra exempel på uppskjutarbeteende möter man enligt Helander ofta hos deltagare i Lyxfällan. De låtsas som det regnar som ett sätta att hantera obehaget kring sina ekonomiska problem och skjuter på framtiden att ta tag i det.
Inför Black Friday tog jag up den sk “ankareffekten” på Facebook, hur vi uppfattar en reavara som billig när vi först får ett ordinarie pris. Om skillnaden mellan ordinarie och reapris är tillräckligt stor kan vi till och med tänka att vi “sparar” mellanskillnaden genom att handla på rea... En annan tankefälla som Helander tar upp är den sk. förlustfällan som gör att vi t. Ex inte lägger tillbaka saker vi en gång lagt i vår kundkorg eller att vi är kvar hos vår gamla bank trots att vi skulle tjäna på att byta.  Den här typen av tankefällor kan vi undvika genom att vara medvetna om dem


Medveten konsumtion handlar om att vara medveten om vad du längger pengar på och varför 

Vikten av drömmar och motivation samt hur FOMO ofta står oss dyrt
Helander diskuterar vikten av drömmar och motivation för att nå våra mål. Hur man ska undvika ”falska” drömma, något som jag kan identifiera mig med för tillfället. I måndags bloggade jag om hur jag håller på att sälja min ”drömbil” - för den passade tyvärr inte alls i min livsstil.
En annan sak som Helander tar upp är FOMO, fear of missing out. FOMO gör att vi hänger på och spenderar pengar på saker som egentligen inte är så viktiga för oss. Det är också en form av tankefälla eftersom hjärnan som bekant prioriterar här och nu framför långsiktigt tänkande.

Jag gillade verkligen den här boken! Den tar upp många olika aspekter av ekonomi och konsumtion som vi kanske inte är medvetna om. Ja vi vet att man bör göra en budget men inte varför vi tycker att det är så jobbigt eller varför det blir så mycket enklare om vi (lurar hjärnan och)gör den ett steg i taget. En hel del nytt som man inte hittar i andra böcker helt enkelt. Boken är dessutom välskriven och pedagogiskt upplagd (hjärnan gillar ju snabba belöningar så vi får godbitar i varje kapitel).

Till sist författarens 5 tips för en mer medveten konsumtion:

  • Inköpslista - fundera igenom vad du behöver 
  • Vänta 24h - sov alltid på saken innan du tar ett beslut
  • Lugn & ro - stressa inte fram beslut
  • En bra deal kan vara en dålig deal - tänk på ankareffekten!
  • Besöksförbud - besök inte butiker eller webbshoppar!


Om författaren
Elin Helander är kognitionsvetare och har tidigare arbetat med hjärnforskning på Karolinska institutet. Hon är grundare till forskningsinitiativet Moneymind.se som verkar för en hälsosam privatekonomi och arbetar med sparappen getdreams.com. Elin Helander föreläser och bloggar om sparpsykologi och medverkar i flera poddar.

1 kommentar:

  1. haft hjärnkoll och lyckades bygga vårt hus - nu har ungarna flyttat, simmar i pengar... 😊

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin