fredag 3 november 2017

Filmfredag - Noma, My Perfect Storm

noma

Bild:Dan Kurtz


I våras besökte jag Doc Lounge (en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm) här i Göteborg och tittade på dokumentären Noma - my perfect storm.
För några år sedan skrev jag om Köpenhamn som foodie destination och även om jag aldrig kom iväg till Noma hade jag sett fram emot att se dokumentären som kom 2015.

I filmen får man följa en av världens mest framgångsrika kockar, René Redzepi, delägare i den prisade restaurangen Noma i Köpenhamn. Filmen följer Redzepi under 2013, något av det värsta året i hans karriär och hur han sedan kämpar sig tillbaka till toppen, uppfinner Noma på nytt och återvinner titeln som världens bästa restaurang för fjärde gången.

Filmen tar också upp Redzepis bakgrund som son till en makedonsk invandrare och hur det har format honom.

Eftersom jag är gillar mat (vem gör inte det..) och gärna närodlad tyckte jag att den här filmen var väldigt sevärd. Det var intressant att träffa några av de som levererar råvaror till Noma. Som Holger Rittman som levererar vilda örter, svamp och bär.

Doc Lounge finns för övrigt i en rad olika städer, sjävl är jag sugen på att gå och titta på LoveTrue av  Alma Har’el vars hyllade dokumentär Bombay Beach visades på SVT för några år sedan (jag gillade den verkligen!)


Mer
Om det nordiska köket, från Babettes gästabud till Noma
Kreativa kockar på Noma, artikel ur Scandinavian Traveler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin