torsdag 24 november 2011

Gästinlägg: Tankar kring livsstilsinflation, vad det är och hur den kan motverkas!

consume less.  think more Bild:  willytronics

Här kommer ett nytt gästinlägg från Oskar! Den här gången handlar det om livsstilsinflation något som jag själv funderar på ganska ofta.

Har tidigare i andra inlägg pratat om livsstilsinflation nu tänkte jag berätta om min definition, samt hur jag tror att man bäst motverkar denna. I USA kallas detta ibland för Lifestyle creep vilket på vissa sätt kanske är ett bättre begrepp eftersom det handlar om en gradvis tillvänjning vid ett liv med större materiell välfärd men som inte ger större tillfredställelse.

Det handlar många gånger om de små förändringarna när vi får bättre ekonomiska förutsättningar (för de flesta höjd lön eller sänkt skatt, ränta eller övriga kostnader) så börjar vi också omedvetet att dra på oss nya högre kostnader för att matcha denna förbättring. Motsatsen till livsstilsinflation är inte nödvändigtvis att konsumera mindre, det är att medvetet konsumera det som man mest uppskattar. Samma inköp kan för
en person vara livsstilsinflation och för en annan vara noga genomtänkt konsumtion. För den som älskar att gå på café är några besök i veckan en mycket uppskattad del av livet men för den som bara vill ha en kopp kaffe och köper denna ute är detta en mycket kostsam vana som inte bidrar till ökad tillfredställelse utan bara till ett mindre bankkonto.

Att motverka livsstilsinflation handlar om att medvetet välja det som betyder mest för en så att de ökade ekonomiska möjligheterna omsätts i ökad tillfredställelse, för vissa kan detta handla om trygghet in form av ett högre sparande eller lägre skulder, för någon som är intresserad av resor, bilar, mode, musik, miljö, litteratur eller mat kan en extra slant inom det specifika intresseområdet bidra till stor tillfredställelse.

Ett bra sätt att motverka livsstilsinflation är att budgetera sin privatekonomi, då vet man hur mycket som vanligtvis läggs på boende, transporter, kommunikation, mat, kläder etc. Om inkomsterna ökar så ökar inte automatiskt budgeten för t ex mat utan de första månaderna blir det helt enkelt lite mer pengar över, sen kan man fundera över vad man vill göra med dessa? Vill man spendera mer pengar på mat, skulle vi
uppskatta att gå ut och äta lite oftare, eller skulle vi uppskatta en ny bil högre, eller en resa, en miljö investering i hemmet eller skulle det ge sinnesfrid att amortera lite mer på bostadslånet? Oavsätt vad man tar för beslut efter en sådan analys så rör det sig inte längre om livsstilsinflation utan om ett medvetet val som kan öka tillfredställelsen med det egna livet.

Detta på det personliga planet, men vi drabbas också av en livsstilsinflation som drivs av samhällsutvecklingen. En familj som idag skulle leva med samma materiella standard som medelsvensson gjorde i början av 80-talet skulle sannolikt uppfattas som fattig. Jag växte upp på 80-talet och inte var det så farligt fattigt för medelsvensson på den tiden, men det är klart vi hade ju varken internet, dator, mobiltelefon, platt TV, Video, DVD eller TV spel dessutom hade alla jag kände ”bara” en bil per familj. Hur skulle du uppfatta en person som hade ett bra boende, kläder, mat etc. men saknade ovanstående saker? Lite udda?..Ingen dator...ingen
mobiltelefon?

Ni som läser, hur ser ni på detta? Vad har ni gjort eller inte gjort för att motverka livsstilsinflation i era liv? Ser fram emot många kommentarer!

4 kommentarer:

  1. Hej,

    Jag har gått från att ha ganska mycket pengar till att leva på marginalen.Idag kan jag säga att med de kunskaper om att ha det knappt,så hade pengarna kommit mycket mera lägligare nu! Då satte jag helt enkelt bara sprätt på dom och inte alltid så klokt alla gånger.Kan ändå säga att jag inte bara tycker att det är negativt att få tänka till när det gäller vad pengarna ska användas till.Jag får t ex hålla vikten,har inte råd att köpa nya kläder i takt med viktuppgång.så det gäller att hålla igen. Min mat har också blivit nyttigare och billigare. Jag har goda kunskaper i matlagning så det har hjälpt.Fika och lunchande med goda vänner uppskattas verkligen för det är något som är prioriterat ekonomiskt och värt att satsas på.Köper däremot aldrig godis, läsk,chips eller färdigmat.
    Har en budget och vet precis var alla pengarna går. kan verka tråkigt men det tycker inte jag. Det ger en väldig trygghet att alltid ha pengar till räkningar och inom rimliga gränser till det oförutsedda.Begränsningar gör mig uppfinnigsrik o kreativ och det gör tillvaron lite roligare
    Så med facit i hand, Det är ingen mening med att ha mycket pengar om man inte förstår dess värde. Idag hade jag garanterat använt dom på ett helt annat sätt. ME

    SvaraRadera
  2. tja, dator gör ju det billigare att betala räkningar och annat, räknas väl inte längre som lyx... Ett lätt sätt att hålla kontakt med släkt och vänner... skaffa nya vänner, hitta billiga tips och bra bloggar.. Och ren mardröm att på 1990-talet ha bortsprungna ungar utan mobil.. Jag vägrar att gå tillbaka till stenåldern, man kan vara udda och vettig samtidigt.

    SvaraRadera
  3. ME - tack för en mycket trevlig kommentar! Kan inte mer än hålla med.

    Hannele - tack även till dig...jag förespråkar på inget sätt att vi ska leva utan allt "nytt" bara att vi ska se vad vi adderar till våra liv och fundera på vad det kostar i tid och pengar. tycker vi att det är värt det med en dator (det tycker jag!) så kan man ju självklart ha en! Jag känner personer som tycker att det är nödvändigt med en dator men utan problem kan leva utan både TV, bil och telefon. Det är beroende av person men om man har allt utan att fundra på varför eller vilket värde det tillför då kan grejerna bli betungande både för plånboken och samvetet.

    Återigen tack till er båda jag älskar at få kommentarer!

    Oskar

    SvaraRadera
  4. jag har en 20' tjocktv. en mobiltelefon som endast är en lur. bor med två barn i en tvåa så jag sover i v-rummet. ska ha köpstopp under år 2013. ska bli oerhört befriande.
    tack för dina alltid lika kloka ord :)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin