onsdag 13 oktober 2010

Bokonsdag: Textilt återbruk

Textil återbruk


Om du tror att du inte kan göra fantastiska saker av gamla kökshanddukar, slipsar och grytlappar, ja då har du helt enkelt inte tittat i den här boken!

För några veckor sedan var jag i Borlänge och pratade om köpstopp. Där träffade jag Malin Lindström som höll i en workshop om textilt återbruk. Hon har även gett ut boken med samma namn.
Som man kan gissa av bokens titel så ligger fokus på återbruk av textila material som spetasar, slipsar, trasor och knappar. Boken är uppdelad i olika temaområden, utfrån utgågnsmaterialet. Kapitlet "vackra dukar" handlar sålunda om allt man kan använda gamla dukar till och i "härliga slipsar" får man tips om en rad oväntade återanvändningsområden för omoderna slipsar. Vad sägs om arband, broscher eller varför inte klädda askar?
Författaren varvar korta, personliga anekdoter med enkla gör-så-här texter som passar både den mer erfarna och den som provar på att skapa med textilier för första gången.
I slutet av boken visar författaren upp sitt eget hem, bland annat en härlig kökshörna (mer lekkök hittar du här) för hennes dagbarn.
Det som jag uppskattar mest med den här boken är författarens entusiasm och att hon lyckas inspirera även någon som mig som inte någonsin har varit ett ess på syslöjd.

Textil återbruk - uppslag

Det finns nåt för alla
Som i det här inlägget om kreativa användningsområden för konservburkar så kan man anpassa idéerna efter sin egen smak. Gillar man inte den romantiska stilen som i bilden ovan kan man tänka sig att man byter ut den vita spetsen mot svart och sätter in några svartvita foton i ramarna

Om författaren
Malin Lindström är utbildad i textil på Sjöviks folkhögskola och har gått en entreprenörutbildning i Leksand.
Boken lånar du på biblioteket eller köper från författaren som även säljer andra handarbetesrelaterade böcker och tillbehör.

2 kommentarer:

  1. Tack den ska jag kasta mig över!
    Här är lite jag skrivit om återbruk av just slipsar

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin