onsdag 27 oktober 2010

Bokonsdag: Plats att leva

Plats att leva


Använder vi rummen som de var tänkta? Om rummen såg annorlunda ut med nya funktioner skulle vi känna oss och bete oss annorlunda då?
Den här är en något annorlunda inredningsbok som fokuserar på ett genomtänkt boende snarare än en viss inredningsstil eller de senaste trenderna.

Vi äger allt fler saker. Saker som tar plats och måste förvaras. Saker som tar vår egen plats i anspråk. Frågan är om våra hem verkligen hängt med på denna utveckling

Den accelerande konsumtionen har fått till följd att vi ofta lider av brist på förvaring. Lägg till nya livs- och arbetsmönster (varannnan-veckas familjer, konsulter som arbetar hemifrån etc) och att vi bor i hus eller lägenheter som kan vara svåra att förändra så att de passar just oss.
Använder vi hemmen som skapare av våra nya konsumtionsidentiteter eller är det platser för vila och umgänge i våra stressade liv?
Hur använder vi våra vardagsrum? Våra kök? Lagar vi mat varje dag eller blir det take away? Författaren uppmanar alla som vill renovera något att tänka på helheten snarare att stirra sig blind på problemet. Det är viktigt att fundera över familjens livsstil men också bostadens "själ". På ett ställe uppmanar författaren till att göra en lista av alla saker man äger för att på så sätt kunna planera den förvaring som behövs.
Ett kapitel kallat "Ägandet" fokuserar på varför vi köper saker och hur man också kan öva sig att göra sig av med saker. Livets skeenden ser ju olika ut vad det gäller införskaffandet av prylar men det gäller att inte hamna i otakt. Författaren rekommenderar konsumtion i "långsamhetens tecken", något som inte är det det enklaste.

Schindler End

Bild på Schindler house tagen av ken mccown

Boken är illustrerad med teckningar av författaren, bilder på Bruce Goffs "Ruth Ford House" (i boken kallad "pumpkin house" i Aurora, Illinois, inredningar av Walter Gropius och andra kända hus.

Den här boken passar vare sig man står i begrepp att köpa hus eller bara måste lösa visa utrymmesproblem. Författaren får en verkligen att tänka i nya banor, kanske behöver man ingen större bostad - bara disponera ytorna annorlunda eller helt enkelt göra sig av med de där tunga ärvda möblerna som ändå inte funkar för familjen.

Om författaren
Anna Karin Ljung är arkitekt med mångårig erfarenhet och flitigt använd föreläsare.

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset, ska genast låna den (inte köpa! ;-)) Vi har fått ett barn till och mannen startar företag som ska utgå från att jobba hemma, så vi är i omgörningstagen, igen. Vi rensar, flyttar på saker och fyndar nya förvaringslösningar på blocket.

  SvaraRadera
 2. vi har massa plats, ungarna har nästan flyttat :)

  SvaraRadera
 3. P.S.
  Supersynd att göra sej av med alla tunga ärvda möbler, alla hem ser ju ut som ikea-katalog-kopior..

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin