fredag 15 oktober 2010

Blog action day: vatten på flaska

Bilden kommer från Treehugger via Kate_A

Idag deltar jag i Blog action day.

Att kranvatten är bättre för miljön än att köpa vatten på flaska kommer väl inte som någon större överraskning. Ändå ökar försäljningen av vatten på flaska år efter år.
Det finns tre sorters vatten på flaska/burk - naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten. Vilket det är, ska enligt gällande EU-lagstiftning deklareras på förpackningen. Enligt Livsmedelsverket finns det dock en hel del brister i märkningen. Ett "källvatten som tillförts både mineraler och smakämnen" är exempelvis inte längre att betrakta som ett källvatten utan som ett bordsvatten. Vilken typ av vatten det än är så är det dyrt vatten. Priset på buteljerat vatten kan ligga så högt som 30 kronor litern att jämföra med kranvattnet i Stockholm som kostar ett öre litern.
Nestle säljer flaskvatten för 25 miljarder per år. Vatten som de hämtar gratis i Freiburg, Maine USA och sedan säljer dyrt, något man kan läsa mer om i intressanta boken Bottlemania som jag recenserade för knappt er år sedan.

Miljöeffekter
Den totala konsumtionen av buteljerat vatten i Sverige under 2006 ledde uppskattningsvis till utsläpp på cirka 34 000 ton koldioxid. Det motsvarar de årliga koldioxidutsläppen från cirka 8500 oljeuppvärmda normalvillor eller från 12500 bilar.
Sveriges Bryggerier har låtit Svenska Miljöinstitutet, IVL, genomföra livscykelanalyser (LCA) av vatten på flaska. Analyserna visar att svenskars konsumtion av vatten på flaska – 24,5 liter per person och år – ger ett tillskott av växthusgaser motsvarande 3,1 kilo koldioxid vilket de tycker är lite. Men det finns ju andra miljöeffekter också. Vad händer med alla flaskor - går samtliga till återvinningen? Inte direkt...
2008 gjorde Handelns Utredningsinstitut (HUI) på uppdrag av Sveriges Bryggerier en studie där flaskvattnets miljöpåverkan jämfördes med oxfiléns och apelsinjuicens. De flesta var överens om att det var som att jämföra äpplen med päron så att säga...

Hälsoeffekter
Den senaste tiden har det talats allt mer om hälsoeffekterna av all plast som vi omger oss med. Expempelvis har man uppmärksammat giftiga ämnen i plastflaskor som läcker över till drycken, bland annat Bisphenol A (BPA) och ftalater som används som mjukgörare i plasten. Också en anledning att dra ner på plastflaskevattenkonsumtionen... Förra helgen kunde man se dokumentären "Dyra droppar". Den går att se t.o.m den 9/11 på SVT Play



Källa: Svenskt vatten

Var finns Sveriges godaste kranvatten?
Den 17 november utser landets ledande vinprovare och matskribenter det mest välsmakande vattnet i Sverige. 20 finalister utses i regionala deltävlingar under september och oktober och går sedan vidare till riksfinalen i Stockholm.
Syftet med tävlingen är att påminna om vilken fantastisk resurs vårt vatten är. I ett land som Sverige, där kranvattnet är rent och friskt finns ingen bra anledning att köpa sitt vatten på flaska för ett 500 till 1000 gånger högre pris. Tillverkningen och transporten av flaskorna innebär dessutom kostnader för miljön.
Årets tävling lägger stor vikt vid begreppet smak. Deltävlingar och final äger rum på några av de bästa restaurangerna runt om i Sverige. Restauranger där krögarna ställer höga krav på kvalitet med närproducerade råvaror och där kranvattnet självklart hör hemma.

Så välj kranvatten för miljöns, hälsans och ekonomins skull!

5 kommentarer:

  1. Helt rätt! Det finns så många själ att bojkotta flaskvatten. Lånade förresten din bok på biblioteket igår, ska bli mycket spännande att läsa!

    SvaraRadera
  2. Tummen upp för BLOG ACTION DAY 2010!

    Bojkotta bisfenol-flaskorna!

    SvaraRadera
  3. Härligt att se att fler engagerar sig i viktiga frågor. Välskrivet och tänkvärt.

    Min blogg hittas här: http://edgeman.blogg.se/

    SvaraRadera
  4. Bästa mjuka dricksvattnet har vi på Hisingen, så klart. Tänk att spola rent dricksvatten i toaletten, i Sverige har vi det bra...

    SvaraRadera
  5. Jag köpte en vattenrenare kvalitetsvatten istället
    Bättre för miljön + slipper medicinresterna m.m som det skrivits så mkt om på sistone.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin