onsdag 6 oktober 2010

Bokonsdag: Hejdå ekorrhjulet, människor som går mot strömmen

Hejdå, ekorrhjulet

Bilden är tagen på bokmässan där författaren och jag hade ett seminarium tillsammans.


Att göra som alla andra är inte svårt. Men de som går mot strömmen måste fundera över sina livsval och hur de vill forma sin framtid.

För ungefär ett år sedan inledde Dagens nyheter en artikelserie med namnet Hejdå ekorrhjulet! Först ut var intervjun med Claes Svedberg som ville släppa taget om det materiell och dagen efter kom intervjun med mig. Artikelserien fick stor uppmärksamhet och bland annat hamnade Claes och jag i TV4:as Nyhetsmorgon.

Nu har Thomas Lerner, journalisten bakom artikelserien kommit ut med en bok fylld av intervjuer med människor som valt att leva annorlunda. En del är personer som intervjuades i DN även om intervjuerna här är längre men man får även möta andra kända människor som Arne Mårtensson "bankdirektören som hoppade av" och Bodil Jönsson "vårt ids tidsguru" och mer okända som Masum Bari och Gunilla Boivie. Många har jag träffat i tids- och konsumtionssammanhang som Göran Hådén som "köper mindre för att öka lyckan", Fredrik Warberg och Jörgn Larsson från Timeshifters och Tidsverkstaden och Pernilla Jonsson som jag diskuterat allt från Ullared till köpstopp med i media.

Boken är uppdelad i tre delar, "Kampen om tiden", "Kampen om konsumtionen" och "Byta spår". Jag tycker att blandningen av människor är intressant och inspirerande och att författaren har kommit sina intervjuobjekt nära. Jag kan ju bara prata utifrån egen erfarenhet men utöver VI-intervjun som kom hösten 2007 så är det här nog den intervju med mig som gått mest på djupet. Jag skulle kunna tänka mig att det finns kritik mot att inkludera exempelvis Arne Mårtensson i skaran bland konsumtionskritiska personer men bara för att man kan förändra sitt liv - ska man då inte ta den chansen?
På bokmässeseminariet fick jag frågan om downshifting är ett medelklassfenomen... det må så vara - om man har sämre ekonomiska förutsättningar kan man inte välja att gå ner i arbetstid till exempel. men betyder det att jag och andra personer som prioriterar bort vissa saker i livet inte ska ta möjligheten?

Om författarenThomas Lerner är journalist och arbetar sedan flera år på Dagens Nyheter. Där är han knuten till Insidan-redaktionen, och har i många uppmärksammade reportage och artiklar skildrat konsten att vara människa. Thomas Lerner har tidigare medverkat med texter i flera antologier, samt skrivit biografin ”Universums ödmjuke tjänare” om biskopen Martin Lönnebo. Han bor på Ekerö utanför Stockholm.

Boken hittar du i bokhandeln och hos förlaget Ordalaget.

3 kommentarer:

  1. Jag skulle säga att det är enklare för medelklassen att "downshifta", men det finns absolut vinster att göra även för människor med låg inkomst. Till exempel tjänar man ju pengar på att se över vilka prylar man faktiskt klarar sig bättre utan.

    SvaraRadera
  2. Låter som en intressant bok! Jag ska se om den finns på vårt bibliotek. Jag vill också passa på att tacka för din bok om Köpstopp, den inspirerade mig till att själv börja fundera på konsumtion. Nu rensar jag ut hemma! Hur går det med din utrensning?
    Bästa hälsningar Eva
    www.rensaut.nu

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin