lördag 1 augusti 2009

Utlottning: kokboken God mat ute Tävlingen är avslutad


Dags att öppna bloggen efter en skön semesterperiod! Jag börjar med att lotta ut boken God mat ute.
Boken är ursprungligen norsk, översatt till svenska och utgiven av Vildmarksbiblioteket som ger ut böcker inom vildmarksliv, friluftsliv, djur och natur. Jag gillar deras böcker om vandringar, t. ex Vandringsturer i Sälenfjällen.
Författaren till God mat ute är Lars Barmen, känd norsk TV-kock som bland annat varit med i det norska kocklandslaget under 12 år. Boken är uppdelad i olika utflyktsteman som cykeltur med barn eller fisketur på havet. Recepten är uppdelade på förberedelser hemma och vad du sedan gör för att laga färdigt rätten ute. Samtliga recept förutsätter att du inte har tillgång till vanlig spis och ugn utan lagar färdigt rätten ute på stormkök, på gasspisen i husvagnen, över öppen eld och liknande. Det är allt från goda smörgåsar till smarta pastarätter. Vad sägs om en 7 rätters lyxmiddag för två ute i det fria?
För att delta i utlottningen skall du lämna en kommentar med ditt bästa tips på lättfixad utflyktsmat. Har du en blogg och vill länka får du gärna göra det men det är inget tvång. Glöm inte att lämna din e-postadress! Vinnaren dras nästa lördag.



Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om God mat ute - fyra årstider i världens största kök av Lars Barmen

22 kommentarer:

  1. Vi är en familj på två vuxna och tre barn. För att få en lättlagad och framförallt lättäten utflyktsmiddag använder vi oss av personliga matlådor där vi t.ex. har pastasallad. Då lägger man i pastan och kycklingen (eller vad man nu har) i varje matlåda och fyller sedan på med grönsaker efter tycke och smak = sallad i de vuxnas lådor, ingen fetaost i yngsta dotterns o.s.v.

    Det bästa är att barnen kan vara med och komponera sin egen matlåda.

    SvaraRadera
  2. Åh, vad kul att du är tillbaka! Inspirerad av just dig har jag från och med idag startat mitt eget köpstopp för initialt 4 månader. Det är lustigt att jag rent av har längtat efter detta och nu ser fram emot att genomföra. Tänk vad mycket tid lillkillen och jag kan spendera i skogen i höst istället för att ränna i butiker. Då tar vi med oss stormköket och lagar en Jägargryta - rotfrukter i slantar och falukorv i strimlor kokas i en burk krossade tomater, en buljongtärning och salt+peppar. Ätes ur kåsa - mums och riktig friluftskänsla!
    Hälningar Mimmi som bloggar på och länkar till Mimmis Mammaliv http://mimmismammaliv.blogspot.com/

    marie470112@hotmail.com

    SvaraRadera
  3. Våran familjs klassiska utflyktsmat är tonfiskröra (det åt jag & min man första gången vi var på skogspromenad tillsammans).
    1 burk tonfisk, 1/2 hackad rödlök, 1 liten burk majs, 1 hackat äpple, 2 dl creme fraiche.
    Rör ihop och servera i tunnbröd eller till pasta.
    Mums!

    SvaraRadera
  4. Oj, vilken härlig bok. Jag är ute mycket, främst under vintern, och har oftast med mat. Dagen blir så mycket härligare med något varmt att äta.

    Min bästa utflyktsmat är soppa som är enkelt att ha med sig i termos och som värmer härligt. Favoriten just nu är en mustig tomatsoppa som givetvis ska serveras med rejäla ostmackor.

    PS. Jag länkar i min tävlingsblogg:

    http://evamar.blogg.se/2009/august/kokbok-8-augusti.html

    Kommer absolut att kika in här igen och se på alla förslag du får!

    SvaraRadera
  5. Åh vilken härligt bok :-)

    Bästa utflyktsmaten här är klassikern pasta sallad, så lätt att variera efter smak och tycke och man behöver inte värma. Annars är en höjdare enligt min son amerikanska pannkakor med färska bär och lite turkisk yogurt, helst ska man äta med händera :-)
    På vintern måste man ju bara dricka varm choklad och ostmackor och när dom andra grillar korv så grillar jag min smörgåsar i en sånhär http://www.blocket.se/vasternorrland/Grill_Sno_spade_kniv_m_m_m_till_bra_pris_14436213.htm (nr 4 på bilden)

    SvaraRadera
  6. grillkorv är klassikerna som alltid funkar. för stora som små :)

    mail: linda.hallstensson@hotmail.com

    SvaraRadera
  7. Jag är gärna med och tävlar! Mitt bästa tips är att köpa en grillhink - den är så lätt att bära med. Då räcker det att ta med en marienerad köttbit och lite potatissallad så har man en riktig kanonmåltid som bara tar 5 min att förbereda.

    SvaraRadera
  8. ... pannkakor är ju en klassiker i matsäcken och när våra barn var små gillade de speciellt en variant vi gjorde på smaksatt mjölk (jordgubbsmjölk). Man slapp allt sölande med socker, sylt mm. Perfekt! Finns mjölken fortfarande? Jag är osäker - har inte letat efter den på länge. Det var "hållbar" mjölk som kunde stå i skafferiet länge - blev ofta en räddning när matsäckarna till skolutflykterna kom som en överraskning!

    SvaraRadera
  9. Vi brukar ibland köpa med en liten smörgåstårta till vår picknick. Den funkar både som lunch och fika på samma gång!
    Karin
    doll@home.se

    SvaraRadera
  10. Nu fick jag ett bra tips: en toppers bok att ge till tjejen jag är faster till, i present! Men jag blir gärna med i din utlottning! :)

    Som mitt tips till enkel turmat, tror jag det enklaste är smörgås med ägg (antingen kokt ägg eller äggröra). Men när jag är ute i skog och mark har jag också med kall och varm dryck, någon sallad eller pastarätt i lådor. Faktisk blir det ofta kall mat och varm dryck. Grillad korv är inte fel det heller...
    Hoppas boken ger tips om lite mer variation. :)

    Intressant blogg du har - jag kommer nog att läsa mer här.
    Nina Christin

    SvaraRadera
  11. mitt bästa tips är så enkelt som fruktsallad! supergott, enkelt och nyttigt!

    SvaraRadera
  12. Om man ska grilla när man är ute så är pinnbröd så otroligt gott! Ta med lite smör eller honung och det blir gudomligt!

    SvaraRadera
  13. Min nyaste utemat som jag har gjort mycket i sommar är wraps. Man kan fylla dom med vadsomhelst. Perfekt att använda rester till : ) Även pitabröd fungerar lika gott. Mmm.

    SvaraRadera
  14. Glömde lämna mailadress: maja.o at bredband.net

    SvaraRadera
  15. Hej! Vilken fin tävling! Även jag vill självklart vara med! Min favoritmat så här i sommartid på picknicken är färdiggrillad kyckling! Gott att äta som det är, tillsammans med en bit smörgås eller lite kall pastasallad! Barnen kan enkelt hålla klubbor i handen och det är en mer matig picknickrätt samtidigt som det är otroligt gott! Kladdigt? Javisst! Men det hör lite picknickandet till :)

    Jag länkar självklart också vidare i familjens tävlingsblogg på: http://villduvinna.blogg.se/2009/august/kokbok.html

    Håller tummarna! Ha det bra så länge!
    KRAM Malin (mr22ga@hotmail.com)

    SvaraRadera
  16. Vilken härlig bok. Den vill jag naturligtvis vinna. Jag ska hålla tummarna till på lördag.

    På vanliga skogsutflykter hemomkring så har vi oftast med smörgås eller pastasallad.

    Nyligen vandrade vi i fjällen och då gäller det ju att kunna bära mat för flera dagar. På en websida har jag nu samlat några mattips från vår fjällvandring med hela familjen. http://familjen-persson.se/fjall/

    Min blogg om våra utflykter och en hel del annat hittar du på http://camillastankar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  17. Glömde ju skriva min mailadress:
    camilla[at]lysator.liu.se

    SvaraRadera
  18. Härligt att du är tillbaka, hoppas du haft en skön ledighet! Min semester börjar om 1,5 veckor, yey!

    Bästa utflyktsmaten sommartid är en alldeles underbar paj med roquefortost, tomat, purjolök och kokt potatis på sesamfröpajbotten. De kokta nypotatisarna som inte gick åt sig till lunch är perfekt att använda :) Och vintertid är det bara så att het kakao och hembakta vetebullar är det enda alternativet. Inte så tandtrollsvänligt för små barn måhända men ack så gott!

    Hälsningar från en trogen läsare i Finland, jardindecoton@gmail.com

    SvaraRadera
  19. Åhh, vilken rolig tävling! Den boken hade jag verkligen velat ha, friluftsfantast som man är. Jag tycker det är roligt att laga mat ute. Något som är riktigt gott är saffranspasta. Den gör jag av torkad paprika, purjolök som jag sedan värmer i grädde med saffran och buljong. Perfekt att äta till pasta en kall höstdag.
    Annars är pizzabullar eller wraps alltid gott och uppskattat

    SvaraRadera
  20. Mat som kan ätas utan bestick till exempel, piroger, wraps eller pitabröd. Till det kan man dricka smothie.

    SvaraRadera
  21. Åh jag vill gärna vara med och tävla! =) Mitt bästa tips på lättfixad utflyktsmat är Sallader eller något gott hembakat bröd! Så enkelt och gott! =D

    Har länkat till tävlingen i min blogg här: http://jessiestavlingsblogg.blogg.se/2009/august/vinn-boken-god-mat-ute.html#comment

    Och här är min mailadress: Jesssica.blogg@hotmail.com

    Ha det så bra!
    /Jessica

    SvaraRadera
  22. Om utflykten är en lång bilresa kör vi ofta på risotto (avorioris, grönsaksbuljong,majs, gröna ärter, soltorkade tomater, tonfisk, riven parmesanost). Om den är en mysig dagsutflykt blir det någon god macka, ex. kycklingfajitas (kycklingfiléer, kryddmix, tortillabröd, avokado, rödlök, lime, tomat, örtsalt, sallad, tacosås, riven parmesanost). På längre fjällutflykter eller liknande är det dock snabbmakaroner och en påse pastasås tillagad i triangaköket som gäller. Jag har nämligen ingen käck receptbok med bra utflyktsrätter som kan tillagas i stormkök. ;D
    (ingridrothoff[at]hotmail[punkt]com]

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin