onsdag 5 augusti 2009

Bokonsdag: Living the simple life

simplelife

För rätt länge sedan recenserade jag Simplify your life av Elaine St. James. I början av sommaren fick jag äntligen tid och möjlighet att läsa uppföljaren Living the Simple Life av samma författare. Boken känns till stor del som en andra utgåva av Simplify your life, lite mer utfyllnad bara i form av reflektioner och kommentarer från andra som har förenklat sina liv. Vissa passager är tyvärr mer eller mindre ordagrant tagna från den första boken.

Det finns mycket bra med boken, framför allt de inskickade tipsen från andra människor som har förenklat sina liv. Avsnitten om hur man hanterar människor som inte gillar att man förändras är också bra. Att vänta 30 dagar innan man köper något för att se om det är något man behöver eller bara villa ha just då är också ett bra tips.
Det jag inte gillar är i princip samma sak som i den första boken. Ett flertal tips för att förenkla livet verkar gå ut på att bli av med vänner och bekanta. Exempelvis att göra sig av med extra antal bestick och lakan för att slippa övernattande gäster, att sluta svara i telefon och att inte öppna dörren om det ringer på.

Som alltid med ett flertal böcker skrivna av amerikaner som växlar ner och börjar leva det enkla livet så blir man lite fundersam över deras ahaupplevelser. Det som är sunt förnuft för de allra flesta verkar vara fantastiska insikter för dem. Ett exempel är att Elaine och hennes man allvarligt funderar över att köpa ett löpband eftersom de inte känner att de får tillräckligt motion av att gå ut och gå med deras hundar. Tanken att promenera i rask takt utan sina hundar verkar inte ha slagit dem.

Låna, moocha eller köp boken begnat om du kan!

1 kommentar:

  1. Jag har också reflekterat över det fenomenet när det gäller de amerikanska böckerna om frivillig enkelhet. Har dom tappat bort det sunda förnuftet nånstans på vägen?

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin