torsdag 29 maj 2008

Köpstoppsutmaningen

Bild: MrClean1982

Det närmar sig månadsskiftet och jag kan ärligt säga att jag börjar bli rätt trött på att köpstoppa. I helgen köpte jag desstuom två mors dagblommor, en till mamma och en till farmor. Annars har jag lyckats hålla det rätt bra tycker jag.

Jag har insett att jag fortfarande inte har åtgärdat det som jag tänkte fixa efter förra köpstoppet. Torkställningen har fortfarande bara 4 av sex hyllor och duschsargen är inte utbytt. Igår kväll gick dessutom barnens badbalja sönder. Frågan är om vi skall köpa en ny i juni eller om de skall få duscha? Dessutom behöver barnen sänglampor och det kanske är dags att köpa de där bokhyllorna vi bestämde oss för att köpa redan för ett år sedan.

Jag hittade följande insändare i Västerbottens folkblad;

Köpstopp ingen bra väg att gå
Läste artikeln den 19 maj i VF om kvinnan som hade infört köpstopp för sig själv. Hon sade sig tänka på pengar och miljö. Men jag blev lite fundersam när hon skulle
bjuda hela familjen på en resa till Turkiet.Tänker man på miljön då? Flyget som släpper ut så mycket koldioxid. Men det är ju klart, det blir ju över andra länder det mesta släpps ut, så det är ju inte svenskarnas problem, eller? Och sedan är det ju inte bra om vi slutar att handla. Affärer får stänga, många arbetslösa, sedan blir det arbetslöshet i producentleden också. Det tycker jag är något att tänka på. Att sluta konsumera genererar så mycket elände för många människor. Men man kan konsumera med måtta.


Jag tror inte att det skulle innebära arbetslöshet och elände bara för att vi handlade mindre. Vi kan ju inte leva helt utanför konsumtiosnsamhället, vi behöver mat, kläder och en del annat så jag tror inte att alla skulle bli arbetslösa. Men om vi inte handlade så mycket kanske vi inte skulle behöva jaga extrapriser på stormarknaderna. Vi skulle kunna lägga några kronor extra gynna de lokala handlarna istället vilket dessutom sparar bensin. Vi är ju marknaden och om det plötsligt inte finns någon marknad för slit och släng plagg producerade av barnarbetare i låglöneländer - skulle det vara negativt?

Något helt annat, vad har hänt med Henriettas blogg om frivillig enkelhet? Den är borta. Senast den uppdaterades var i slutet av april tror jag. Bloggprofilen leder nu till bloggen Bibbliobitch.
Jag gillar visserligen biblioteksbloggar men saknar Henrietta Mandelspån.

3 kommentarer:

 1. Jag har också funderat på det där med att flyga. Läste någonstans att en långresa, tex till Thailand, släpper ut lika mycket koldioxid som en normalsvensks bilkörning under ett helt år.

  Definitivt något att tänka på, men jag flyger inte så mycket. Har inte varit på långresa sedan 2001 (USA). Efter det har det blvit tre kortare flygresor. Det innebär att jag inte ens flyger varje år.

  Och varför ska man åka på långresa egentligen? Vad är det som är så mycket roligare med Thailand? Varför inte hellre åka till södra Europa då, om man alls måste flyga. Det finns stränder, god mat och mycket at titta på där också...

  Maken flyger förvisso mycket, men det är i jobbet och han kan inte påverka det. Det går ju liksom inte att åka tåg till Kina....

  Och inrikesflyget borde helt enkelt läggas ner.

  SvaraRadera
 2. Förresten, Anki, du kan få en badbalja av oss, vi har en för mycket.

  SvaraRadera
 3. Hur lyckas du med köpstopp. Funkar aldrig för mig fast jag har köpstopp varje dag. Lycka till

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin