fredag 16 mars 2007

Vårkänslor

Spring Time in TennesseeDet är vår i luften (även om det lär dröja innan körsbärsträden blommar i Göteborg)! Imorse sken solen från en blå himmel och fåglarna kvittrade när jag vaknade. Igår kväll tvättade jag barnens vinteroveraller med förhoppningen om att kunna lägga undan dem till nästa vinter. I helgen skall jag ta fram mina egna vårkläder, det är hög tid för en garderobsrensing och jag har rekvirerat en piffig väninna till hjälp.
Vår är det även på bilderna från GPs senaste bostadsbilaga. I artikeln Konstnärs-bostäder ovanpå garagen kan man läsa om våra grannhus. Även om jag passerar atlejelägenheterna minst två gånger varje dag hade jag aldrig kunnat ana att de var så mysiga. Särskilt baksidan på huset ser ut som rena rama idyllen.

I senaste nyhetsbrevet från SOS-barnbyar kan man läsa om hur privatpersoner numera kan ge bort aktieutdelningar skattefritt.

Nu kan privatpersoner ge bort aktieutdelningen skattefritt

Privatpersoner i Sverige som äger börsnoterade aktier kan nu ge bort sina aktieutdelningar utan att betala skatt. Det är konsekvensen av en dom i Regeringsrätten i juni förra året. För att slippa skatten måste pengarna doneras innan beslutet om utdelningens storlek fattas på bolagsstämman och därför gäller det att skynda sig på.

Så här gör du:

1. Donation får endast ske till ideella föreningar och stiftelser som har ett allmännyttigt ändamål. Enligt Skatteverket är sådana ändamål till exempel bidrag till undervisning, vård av barn, hjälpverksamhet bland behövande och vetenskaplig forskning.

2. Tänk på att donationen måste göras innan bolagsstämman fattat beslut om årets utdelning.

3. Välj vilken/ vilka organisationer du ska donera till samt vilken/vilka aktieutdelningar du ska donera och hur mycket.

4. Blanketter: - Blanketter för att föra över rättigheten till aktieutdelningen finns hos din bank eller det institut där du har ditt VP-konto eller depå. För mer information om hur du gör, vänd dig till din bank.
- SOS-Barnbyar har tagit fram en blankett som du kan ladda ner och skriva ut, se nedan.
- Bankföreningen arbetar just nu med att ta fram en enklare blankett. Det går att donera anonymt - organisationerna som du väljer får inte veta vem som skänkt aktieutdelningen.

5. Spara kvittot, det ska bifogas deklarationen påföljande år för att du ska slippa skatt.

Önskar du mer information, om hur du går tillväga för att avstå från aktieutdelning och därmed slippa skatt, kan du vända dig till SEB Kerstin Lindblad på tel 08- 463 04 57.
För uppgift om SOS-Barnbyars depånummer och kontonummer kan du också kontakta Gunilla Schyberg tel 08 54 58 32 01 eller
gunilla.schyberg@sos-barnbyar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin