måndag 8 september 2014

Supersparmånad - så handlar jag mat

Jag har flera gånger bloggat om hur jag håller nere matkostnaderna. Idag tänkte jag exemplifiera hur jag äter billigt genom att bevaka extrapriser..

Hemköp
Eftersom jag bor granne med Hemköp kollar jag alltid in deras erbjudanden, jag är dessutom bonuskund för extra förmånliga erbjudanden (även om jag inser att jag på så sätt säljer min integritet och köpvanor) .

 Havrefras - check (ner i matkällaren eftersom jag köpte billiga flingor på ÖoB förra veckan). Dock blev det inga chips eftersom det bara fanns i äckliga smaker.

Vitkål för 2 kr kg - perfekt till coleslaw, i wok och annat! Kanske blir det kålpudding också. Sen köpte jag svensk salladslök samt basilika. Jag tänker hemmagjord pesto (har typ 5 kg pasta i matkällaren), och salladslöken blir perfekt till fiskblocket i frysen.

Willys
10 min bort till fots ligger en Willys. Jag tar gärna en kvällspromenad dit om det finns något att fynda. Även här är jag Willys+ kund.


Här handlade jag grönsaker (fast inte vitkålen för den var ju billigare på Hemköp). Dessutom hade de extrapris på quornfärs så nu blir det förmodligen kålpudding någon av de kommande veckorna. Rotmos och vegokorv ser jag också fram emot. Ägg från frigående höns för 20 kr paketet - ner i korgen. Äggröra äter jag ofta när jag inte har barnen och inte orkar laga nåt ordentligt.
Hemköp och Willys ingår i samma koncern men det betyder inte att de har samma priser på identiska produkter. Det som är på erbjudande hos Willys ena veckan kan dyka upp i Hemköps reklamblad nästa vecka men till ett annat (och inte nödvändigtvis bättre pris) så man får hålla lite koll.


ÖoB
Jag arbetar på ett kontor i Nordstan och det tar knappt 3 min att gå till ÖoB.

Mest "slafsmat" på ÖB denna veckan, eventuellt kollar jag in om jag behöver fylla på kryddor men förmodligen inte. Pasta behöver jag inte, har fullt i matkällaren. Saker jag annars brukar handla på ÖoB när det är extrapris; tvättmedel, tandkräm, ketchup, snabbkaffe, Heinz vita bönor, flingor, te, diskmedel och mjöl.

Netto
Om det är några bra erbjudanden brukar jag ta en sväng till Netto på lunchen, det tar ungefär 30 min  att gå fram och tillbaka samt handla. Nackdelen med Netto är att det kan vara svårt att hitta det man letar efter, särskilt under tidspress. Om jag saknar Danmark brukar jag också ta en sväng till Netto och köpa torskrom eller nåt annat som påminner mig om vårt kära grannland.

Billiga grönsaker här med. Purjo och morötter hittade jag billigare på Willys och vitkål på Hemköp men en massa gul lök, (fransk löksoppa...) potatis och gurka blir bra. Pasta fanns det också till hyfsat pris 6 kr / 500 g men det har jag redan en massa.  Saknas på bild gör det billiga mjölet 9 kr kg för 6 pack men det är för tungt för mig att bära och det brukar ofta gå att hitta enskilda paket eller två pack till samma pris eller runt 10 kr på någon av de andra affärerna om man har lite is i magen. Dessutom kan man fynda udda saker som inredning, kläder, hemtextil och annat beroende på vad de har för specialsortiment den här veckan. Jag har handlat allt från ett nattlinne till latteskedar i  melamin, tofflor och målarpenslar.
När jag är i Danmark brukar jag dessutom handla olika sorters Yogite på Netto, ofta 25 kr billigare än i Sverige....


Övriga affärer
Det finns även en ICA Maxi inte allt för långt bort och det är egentligen bara en lite omväg att stanna där på väg hem från jobbet men det orkar jag bara om det är särdeles bra erbjudanden. Det tar 10 min att cykla dit så det gör jag också ibland. Jag har ett ICA kort så jag brukar kolla in ICAs korterbjudanden.
Min mor tipsade mig om att Coop ofta har bra erbjudanden om man självscannar. Dock har jag ingen Coop i närheten. Jag brukar visserligen snabbt kolla in deras reklam i en av våra lokaltidningar men jag har ännu inte tagit mig dit. Sen har jag inget Med mera kort heller även om jag överväger att skaffa för att ta del av kortrabatten på resor och annat. I helgen var jag på utflykt i sällskap med min mor som har Medmera kort och då passade jag på att handla på Coop (ännu mer frukostflingor + yogurt) för att min mor ändå skulle in och ha en sak.
Som jag bloggade om för en tid sen har jag ju upptäckt Lidl men det ligger heller inte direkt på vägen. Där ska det också vara något riktigt speciellt, exempelvis intressant utländsk mat för att jag ska ta den omvägen.

Som man kan se av min inringade varor ovan fyndar jag ofta:
 • varor med lång hållbarhet som jag kan förvara i matkällaren
 • grönsaker
 • frukostflingor
Dessutom håller jag ett öga på om det är extrapris vår favoritost, ekovaror, pasta etc. Eftersom jag köper samma varor har jag "bästa priset" mer eller mindre i huvudet.

Sen tittar jag alltid efter nedsatta varor med kort hållbarhet MEN jag slår bara till om det är något jag är säker på att vi kommer att äta upp snart och att det är något som familjen gillar. Det är ju inget fynd om man slänger det. Förutom flingorna är det inte så mycket hel eller halvfabrikat utan jag lagar helst från grunden vilket också håller nere priser och gör att man inte behöver lusläsa innehållsförteckningar.
Saker jag BARA köper om det är på extrapris är juice, dricka (MER, läsk etc) kakor, chips och godis.

Mitt system kanske låter komplicerat men att ögna igenom butikernas reklamblad online tar inte många minuter. Dessutom ligger butikerna bra till geografiskt - tid (och bensin för den som kör) är också pengar. Mitt system samspelar också med min veckomenyplanering. Och till sist, jag skäms över huvud taget inte för att jag bara handlar varor till extrapris i en butik...

8 kommentarer:

 1. Nu på hösten kan man verkligen fynda och äta bra och billig mat med våra svenska rotsaker! Och frukt, många erbjuder även gratis äpplen från sina trädgårdar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag plockar fortfarande björnbär när jag är ute på mina promenader. Grannens äpplen är dock inget att ha i år tyvärr.

   Radera
 2. Handlar på samma sätt som du men använder matpriskollens app istället för att bläddra i reklambladen. Har lagt in en bevakning på sådana varor som vi köper ofta och utgår ofta efter de träffarna när jag planerar veckomatsedeln. Det tar ju lite extra tid att besöka flera olika affärer men just nu har jag den tiden.

  Idag gick jag förbi Konsum på hemvägen efter att ha lämnat barn på förskolan och köpte ekocremefraiche, fiskblock och ekokaffe till extrapris. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har använt Matpriskollen men kom på att jag är mer av en visuell person och att det funkar bättre med de digitala reklambladen för mig :-)

   Radera
 3. Köpa billiga rotfrukter och grönsaker nu och syra in inför vintern. Köp inte halvfabrikat som flingor! Köp havregryn. Köp gräsbeteskött istället för quorn...
  Har jag svurit i kyrkan nu?
  Tack för en intressant blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper havregryn också men ibland får man prioritera att få i barnen frukost. Om jag kan köpa frukostflingor som de gillar på extrapris tycker jag att det är helt ok! Eftersom jag inte äter kött så köper jag quorn istället enstaka gånger. Färs till tacos och quesadillas m.m. Men att syra har jag aldrig provat, det kanske jag skulle göra!

   Radera
 4. Kul! Jag gör på liknande sätt och handlar i de flesta butiker där jag bor efter erbjudande på varor jag brukar köpa. På så vis har jag sänkt familjens matkostnader med 3000 kr i månaden (!) men det tog nästan ett år att bli planerad och ha koll. Nu försöker jag göra på samma sätt med kläder och andra måsten familjen behöver. Har du tips där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra besparing! När det gäller kläder har jag alltid försökt att ligga före, dvs handla på rean och lagt undan men det är svårare när barnen blir större och är mer petiga med vad de tar på sig. Dessutom kan de hux flux skippa en storlek. Mitt andra tips är det motsatta att köpa så lite kläder som möjligt - eller först när man verkligen behöver.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin