onsdag 10 september 2014

Bokonsdag: Rensa ut

Bild: Hoi förlag

I helgen när jag fick barnen från deras far fick jag också med en lapp hem från skolan där det stod att det skulle arrangeras loppis en vecka senare. Varje barn skulle bidra med 10-15 prylar att säljas vilket för min del innebar 20-30 saker som skulle samlas ihop... Först fick jag lite panik (jag rensade ju ut massor i samband med flytten och känner inte att jag har så jättemycket överflödiga prylar) men sen kom jag på att tänka på att jag hade boken Rensa ut liggande halvläst och kände mig genast lugnare

Rensa ut är en pedagogisk handledning i hur man får ordning på sitt hem och i förlängningen sitt liv - på ett metodiskt och harmoniskt sätt. På femtiotvå veckor, fördelat på fyrtiosju veckor med uppgifter i olika teman och fem veckors välförtjänt semester, ska man kunna nå sitt mål. Antingen kan man följa vecka för vecka eller välj ut det som passar bäst. Efter varje utfört tema får man dessutom tips på en bra belöning i form av en upplevelse eller liknande. Det kan vara att gå på bio, café eller bowla.Eller varför inte bjuda in vännerna på fest (med tidsenligt tema) när man rensat bland sina gamla vinylskivor. Det finns ju ingen vits att spara de gamla godingarna om man inte gör sig tillfälle att lyssna på dem!

Boken innehåller också intervjuer med bland annat en psykolog specialiserad på samlarbeteende och en yoga-instruktör som sålde alla sina saker för att leva ett lättare liv. Författaren diskuterar även sådant som köpstopp (och refererar till mitt köpstoppsprojekt- kul!) och att ge bort upplevelser i present.
Det bästa tipset jag hittade i boken är att ladda en färdig frukostbricka. Man sätter helt enkelt in en bricka i kylen där man placerar alla frukostsaker så är det bara att ta ut hela brickan på morgonen. Så smart, varför har jag inte tänkt på det tidigare?


En bra sak med boken är också att författaren erbjuder olika strategier vad gäller att rensa. När det gäller att t. ex göra sig av med gamla skolböcker tipsar hon om att man visserligen kan kasta allt men att en mellanväg kan vara att spara något från varje årskurs eller något som en barn kan vara intresserad av ur ett historisk perspektiv (välskrivningshäftena?). Jag gillar också författarens lättsamma ton och hon drar sig inte för att driva med sig själv. Ett exempel är följande dialog från bloggen

-    Älskling, vill du vara snäll och bära upp den här lilla lådan till loftet?
-    NEJ.
-    Nej? Vad menar du med Nej?
-    Jag menar: Varför ska du spara detta?! Nej, jag bär inte upp den lådan. Du får köra den till Erikshjälpen. Förresten vad hette nu den där boken igen, den som du skrivit?

Det där sista brukar jag inte höra för då är jag på väg ut med lådan till bilen. Sen kör jag till Erikshjälpen. Eller till sommarstugan, för där behövs alltid extra porslin

Jag har i alla fall lättare för att ta råd av någon som villigt erkänner att den inte är perfekt! :-)

Och loppisen då? Hittills har vi fått en urvuxen ryggsäck, 3 pocketböcker och två par urväxta skridskor men jag är övertygad om att vi kommer att få ihop tillräckligt med saker!

Om författaren
Eva Maria Karlander är diplomerad friskvårdsterapeut och är särskilt intresserad av stresshantering. För några år sedan upplevde hon att hennes eget hem utgjorde en energitjuv. Med den här boken vill hon hjälpa andra att rensa ut bland sina saker och få ett lättskött hem.

Mer
minimalism is the end of organizing


5 kommentarer:

  1. jättebra bok, vår dotter har haft mycket glädje och nytta av den.

    P.S.
    Rensar inte barnens far? Bidra till skolan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barnens far kommer att hålla i korvgrillnign och annat under loppisen och rent tekniskt så är det ju även en del av de saker jag rensar ut delvis hans, de råkade bara befinna sig hos mig när barnen växte ur dem.

      Radera
  2. Smart idé av skolan. Det är ju alltid mycket lättare att göra sig av med saker när man vet att någon annan får nytta av det.

    SvaraRadera
  3. Har antecknat boken i mobilen så att jag kan titta efter den på bibblan. Är så sugen på att läsa den (planerar högläsning för man + barn, eftersom det inte direkt är jag som är samlaren i familjen...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte säker på att det funkar med högläsning men man kanske kan låta den ligga framme och låta dem läsa själva? Eller föregå med gott exempel.

      Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin