Resultatet av min kyl- och skafferirensning - varför har jag köpt sojamjöl?
Nu i januari är det dags att rensa ut halvätna Paradis och Alladinaskar samt det där andra som blivit över från jul och nyår. Orkar du inte äta upp all julchokladen kan du ta kanske med den till jobbet och bjuda lite.
Spara både pengar och agera klimatsmart genom att planera veckomenyn kring rester och livsmedel som är på väg att passera "bäst före datum". Fundera också på om det var något av julmaten som inte gick hem.
I år köpte vi färska dadlar som vi fyllde med färskost och skalade pekannötter och åt som tilltugg. I övrigt har vi slutat köpa nötter och fikon. Även om det kännts som en traditionell del av julen så blev nötterna alltid liggande i skafferiet fram till januari eftersom ingen egentligen åt så mycket av dem. Visst kan man baka gott bröd på nötter och fikon men då kan jag köpa hem det särskilt för de gångerna. Grönkål ska jag också köpa mindre av nästa år. Jag gjorde en riktigt god grönkålspesto men det blev en hel del grönkål över som åkte i komposten.
Jag gjorde bland annat coleslaw på rödkålen och gräddfilen som blev över efter jul
Coleslaw
Riv röd- eller vitkål, en morot och en liten gul lök. Blanda lika delar gräddfil och majonäs (eller creme fraiche om du har det). Ta en matsked dijonsenap och en skvätt vitvinsvinäger (el äppelcidervinäger) efter smak. Salta och peppra. Blanda sen allt i en stor bunke och låt gärna dra över natten.
Mer
Mamma Mimmi har skafferirensning och tipsar om “Kajsa Vargs” skafferi-rensar-pasta för 2,5 pers.
Hannele har receptet på en löksoppa som är bra januarimat.
måndag 10 januari 2011
Matmåndag: Dags att rensa i skafferiet?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Rödkål är så mycket godare än vitkål synd att den bara brukar finnas vid jul...eller kanske tur för då får man längta på nått oxå.
SvaraRaderaHälsnigar - Oskar
Tack för att jag fick inspirera fler skafferirensare här hos dig! Det borde man göra oftare - rensa i matgömmorna alltså. God fortsättning på 2011 och vi ses åtminstone i cyberspacen under året som kommer. Hälsningar Mimmi/Marie
SvaraRaderajo, januari är bra månad för det,
SvaraRadera100 sätt att rädda maten… av Annica Triberg är en ny bra bok, hur man tar vara på rester. Närproducerat säsongsmat, det blir toppen, när man tar vara på alla resterna också.
P.S.
SvaraRaderaNötter, fikon, dadlar blir nästan GI-godis när man blandar det med fin mörk choklad..
P.S.
SvaraRaderaNötter, fikon, dadlar blir nästan GI-godis när man blandar det med smält mörk choklad.. lägger i pappersformar typ för muffins. Då har man full koll på vad barnen får i sej också.
Bra tipps Hannele - både godiset och boken!
SvaraRaderaP.S
SvaraRaderasojamjölet kan du använda i plättar, brödbak, vad som helst
har också använt mig av boken 100 sätt att rädda maten samt "Släng inte maten", blivit många mat-konstellationer
SvaraRaderaSäger som någon ovan, sojamjöl kan användas i både det ena och det andra som "näringsförhöjare". Perfekt i bröd men också när man gör egen (vegan)pastej till exempel.
SvaraRaderaMan kan "trolla fram" en hel del maträtter av det som gömmer sig i skafferi och kyl/frys. Mer än man först tror. Gäller att ha lite fantasi bara.
Tack för tipset om sojamjöl Titti!
SvaraRadera