måndag 3 november 2008

Matmåndag - säsongsguide November

food market on östermalmstorg 01

Bild från Östermalmshallen, tagen av anna (at work)

Genom att titta efter ursprungsland när du handlar, och i första hand väljer sådant som kommer från Sverige och inte är växthusodlat, gör du en insats för miljön. Tänk bland annat på att gurka och tomater från Sverige, som inte är ekologiskt odlade, kommer från växthus vilket innebär en stor belastning för miljön.

November är månaden då följande frukt och grönsaker odlas på svenska friland:
Fruk: päron, äpple
Kål: brysselkål, grönkål,rödkål, salladskål, savoykål,vitkål
Rotfrukter: kålrot, palsternacka, morötter, potatis, rotselleri, svartrot, rättika och rödbeta.
Lök: gul lök, röd lök, purjolök
Övriga: Dill Jordärtskocka Pumpa

Källa: Den hemlige kocken, Mats-Eric Nilsson, Ordfront, 2007

Smarriga recept med höstens rotsaker har både Tasteline, COOP och ICA.

Läs mer!
Frukt & grönt efter säsong från Matklubben
Miljögift i frukt och grönt ökar

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Kravmärkt är bra, men... en del av den kravmärkta svenska maten plockas av migrantarbetare under slavliknande kontrakt. Anna-Lena Lodenius har skrivit en artikel om det i ett av de senaste nr av Ordfront. Läsvärt! Här är en länk som jag hittade om denna artikel:
    http://arvidfalk.se/2008/09/ar-detta-sverige-pa-2000-talet-kanns-det-inte-valdigt-mycket-som-ett-statarsystem/

    Mvh
    Maria

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte på KRAV för vilket pris som helst, bättre med svenska närproducerade rotsaker nu på vintern, istället för KRAV-tomater året om, som flygit långa vägar. Ät efter säsong i stället.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin