onsdag 12 november 2008

Bokonsdag - Garbageland

Garbageland

För flera månader sedan fick jag låna boken Garbageland av Jonas och under min tågresa till Kalmar fick jag ett bra tillfälle att läsa om den. Boken är skriven av journalisten Elizabeth Royte som har gett ut två andra böcker men även skrivit för The New York Times Magazine, Harper's, National Geographic, The New York Times Book Review, the New Yorker, Outside, Smithsonian och många andra amerikanska tidningar.
Garbageland kan sägas vara en amerikansk föregångare till Mattias Hagbergs bok ”Skräp. När Garbageland kom ut 2005 utsågs den till 100 Notable Books of 2005 avNew York Times och Best Books of the Year av Washington Post Book World.

Författaren, som bor i Brooklyn, får iden att följa sitt skräp efter att ha paddlat omkring på en gammal nedsmutsad och nerskräpad kanal nära där hon bor. Det visar sig vara lättare tänkt ett gjort. Hon inser snabbt att även om USA:s högsta domstol har beslutat att ”vem som helt har rätt att gräva i andras sopor” är det enormt svårt att följa sitt eget avfall och se var det egentligen tar vägen. För ingen vill ju ha avfallet i närheten av sig, avfallet transporteras och exporteras till städer och soptippar någon annan stans.

Hon besöker stora och små soptippar, olika återvinningsstationer, företag som tar om hand om returpapper elelr återvinner metall, ger sig på att kompostera och intervjuar ett antal människor som på olika sätt arbetar med att transporta, ta hand om eller återvinna avfall.
Hon följer också med renhållningsarbetarna, "san men" i sitt kvarter en hel dag. Det är väldigt intressant att få en inblick i deras dagliga arbete, hur de vet det mesta om folk efter att ha sett deras sopor.

Boken var väldigt intressant, läsvärd och ganska lättläst även om det är ett ganska tungnt ämne. På det hela gjorde mig boken mig ändå ganska nedslagen. Vad spelar det för roll om jag återvinner mitt avfall om andra slänger miljögifter i hushållssoporna? Vi återvinner våra 3 år gamla datorer men exporterar det farliga avtalet till länder långt borta som inte har samma strikta lagstiftning. Författaren skriver också om hur ingen ifrågasätter den ohejdade konsumtionen – för vi återvinner ju i alla fall! Och vårt avfall, det försvinner aldrig, det bara flyttas omkring...

Boktips
Elizabeth Royte har precis kommit ut med Bottlemania: How Water Went on Sale and Why We Bought It.

Läs mer om boken
Trehuggers recension
Diskussionsmaterial till boken

1 kommentar:

  1. Jag kände precis samma sak som du när jag lästa "skräp". Politiker och journalister är så oerhört rädda för att ta upp överkonsumtionens konsekvenser, och det verkar aldrig vara problemet i sig. Men jag anser verkligen att situationen ser ut som den gör idag av 2 viktiga anledningar: vi är alldeles för många och vi konsumerar för mycket per person. Vi kan inte konsumera oss ur krisen, och så länge politikerna fortsätter påstå det så har jag extremt svårt att tro på några lösningar de kommer med.

    Annie
    Vi visar vägen

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin