torsdag 17 juli 2008

Lev enklare del 4, Tiden

levenklare

Det är är del fyra i min genomgång av Giséla Lindes bok Lev enklare - Idéer för en hållbar livsstil:Tidigare delar i denna serie:


Detta kapitel handar om tid (läs vad Jonas tycker om kapitlet här) och Linde reflekterar kring olika aspekter av begreppet tid. Hon har läst Carl Honorés bok Slow och skriver om hur Slowrörelsen vill hitta det rätta tempot för olika saker.
Linde försöker att ha en rikigt långsam dag men det går så där. Allt som oftast glömmer hon av sig och återvänder till sitt vanliga snabba tempo. Hon måste hela tiden medvetet sakta ner men när hon väl lyckas infinner sig något som kan liknas med flow (som rimmar med slow..)
Alltid redo - men var tog fritiden vägen?Nuförtiden är vi alltid redo och nästan alltid tillgängliga. Hjälpmedlena som skulle ge oss större frihet har paradoxalt nog gjort oss mindre avkopplade och mindre närvarande. Särskilt dator och TV-apparater stjäl tid och utrymme i familjelivet. Nu på sommaren går det många bra deckare men jag känner att det går mycket tid.
LivspusselNästa del handlar om det berömda livspusslet. Hur vi arbetar för mycket men också hur vårt val av boende kan underlätta vardagen. I boken intervjuas en familj som valt att bo i ett sorts kollektiv men även Linde har valt bort hus till förmån för en mer lättskött lägenhet, något hon beskrive ri början av boken.
Linde skriver om att leva cykliskt, att låta sitt liv styras av solen, dagsljuset och årstidernas växlingar som vi gjorde innan det elektriska ljus Lindé skriver om vikten av att ha en regelbunden livsrytm med plats för vardagsritualer. Det kan vara något så enkelt som att efter jobbet varva ner med en bok i soffan innan man sätter igån med middagen och allt annat som måste göras.

Att arbetet alltid måste komma först är säkert en bra idé när det inte går
att göra någon nytta sedan solen gått ner. men den funkar absolut inte om vi
lever liv där ljuset alltid lyser och arbetet aldrig tar slut
.

Själv kastar jag mig gärna in i middagslagandet eftersom jag tycker att det är ganska avslappnande, i alla fall om jag är själv i köket. Nu under juli är dagis stängt men annars brukar vi använda promenaden hem från dagis som ett sätt att varav ner och prata om hur vår dag har varit. Jonas beskriver hur han har vissa ritualer för att markera att arbetsdagen är avslutad;

Att hitta egna sätt att dela upp tiden för att markera olika aktiviteter är väldigt effektivt. Själv har jag en ritual på jobbet som består av att rensa skrivbordet, skriva ner allt jag behöver komma ihåg, stänga ner datorn och lägga fram de tre saker som jag ska börja nästa arbetsdag.
Lindé skriver om Ayurveda, den indiska hälsoläran som lyfter fram naturens och kroppens återkommande cykler, som ett sätt leva i harmoni med tiden. Enligt ayurveda präglas allt levande av olika energitillstånd. Avsnittet om tid avslutas med tips på hur man praktiskt kan leva cykliskt (ät mat efter säsong till exempel) och ett test för att få fram vilken Ayuervedatyp man är.

Läs mer!
Relaterade inlägg om tid och livskvalitet.

2 kommentarer:

  1. Intressant att läsa vad du, Jonas och Linde skriver om denna bok.

    Har du själv några konkreta exempel på vad du testat ur boken, övningar och sånt?

    SvaraRadera
  2. Har bara en sak att säga: Läs den här boken!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin