tisdag 29 april 2008

Mycket i maj!

Don't Buy It

Bild: by What What

Jag har tidigare nämnt att jag funderat på att skriva en bok om mittköpstopp. Nu har planerna konkretiserats och jag kommer ägna maj åt att skriva färdigt mitt utkast. Därför kommer det förmodligen att bli något kortare och kanske även färre inlägg under månaden.
För att riktigt komma i stämning planerar jag att även återinföra köpstoppet under maj månad (vilket innebär att plastutmaningen skjuts på framtiden). Reglerna blir de samma om än anpassade för en månad;

1. Inte köpa något under maj 2008 som inte är absolut nödvändigt (detta innefattar även bio, restaurang och cafébesök)

1. a. Undantaget är mat, medicin och förbrukningsartiklar

1. b. Övriga undantag:
Alkohol från Systembolaget är ok
Storebror fotbollskläder som redan är beställda

2. Om jag absolut behöver något, se om jag kan låna,byta eller köpa begagnat

Jag ser faktiskt fram emot en köpfri månad! Det roliga är att JR med famil också skall ha köpstopp under maj månad så vi kan säkert hitta på mycket kul tillsammans, att köpstoppa behöver inte vara trist. Skall du inte hänga på? Lämna en kommentar om du vill prova en månads köpstopp!

Kretsloppskalas!
Kretsloppsparken Alelyckan firar ettårsjubileum lördag 3 maj. Det blir ett rejält födelsedagskalas med scenunderhållning, barnaktiviteter, second hand-shoppingfynd och mycket mera. Teddy är konfrencier och på scen uppträder Andra Generationen. Det blir även barnteater,"Den magiska Komposten". Jag skrev om Kretsloppsparken när den öppnade för ett år sedan men jag har ännu inte varit där.

Läs mer!
Det finns andra som planerar köpstopp under maj
Crunchy chicken ledde en köpstoppsutmaning i april

Matmåndag - Försommarmeny på Ängavallen

Cutlery

Bilden är tagen av 96dpi

I helgen var vi nere i Skåne och vi passade på att fira svärfar i efterhand genom ett besök på Ängavallen för att provsmaka deras försommarmeny. Menyn var komponerad av Peter J Skogström, årets kock 2006 och Janos Balogh, sommelier stod för vinvalet.

Till förrätt fick vi sockersaltad ekologisk lax från ön Senja (ligger i Nordnorge) med Ängavallens ekologiska senap.
Därefter en terrin på Ängavallen HälsoKalv och Ängavallens Hälsogris. Jag fick istället tunna skivor av någon saffransmarinerad fisk.
Sen följde nässelsoppa med tilbehör.
Till huvudrätt Hälsolamm - jag fick fisk.
Efter det en ostbricka med bland annat Morbier och källarlagrad getost från Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri.
Till efterrätt serverades en smarrig chokladbakelse med tre lager ekologisk Vahlronachoklad. Den var fantastiskt god!

Givetvis valde vi det passande vinpaket.
Colet Blanc de Blancs Extra Brut Traditionnelle, Josep Colet - Spanien
2005 Alsace Riesling, Robert Klingenfus - Frankrike
2007 Ventura, Vina La Fortuna, Lontua Velly - Chile
2005 Chateau de Combebelle, Domaine de Combebelle, St-Chinian - Frankrike
2005 Artner Cuvée Auslese, Carnuntum - Österrike
Tyvärr verkar det inte som att vinerna finns i det Systembolagets vanliga sortiment men de naturligvis att beställa.

Vi hade ganska höga förväntningar inför besöket och inledningsvis blev vi faktiskt ganska besvikna. Vi blev visade till bordet och därefter mer eller mindre övergivna en lång stund. Inget att dricka, inget bröd. Efter ett bra tag kom vår servitör och fråga om vi var redo att beställa. Vi svarade något förvånat att vi hade förbokat vårmenyn - och att vi ville ha vinpaketet till. Dessutom nämnde jag att jag föranmält att jag inte åt kött. Sen försvann servitören ett lång tag igen för att dyka upp med tre stycken aptitretare - melon och skinka. Återigen påpekade jag att jag inte åt kött. Oj då - blev svaret. Aptitretaren hade dessutom förmodligen gjorts iordning åtskilliga timmar tidigare för melonen hade hunnit torka till . Trist...
Sen tog det ytterligare ett tag innan förrätten dök upp och i samband med det fick jag faktiskt en apititretare (det kan ha varit en bit ål som ersatte skinkan till melonen) men då hade de redan tagit bort gaffeln som var avsett för den....
Men sen vet jag inte vad som hände för helt plötsligt ryckte servisen upp sig betydligt, allt flöt på och maten och drycken som serverades nådde mer än upp till våra förväntningar. Ägaren Rolf Axel Nordström kom till och med förbi och sjöng en visa för grannbordet. När det var dags för te/kaffe efter maten fick jag verkligen mitt lysmäte på goda teer tillfredsställt, det fanns över 10 olika sorter att välja bland, t. ex Four O'clock & Khoisan Tea. Så till slut blev det en trevlig kväll i alla fall och jag kan verkligen rekommendera ett besök på Ängavallen. Dock kan det bli väl stimmigt i lokalerna vilket kan vara bra att ha i åtanke om man har hörselskadade i sällskapet.


Och som alltid på Ängavallen är allt vi serverar ekologiskt. Det allra mesta från vår egen gård. Vi är certifierade enligt EU:s regler för ekologisk produktion(EEG) nr 2092/91. Eko-nr:SE Ekol 3-0002. Högre krav än KRAV. 100% ekologiskt från jord till bord. Inga kompromisser. Inga undantag.

Läs mer
Ekologiskt vanligare på menyn

måndag 28 april 2008

Vad gör EU för miljön?


Den 8 maj får den som är intresserad ett unikt tillfälle att lyssna till, och debattera med några av Sveriges mest namnkunniga europaparlamentariker, kommunpolitiker och experter inom miljöområdet.

Frågeställningar
Begreppet ”Hållbar utveckling” är vägledande i dagens miljöarbete. Samtidigt menar kritiker att EU:s strävan efter fri rörlighet, tillväxt och stöd till fiske och jordbruk riskerar att ge negativa miljöeffekter. Hur hållbart är EU? Tar EU globalt ansvar? Kan EU rädda klimatet? Vilka effekter får EU:s miljöarbete på lokal nivå i en stad som Göteborg?

Hur ser europaparlamentariker, kommunpolitiker och experter på dessa frågor? Ta chansen att ställa panelen mot väggen, lära dig mer om hållbar utveckling och ta reda på vad Europeiska unionen betyder för miljön.

Panelen
Kerstin Brunnström, (s) - regionpolitiker och ordf SU
Lena Ek - europaparlamentariker (c)
Carl Schlyter - europaparlamentariker (mp)
Anders Wijkman - europaparlamentariker (kd)
Stefan Edman – miljödebattör och författare
Kia Andreasson - kommunstyrelsen Göteborg (mp)
Jöran Fagerlund - kommunfullmäktige Göteborg (v)
Agneta Granberg – kommunstyrelsen Göteborg (m)
Emma Lindberg - klimatexpert Naturskyddsföreningen
Ulrika Möller – moderator, forskare vid GU och Utrikespolitiska Institutet


Tid: Torsdagen den 8 maj, kl. 18:00 – 20:00

Plats: Musikens hus, Djurgårdsgatan 13 i Göteborg

Fri entré. Kvällssmörgås bjuds från kl. 17:30

Arrangemanget är ett samarbete mellan Göteborgs stad, Europaparlamentets informationskontor i Sverige och Europaveckan. Initiativ till debatten togs av Medborgarlots, Majornas bibliotek, anna.landin@majorna.goteborg.se tfn 031- 365 95 52


För mer information om arrangemanget, kontakta:
anders.erlandsson@majorna.goteborg.se tfn 031-365 90 22

lördag 26 april 2008

Lev enklare - del två

levenklare

Måste - borde - vill - en livsinventering.

Detta är en recension av andra delen av Giséla Lindes bok Lev enklare. Första delen hittar du här.

Det perfekta livet - finns det?
Detta kapitel handlar om "barbieliv", vår jakt på perfektion i livet. Linde citerar Thomas Johansson ur hans bok Makeovermani, hur vi vill ha allt, ett vacker hem, ny bil, samtidigt som vi skall vara unga, snugg aoch vältrönade, göra karriär och ha god ekonomi. De som inte ror iland detta ouppnåeliga livsprojekt som inte blir "lyckade" riskerar att bli deprimerade och sjuka. Men vem kan fasen kan få allt? Linde uppmanar läsaren i slutet av kapitlet att syna perfektionen - vad gör vi för oss själva och vad gör vi för andra?
Det är faktiskt ganska tankeväckande. Jag kan erkänna att jag t. ex klär mig för andra. Hemma föredrar jag jeans och fleecetröja men eftersom de flesta dömer personer de möter efter första intrycket inser jag att det inte ger ett speciellt professionellt intryck att dyka upp kontoret i slitna om än hela jeans.
Alla dessa måsten
Detta kapitel handlar om alla måsten i livet, hur vi aldrig sätter oss ner för att njuta av vår tillvaro. Linde citerar psykoterapeuten Elisabeth Clave som träffar många stressade barnfamiljer och som anser att vi borde gå ner lite i arbetstid för att få lite marginal i tillvaron. Clave uppmanar oss också att titta närmare på våra liv och prioritera i tillvaron, kanske skall vi våga välja bort det stora huset med den krävande trägården för att få lite mer tid för varandra.

Själv märkte jag hur stor skillnad det vara mellan att arbeta 100% & 90%. Att sluta kl 16 istället för 17 gör att både jag får mer och bättre tid med barnen. Vi är inte hungriga och kinkiga när vi lämnar dagis utan kan stanna till på lekplatsen på väg hem eller ta en sväng förbi biblioteket. Jag kan också låta ungarna hjälpa till med middagen i lugn och ro och de hinner leka ordentligt innan läggdaggs. Just det senare att hinna leka klart börjar bli mer och mer viktigt, framför allt för storebror. Problemet just nu är att han helst vill hinna leka klart innan dagis på morgonen men ochså hinna leka klart på dagis innan det är dags för frukost, något som inte lyckats få ihop än så länge.
Fri att vilja och välja
Detta kapitel handlar frihet, individens frihet i förhållande till ekonomisk enhet och vad är det som gör oss fria. "Vad är friheten värd om vi inte vågar välja annorlunda alls?"

Inventera ditt liv
Linde skriver om hur hon i arbetet med boken nästan höll på att arbeta ihjäl sig men att det är ok i perioder att köra hårt så länge man tar hand om sig och sin kropp. Man kan inte planera för allt i livet men det blir lättare om man kommer ihåg att det är något övergående.
Kapitlet avslutas med uppmaningen att inventera sitt liv genom att göra olika typer av listor eller genom att skriva en nekrolog över sitt liv.
Den sista uppmaningen är rätt kul, vilken nekrolog skulle jag vilja ha? Varför inte prova den senaste flugan, att beskriva ditt liv med endast sex ord? Axess tycker för övrigt att svenska nekrologer är trista, särskilt i jämförelse med de brittiska där man sällan skräder orden om de avlidna. Min nekrolog på endast sex ord? - att sluta shoppa öppnade nya möjligheter ;-D
Nästa gång recenserar jag del 3 - lev enklare - tingen

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Lev enklare - idéer för en hållbar livsstil av Giséla Linde

fredag 25 april 2008

Bokonsdag - recension av Lev enklare!

levenklare

Det här är första delen av recensionen om Lev enklare, idéer för en hållbar livsstil. Nästa del kommer förhoppningsvis i helgen.
Författaren till boken Giséla Linde bor på Åland där hon kombinerar sitt arbete som frilansjournalist med att vara smyckessmed. I sitt jobb som frilansare har hontidigare skrivit mycket om livsstilsfrågor och hälsa för tidningar som Hälsa och PS i Sverige.

När jag var i Stockholm för ett tag sedan hann jag läsa igenom nästan hela Lev enklare men jag har vid flera tillfällen återvänt till boken för att läsa om delar och fundera över vissa frågeställningar.
Boken fungerar att läsa på fler olika plan, man kan plöja den och få praktisk inspiration att förändra sitt liv men man kan också välja att jobba mer med övningarna som inleder/avslutar varje kapitel.Denna recension behandlar Del 1 av 6, Ett enklare liv - varför det?
Boken inleds med en att Giséla Linde berättar om hur hon blev intresserad av ett enklare liv. Det började med at thon gick ner i arbetstid för att ägna sig åt silversmide. Efter ett tag flyttade familjen från stressiga Stockholm till Åland och till ett hus på landet. De ville få mer och bätte livskvalitet. Hon bytte den trygga fasta anställningen mot en tillvaro som frilansjournalist och smyckessmed. Men trots at thon egentligen hade det så bra kunde hon inte släppa kraven och stressen. Till slut bytte de huset på landet mot en lägenhet i småstaden Mariehamn.

Hitta livet
Linde skriver om hållbar livstil. Trots att hon själv skrivit om hälsa och personlig utveckling så länge så har hon ändå svårt att ta till sig kunskapen och anpassa den till sitt liv. Vård av sjukt barn gör t. ex henne otroligt stressad - hon har ju faktiskt avsatt en vecka för att skriva på sin bok.

Jag trillar dit gång på gång - vanemässigt värderar jag den produktiva tiden högre än livshelheten. Till och med när pausen faktiskt är påtvingad blir jag frustrerad över detja ginte får till. istället för att ta till vara på det jag får. Ja, jag får nästan dåligt samvete inför mig själv när jag ha rmage att njuta mitt i eländet.

Detta kan jag verkligen identifiera mig med. Förubt blev jag otroligt stressad av att vår omsurgsfulla planering gick åt fanders - nu ser jag VAB som en nödvändig paus i tillvaron och njuter av lite tid med barnet. Barnen lär ju inte bli friskare för att man stressar.
Resten av kapitlet handlar bland annat om att skriva ner sin mål och önskningar i livet. Forskingen visar att de som har formulerat sina planer och drömmar är mer framgångsrika än de som inte gör det. Framgången bestod inte bara av att de tjänade mer pengar utan de mådde även bättre och hade stabilare relationer. Kapitlet avslutas givetvis med uppmaningen att själv skriva ner sina tankar och drömmar.
Detta är ett bra tips! För ett bra tag sedan gjorde jag någon sorts tre och sexmånadersplan över saker som jag ville få gjort. Det var allt ifrån att lära Storebror cykla utan stödhjul till att träna regelbundet. Sen glömde jag givetvis helt bort listan men när jag av en slump hittade den för någon vecka sedan var det ganska tillfredsställande att se hur mycket som faktiskt hade gått i uppfyllelse.

För mycket av det goda
Detta kapitel handlar om livstil, pengar och lycka. Hur vi jämför oss och mäter oss med andra. Men även om hur stress och press gör oss sjuka och griniga. Här har Linde ett rätt kul exempel med familjen Brewster i serien Lilla huset på prärien.

Den tysta revolutionen
Linde skriver om frivillig enkelhet som rörelse både i USA och Danmark. Hon har läst Simple Living (som jag inte gillade) men lyfter fram det väsentliga i boken - vikten av ett medvetet liv. Något som återkommer i de flesta böcker som handlar om frivillig enkelhet. Hon nämner även Slow-rörelsen som en rörelse i tiden (om än långsam sådan - min kommentar ;-D)

Ekonomiskt, ekologiskt, egoistiskt
Detta kapitel handlar om shopping som livsstil. Linde skriver om antishopparna the Compacters, och om hur egoism har format vår samhälle. Äger du eller är du frågar hon sig slutligen. Konsument eller medborgare - det är ditt val, eller är det? Är det faktiskt så att samhället/staten uppmuntrar till konsimtion snarare än att vår plats i samhällsdebatten?

Ni andra som har läst boken - vad tycker ni om första delen?

Mer!
Provläs boken
Gisela Linde som skrivit gästade Go’kväll i SVT och talade om boken. Länk till programmet på SVT Play Intervjun börjar ungefär sju minuter in i programmet.
Tänk rätt och få gott om tid

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Lev enklare - idéer för en hållbar livsstil av Giséla Linde

torsdag 24 april 2008

Ängavallen, årets ekokrog 2008

Källa/bild: http://www.newsdesk.se

Ängavallen har utsetts till årets Ekokrog av Ekocentrum och White Guide. Det var tredje gången priset delades ut på White Guide Galan, restaurangernas egen Oscarsgala på Vinterträdgården, Grand Hotel den 10 mars.Utmärkelsen Årets Ekokrog 2008 tilldelas Ängavallen i Vellinge med motiveringen:

”För att under decennier ha utvecklat ett helekologiskt koncept som idag erbjuder en gastronomi på hög nivå. Ett kök som i alla delar baseras på den egna gårdens ekologiska råvaror – genom kött från gris, ko och får över grönsaker till örtagårdens alla kryddor. Och en miljö som synliggör närheten till, och samspelet med, naturen.”
White Guide och Ekocentrum - Informationscentrum för Ekologiska Produkter, samarbetar för att lyfta fram restauranger som arbetar med kvalitetsråvaror framställda på ett ekologiskt och hållbart sätt. Vi har besökt Ängavallen vid flera tillfällen, nu senast i påsk när vi satsade på ett köttigt påskägg till svärfar. Nu i helgen skall vi dit igen och provsmaka deras nya meny!

Läs mer!
Fler restauranger, caféer och cateringföretag med hög andel ekologiskt finns på www.ekokrogar.se

Konkurrenter till Camino?

Bilden på tidskrifterna är tagen av Long N.

Den 15 maj kommer första numret av LRF Medias nya tidning Ecoqueen. Enligt en artikel i Dagens Media riktar sig tidningen till kvinnor 20-45 år och kommer att handla om resor, mode och liknande livsstilsteman men med ekologi och miljö i fokus. Tidningen skall ge ut sex nummer per år och chefredaktör blir Åsa Holmström;


- Att förena lyx, njutning och konsumtion med ett ansvar för miljö i en tidning har inte gjorts tidigare. Tidigare försök har varit så präktiga att bara de redan frälsta kan ta det till sig, säger hon.

Hon ser inte Ecoqueen som en konkurrent till Camino utan siktar istället på att ta läsare från de breda livsstilstidningarna som Elle, Damernas Värld och Femina.



- Camino kommer aldrig att nå de vanliga konsumenterna. I stort sätt alla tycker att miljöfrågor är viktigt, spännande och intressant, men det blir för mycket pekpinnar och för tråkigt. Ecoqueen utgår från de liv som vi lever i dag och hur vi gör det bästa av dessa.

Jag är väl jävig men jag tycker Camino är en högst läsvärd och intressant tidning som även är snyggt formgiven. Dessutom är ju Camino mer än bara en tidning.
LRF Media ligger bakom både livstilsmagasin som Lantliv och Gods & Gårdar liksom mer smala tidningar som TraktorPower och Boggi. Bonnier Tidskrifter skall också ha registrerat titeln Eco-living som enligt PRV ska ges ut med fyra nummer per år.

Sedan tidigare finns, utöver Camino, är den klimatsmarta inredningstidningen Kloka Hem på marknaden. Det är ETCs ansvarige utgivare Johan Ehrenberg som har startat en klimatsmart inredningstidning. Hitills har den utkommit med ett nummer. Utöver tidningarna Dagens ETC och ETC.nu ger man även ut pocketböcker, författade av personer knutna till tidningarna och enligt hemsidan finns det planer på att ge ut en klimatbok under 2008. Det finns en liten klimatbutik där man kan köpa en smart elspardosa och handukar av bambu m.m och man kan köpa el från ETC EL som säljer el i samarbete med Falkenberg Energi. Elen är 100% miljömärkt och dessutom den första ursprungsmärkta elen i landet.

Råd och rön kan väl inte ses som en konkurrent till ovanstående tidningar men den är nog så läsvärd. Senaste numret innehåller dessutom en längre artikel om shopping där både Fredrik Warberg och jag själv är intervjuade.

onsdag 23 april 2008

Bokonsdag - Konsumentköplagen: juris lyrik




Idag är det Unescos Världsboksdag så jag firar med ett udda boktips. På Världsbokdagens hemsida finns annars mängder av tips på vad man kan hitta på att göra på just Världsbokdagen. Ida Börjel har gett ut en diktsamling som heter Konsumentköplagen: juris lyrik. Här handlar det om paragrafpoesi på hög nivå! Boken behandlar köpare och säljare och själva köpet i sig. Börjel vänder och vrider på begreppen.


köpare: en fysisk livs levande person

som huvudsaklingen handlar för ändamål

som slinter mot verkligheten genom

en osäkerhet man inte alltid begriper.

En av handlandets effekter är att göra

verkligheten mera verklig. Handfast.



Handlandet är ett sätt att kasta ankar,

änskönt köparen trott sig fästa hjärtknöl

vid vinge.



Ett köp ger köparen kvitto på

verkligheten och verkligheten ett kvitto

på köparen.



Ett köp är existens.

/---/


Ida Börjel född 1975 i Lund, men numera bosatt i Malmö. Hon har tidigare gett ut diktsamlingarna Sond 2004 och Skåneradio 2006. Hon fick Borås tidnings debutantpris 2005 för diktsamlingen Sond och även Katapultpriset för samma bok. I en intervju säger hon följande;


– För samhället är jag mer giltig som konsument än som poet. Så jag ville läsa konsumentköplagen, ta reda på vad det är som gäller.
Vill du fundera på konsumtion ur ett annorlunda perspektiv så skall du läsa denna bok! Boken ges ut av Oei Editör och finns enligt uppgift i handeln men ännu inte på något bibliotek (?).

Mahir Bloggrapport 08

Idag presenterade Mahir resultatet av sin bloggläsarundersökning. 740 personer har svarat på en enkät som publicerats på 31 bloggar (t. ex Köpstoppsbloggen) inom olika ämneskategorier. Mahirs undersökning visar att 58 procent av bloggläsarna har köpt något de fått tips om i en blogg. 78 procent av dessa gjorde sitt köp på nätet men samtidigt är bloggläsarna känsliga för kommersiella budskap på bloggar.

Bloggarnas inställning till reklam och pr i bloggvärlden
Hur påverkas trovärdigheten hos en blogg när det finns reklam på den?
Negativt - 42 %
Påverkar inte alls - 42%
Positivt - 6%

Vad tycker du om att bloggar blir kontaktade av företag?
Det minskar bloggens trovärdighet - 50%
Det gör varken från eller till - 38%Vet ej - 7%
Ökar bloggens trovärdighet - 6%

Källa: PR-byrån Mahirs bloggläsarundersökning

Undersökningen visar också att läsarna vill ha personligt skrivna, välformulerade, initierade bloggar. Ämnen som mat, hälsa, barn, inredning, populärkultur växer.

Det är bloggar som skriver nischat men verkar på flera arenor för att de är sakkunniga på sitt område. Ofta har de flera upphovsmän som tillsammans håller
bloggen igång. Som
Bokhora som skrivs av fem personer som syns och hörs på otaliga andra ställen: på bokbad hos förlagen, i P3 populär, i traditionell media, på föreläsningar. De bjuder sina läsare på mervärde i form av liveträffar, bokbyten och utlottningar.

Jag kommer att återkomma till bloggundersökningen när jag får resultatet för Köpstoppsbloggen. Tack alla ni som svarade på enkäten!

Relaterade inlägg
Fortsatt debatt om modebloggar
Köpta bloggar

måndag 21 april 2008

Matmåndag - varför äter vi så dåligt?


Bilden ifrån the Crescent City Farmers Market är tagen av Luisa Weiss© All rights reserved

I helgen avslutades IACP (International Association of Culinary Professionals) årliga konferens som denna gång gick av stapeln i New Orleans. Marie Söderqvist som rapporterade från konferensen skrev följande;

Samtidigt som vi blir rikare nöjer vi oss med torftigare saker att äta. Min dotter som vuxit upp i en oändligt mycket mer välbeställd miljö än de flesta jämnåriga mexikanska flickor, har ändå förmodligen i en mening ätit sämre. Det hon satt i sig har varit standardiserat, massproducerat och utan särskilt utvecklade smaker.
Under konferensen ordnade IACP bland annat välgörenhetsjippot The Gumbo Giveback till stöd för den lokala "bondens marknad", the Crescent City Farmers Market i New Orleans. Samma dag som Katrina drog in över New Orleans skulle marknaden ha firat 10-års jubileum. Men bara 3 månader efter katastrofen kunde man öppna igen om än i en mindre skala.

Torftig mat
I helgen publicerade Stephan Rössner en lång och läsvärd "under strecket" i SvD. Han skriver om mat, diter och hälsorön genom tiderna. Liksom den hemlige kocken tar han upp livsmedlesindustrin och det vita mjölet;

Liksom så många andra gånger i USA:s historia, när den kraftfulla livsmedelsindustrin tagit politiker och myndigheter i örat, vann producenterna och samma år utfärdades en ny rapport vari det framhölls att man inte behövde vara rädd för konsumtion av raffinerat mjöl, därför att ”de viktigaste näringselementen erhålls från andra födoämnen”. Waerland skrädde inte orden när han talade om det vita mjölets farlighet och citerade den franska beteckningen på vitt bröd: pain de mort – dödsbröd.
Läs mer!
Jamie Oliver tar strid mot torftig mat
Besök Bondens egna marknad
Bor du i Stockholm kan du handla i Bondens butik

Köttnormativitet hos Café Klimax
Vill du veta mer om köttnormativitetens roll och rötter i den europeiska historien skall du gå och lyssna på Lisa Gålmark, debattör och författare till böcker om vegofrågor, djuretik och feminism,som kommer att prata kring temat "Att äta sönder världen nu på onsdag. Föredraget går av stapeln på Kvinnofolkhögskolan.

Tid: 19:00
Plats: Kvinnofolkhögskolan, Kryssdäck med ingång från Masthuggstorget
Arrangerar gör Kafé Klimax. Kaféet serverar soppa och bakverk – allt närproducerat, veganskt och ekologiskt.
Klimax är en ny och snabbt växande rörelse av människor som tillsammans verkar för en snabb övergång till ett fossilfritt samhälle. Vi använder oss av direkt aktion mot källorna till koldioxidutsläpp.


Miljövänliga barnfamiljer i DN


Bild:privat

I söndagens DN var det en stor artikel om barnfamiljer som har valt att leva mer miljövänligt. Pernilla Jonsson uttalade sig om etisk konsumtion och därefter har man intervjuat fyra familjer som har valt ett lite annorlunda liv. En artikel handlar om en familj som har valt att äta veganskt eftersom de anser att det är ett mer ­empatiskt sätt att leva. En artikel handlar om familjen som driver den ekologiska handelsträdgården Boo Trädgård och den tredje om familjen Lantz-Wollin som är klimatpiloter i Kalmar. Sist men inte minst är det en intervju med mig om mitt år med köpstopp.
DN har för övrigt en stor klimatspecialsida på webben.

"Bytt é bytt" - Klädbytarmingel med bubbel & babbel

Champagne

Bild: Anders Adermark

Tisdagen den 22 april kl 17-18 är det dags för klädbytarmingel med bubbel & babbelKulturhuset Blå Stället. Ta med ett klädesplagg och byt ut det mot ett annat.

Kl. 18 blir det föreläsning om Shopaholism, kläder och mode samt köpberoende. Med Magdalena Petersson och Ulrika Holmberg, Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Plats: Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13, Angered (spårvagn 4,8 och 9 till Angereds Centrum)

lördag 19 april 2008

Stockholmsbesök


Stockhom Uni subway
Originally uploaded by Wrote


Bild:  Wrote

I fredags var jag i Stockholm för att gå på en jobbrelaterad kurs. När jag ändå skulle upp till huvudstaden passade jag på att hälsa på de delar av familjen som bor där och jag lyckades även få en pratstund IRL med "Köpstopps Jonas". Vi satt ute i det vackra vädert och pratade om allt möjligt. Jag fick låna två böcker om frivillig enkelhet, Voluntary Simplicity av Duane Elgin och the Simple Life av David Schi. Jag läste ut halva Voluntary Simplicity på tåget hem så förhoppningsvis blir det en bokrencension snart. Kommande onsdag blir det dock del 1 i serien om Lev enklare av Giséla Linde.

torsdag 17 april 2008

International Downshifting Week 2008



På lördag börjar den internationella veckan för frivillig enkelhet, 19-25/4. Lägg till dig på kartan! Jag har lyckats lägga till mig själv två gånger eftersom men det hoppas jag kunna rätta till. Ägna gärna lite tid den här veckan och fundera på hur ett enklare liv kan se ut för dig. I tidsverkstadens forum kan du läsa andras berättelser om downshifting i praktiken och vill du fördjupa dig ytterligare finns det diskussionsmaterial till en verkstad om frivillig enkelhet baserad på Cecile Andrews Circle of Simplicity. På onsdag nästa vecka recenserar jag Giséla Lindes nya bok Lev enklare utgiven på Viva förlag.

Läs mer
Jenny tipsar om att ge bort böcker
Jonas skriver om om konsten att skiljas från sina ägodelar
Ett enkelt liv är ett gott liv

onsdag 16 april 2008

Bokonsdag - Min bokhylla

Bilden på den färgkoordinerade bokhyllan är tagen av pellesten

Eftersom jag inte fick ihop något blogginlägg under tisdagen pga storstädning i klädkammaren så blir det två bokrelaterade inlägg idag istället. Här är en förteckning över de böcker som jag har läst som har anknytning till det jag skriver om på bloggen. Vissa av dem är länkade till mina recensioner/referat. Nästa onsdag kommer jag att recensera Lev enklare av Giséla Linde. Jag läste ut boken för över en månad sedan men jag har inte riktigt fått ihop min recension än. Jag har vissa planer på att dela upp recensionen och köra flera bokcirkelinlägg som hos the Simple Dollar. Passa på att börja läsa Giselas bok du med så att du kan hänga med i diskussionen. Titta på bibliotek.se om just ditt bibliotek har köpt in något exemplar.


  1. Circle of simplicity avCecile Andrews*
  2. De skamlösa av Sisela Lindblom
  3. Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson
  4. Give it up av Mary Carlomagnos
  5. Keynes Barnbarn av Christer Sanne
  6. Not buying it av Judith Levine*
  7. Rensa i röran med feng shui, Karen Kingston
  8. Rik på riktigt av Fredrik Warberg & Jörgen Larsson
  9. Save Karyn av Karyn Bosnak
  10. Simple Living, One couple's search for a better life av Frank Levering och Wanda Urbanska*
  11. Simple living av Gitte Jørgensen
  12. Simplify Your Life av Elaine St. James*
  13. The Total Money Makeover: A Proven Plan for Financial Fitness av David Ramsey*
  14. Unplug the christmas machine av Jo Robinson*
  15. Vill ha mer av Katarina Bjärvall
  16. Your money or your life av Joe Dominguez (kap 1)*

Läser just nu
Lev enklare av Giséla Linde
The Simple Living Guide av Janet Luhrs

Att läsa vid tillfälle
10 tankar om tid – Bodil JönssonA Year Without Made in China, by Sara Bongiorni*
Born to Buy by Juliet Schor
Inner Simplicity. 100 Ways to Regain Peace and Nourish Your Soul av Elaine St. James
Living the Simple Life: A Guide to Scaling Down and Enjoying More av Elaine St. James
Tomhetens triumf av Mats Alvesson
Simply your life with kids -
Elaine St. James*
Simplify Your Time: Stop Running & Start Living! av Marcia Ramsland
Simplify Your Christmas: 100 Ways to Reduce the Stress and Recapture the Joy of the Holidays av Elaine St. James*

Statusstress av Alain de Botton*

Fler boktips hittar du hos Tidsverkstaden


*Finns i min bokhylla, övriga har jag lånat från biblioteket

Bokonsdag - hur du äter bättre och sänker dina matkostnader på kuppen!



Jag har precis streckläst "Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik”av Mats-Eric Nilssons och jag kommer aldrig att se på livsmedlesindustrin på samma sätt igen. Mats-Eric Nilsson är redaktionschef och matskribent på Svenska Dagbladet.
I boken skriver Nilsson om matfusk visserligen inte är något nytt, redan vid sekelskiftet med att laboratoriet numera är "den hemlige kockens kök”. Nilsson går på ett pedagogiskt sätt igenom tillsatser som aromer, smakförstärkare och hur det har kommit sig att vi faktiskt accepterar och föredrar fuskversioner av maten som bake-off och "färskpressad juice".
I slutet av boken finns det tre riktigt användbara kapitel; en inköpsguide där han skriver lite mer ingående om 66 st livsmedel (t. ex fetaost, buljong eller apelsiner) som vilka sorter man skall leta efter i affären, vad bra respektive dåliga versioner av produkten kan innehålla och hur man känner igen en riktigt mogen frukt. Därefter följer en utförlig säsongsguide, en Sverigeguide med adresser till bra matproducenter samt en guide till samtliga e-nummer.
Den hemlige kocken har tilldelats Måltidsakademins pris för bästa måltidslitteratur 2007 i kategorin "Populärvetenskapliga publikationer". Motiveringen löd:"En bok som avslöjar det okända fusket med maten på din tallrik. Ett angeläget ämne i ett samhälle där matintresset är mycket
Bra mat är billig mat - i längden!
I måndags skrev jag om priset på ekologisk mat. Samma dag kom det en poängutdrag från ICA hem i brevlådan och vi handlade mat och förbrukningsartiklar för 4200 kr i mars, inte speciellt mycket för 2 vuxna och två förskolebarn där en vuxen tar med sig matlåda till jobbet de flesta dagar. Jag har alltid tyckt att vi äter hälsosamt t. ex övervägande ekologiskt. Vi har av nödvändighet alltid läst innehållsförteckningarna eftersom våra barn är överkänsliga mot två stycken konserveringsmedel, kanel samt mejeriprodukter även om det sistnämnda verkar vara på väg att växa bort. Men efter att ha läst den hemlige kocken kommer vi att köpa förmodligen att köpa ännu fler rena råvaror vilket borde bli billigare i längden. Att äta ute känns också tveksamt, på krogar och caféer kan man ju inte gärna be att få läsa på innehållsförteckningarna i köket. Jag erkänner att det ha slunkit ned en och annan fryst eller kyld färdigrätt från Hemköp när jag inte haft lunchlåda med till jobbet och i fortsättningen kommer jag att läsa ytterst noga på förpackningarna. Inte ens sushi känns speciellt lockande längre (vad är det som ger wasabin dess illgröna färg, varifrån kommer fisken och är det MSG i misosoppan?) Jag tror att det blir hemgjord sushi i fortsättningen. Sålunda kommer våra matkostnader förmodligen att sjunka ytterligare även om det kommer att ta längre tid . Varför inte prova att slopa alla tveksamma produkter själv och se vad det får för på ekonomin.
Köp den!
Det här är en bok som jag definitivt kommer att köpa, det är din överlevnadsguide till livsmedelsdjungeln, ett utmärkt redskap vid veckoplanering och ett bra uppslagsverk. Du kan köpa den direkt från Ordfront. Snart kommer ett blogginlägg där jag gör en kylskåps- och skafferirensning inspirerad av boken. Vad döljer sig egentligen i kryddblandningarna och pulvermoset?

Relaterade inlägg
Matmåndag - är ekologisk mat så dyrt?
I love ecoTema mat - ekomat
Lördagsfilm
Handla ekologiskt
Godis är inte gott


Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson

måndag 14 april 2008

Matmåndag - är ekologisk mat så dyrt?

Några av Saltå Kvarns prisbelönta förpackningar

Företaget Context Scanner har gjort en marknadsundersökning där 220 ungdomar har fått resonera kring begreppet ekologisk mat. I undersökningen har de bland annat fått associera kring olika typer av bilder och koppla ihop dessa med begreppet ekologisk mat. De flesta av ungdomarna anser att ekologisk mat är nyttig och att det hör ihop med ett hälsosamt liv men det finns däremot liten förståelse för det högre priset, många unga har inställningen att det borde vara billigare.
Barometern skriver att eko-maten är 2 000 kronor dyrare i månaden och att många därför undviker att köpa ekologiskt. Men är det egentligen så dyrt med ekologisk mat? Enligt min erfarenhet är det inte det. Vi köper övervägande ekologist/närodlat/rättvisemärkt och när vi började göra det sjönk våra matkostnader dramatiskt (mer än 10 000 på ett år). Detta har kanske mer att göra med att vi köper bättre mat (mindre skräpmat och halvfabrikat) etc men vi lägger ändå inte 7000 kr i månaden på mat, vi ligger snarare kring de 5500 som en genomsnittsfamilj lägger på konventionellt odlad mat.

Saltå Kvarn
Ett ekologiskt matföretag som det har gått bra för på sistone är Saltå Kvarn. Järnaföretaget växte med 35 procent under 2007 och för första gången hade de en omsättning på över 100 miljoner. Saltå Kvarn har ingen reklambudget men lyckas ändå ha ett mycket starkt varumärke. Det kan jämföras med ICA & Coop som köper 100-tals miljoner på olika typer av reklam men som ändå brister i trovärdigheten.

- Enligt våra marknadsundersökningar är det idag många kunder som väljer våra ekologiska produkter av kvalitets- och förtroendeskäl, säger Saltå Kvarns VD Johan Ununger

Jag gillar Saltå Kvarns produkter och deras förpackningar och jag har egentligen inga synpunkter på att Saltå ägs av ett 15-tal stiftelser med antroposofisk inriktning men om man är intresserad så har "På Jättars axlar" skrivit mer om biodynamiska jordbruk ur ett kritiskt perspektiv

Relaterade inlägg
I love eco
Tema mat - ekomat

söndag 13 april 2008

And the winner is...


Vinnaren av teet från Mighty Leaf Tea blev Sara med bloggen Sara Skriver!Ett stort grattis!
Vinnaren drogs genom att jag skrev ut alla kommentarer och lät Lillasyster dra en vinnare ur hennes teservis låda. Storebror villegenast ha en tävling han också så nu har jag lovat honom att dra vinnaren i nästa tävling. Tack till alla er som deltog!

Veckan som gått


ckrantz tog bilden

I fredags skrev både Metro och Svd om människor som "bloggat sig till döds". Egentligen är det inte väl själva bloggandet i sig utan stressen i att bl. a dra in pengar. SvD har en intervju med Isabella (Blondinbella) som höll på att gå i väggen av att kombinera alla bloggrelaterade aktiviter, starta företag och klara av gymnasiet. Min tanke med att strukturera upp bloggandet handlar om att behålla balansen i livet, att blogga är kul och det har gett mig möjligheten att få kontakt med många intressanta människor men det är ju ändå bara en del av livet. Bloggandet skall ju inte gå ut över familj och lönearbete t.e x. Jag vill ju ha tid för att bara hänga i lekparken eller för soliga söndagar med långa promenader och korv med bröd vid Slottskogens säldamm.

Bloggtips
Här är lite bloggar som jag kikat på i veckan, några är nya och några är gamla favoriter;

Radhustankar är en ny trevlig bekantskap, jag blir sugen på att prova bananchokladpajen som hon skrev om.
Konkreta skrev om tacksamhetslistor, det är ett bra tips och jag skall fundera lite över va dja gär tacksam för just nu.
Klimaktieriehäxan skrev ett tänkvärt inlägg om sopsortering.
Zenguru - en kille som skriver om Zenbuddism, träning och frivillig enkelhet m.m
Jakt på tid och mening - Elisabeth har provat köpstopp och intresserar sig för downshifting och mycket annat.
Enkelt liv- hållbar livsstil - Lotta joggar och läser den hemlige kocken (som jag snart skall få låna av en arbetskamrat)
Crunchy Chicken har en köpstoppsutmaning i sin blogg, det är nästan så att jag blir lite sugen på att hänga på

En låååång lista på alla bloggar som jag bevakar genom Feedlblitz hittar du längst ner till höger på bloggen.

lördag 12 april 2008

Glöm inte utlottningen


Utlottning
Som tack för att jag pratade på Camino Venue förra helgen fick jag lite ekologiska och rättvisemärkta produkter, bland annat te från Mighty Leaf Tea. Eftersom jag redan har fullt med teer i köksskåpet så tänkte jag lotta ut ett paket Organic Hoijcha Green Tea här på bloggen. Allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att länka till Köpstoppsbloggen i din blogg samt lämna en kommentar (glöm inte att få med e-post adressen). Har du ingen blogg? Lämna en kommentar där du skriver om när en kopp grönt te skulle smaka som bäst.

Vinnaren dras efter kl. 18 söndagen den 13 april.

Läs mer!
Om te
Te-bloggen
Lena-sans goda efterrätt, vaniljglass med grönt te

fredag 11 april 2008

I shop therefore I am

Bild David Report

För en vecka sedan kom senaste David Report ut, denna gång med titeln I shop therefore I am. David Report är en publikation/nyhetsbrev som ges ut av David Carlson, grundare av designföretaget David design 1988. Nu för tiden arbetar David som konsult med design & brand management och ger bland annat ut David Report där han skriver om design, kultur och varumärkeskommunikation i ett humanistiskt perspektiv.
Detta nummer av David report handlar om shopping, konsumtion och downshifting. Vi shoppar som aldrig förr och att konsumera har blivit ett sätt att uttrycka identitet. I David Reports "I shop therefore I am" medverkar internationella trendexperten Kristina Dryza och Zen-buddhisten Sante Poromaa. En intervju med gästprofessorn Mathilda Tham från Beckmans designhögskola ingår också. Matilda Tham intervjuas om hur man kan konsumera mode på ett etiskt sätt. Zenbuddisten Sante Poromaa, lärare (sensei) vid det Zenbuddhistiska Samfundet i Stockholm, menar att vår tids hedonism och konsumtionsysteri har gjort att vi aldrig är riktigt närvarande. Zenbuddism står i för det totalt motsatta, nuet/ögonblicket är det enda som existerar och för att bli lyckliga måste vi läsa oss att leva medvetet och i nuet.

Läs mer!
Läs tidigare utgåvorav David Report
David Report finns givetvis på Facebook
Zen en radikal väg till frihet

torsdag 10 april 2008

Weekly Simplicity Tips - 10 april

Det var länge sedan ja glade upp några tips från Beth Dargis på webben, jag har inte känt att de har varit så relevanta på ett tag men nu kommer några tänkvärda tips igen. Jag håller på att läsa the Simple Living Guide och Janet Luhr skriver mycket om att leva ett medvetet liv. Sådana här små tips får mig faktiskt att börja fundera och inte bara "föras med" av livet. Om man inte börjar reflektera kan man inte förändra saker och ting.

1. Create a regular rhythm of sleep, meal times, work and play.

Jag är verkligen dålig på att komma i säng, det är så lätt att fastna framför datorn. Jag borde vara i säng 21.30 men så tidigt blir det nog högst 2 gånger i veckan. Sen är man helt död på fredagkvällen. Däremot har vi väldigt regelbundna vanor i vår familj inte bara mat på bestämda tider (ett måste när man har småbarn) utan även helgvanor som marmelad på smögåsarna och morgonTV på lördag och söndag. På så sätt känns det verkligen som att helgen har börjat när man sitter i morgonrocken och äter rostat bröd med marmelad till frukost.

2. Clean out one drawer or cabinet.

Jag städade ur två skafferihyllor härom kvällen eftersom jag tar vårstädningen i etapper. Jag blir alltid sugen på att städa efter att ha sett Rent Hus så det passar bra att göra något snabbt som att torka av skåpsluckorna eller liknande i reklampauserna.

3. Simplify your skin routine - get rid of all those products you don’t need and don’t use.

Jag skulle nog behöva använda lite fler produkter. Just nu testar jag Weledas havtornsprodukter som jag vann i en tävling på bloggen Ett bra liv . De luktar gott men inte så starkt vilket är bra om man är lite överkänslig mot parfym.

4. Brainstorm solutions to a glitch in your day that happens too regularly.

Morgonstrul skulle jag gärna slippa. Just nu har Storebror inget bra morgonhumör och mitt tålamod tryter då och då måste jag erkänna. Jag borde även ha snacks i handväskan för promenaden hem från dagis, då kan det också bli lite lågt blodsocker hos både mig och barnen.

5. Look over your insurance plans - do you have enough? Do you have too much? Is there a better company for you?

Vi är nog väldigt väl försäkrade på alla håll och kanter, särskilt eftersom vi har familjemedlemmar som arbetar på försäkringsbolag samt förmånliga försäkringar via arbete och fack.

6. What did you learn this year so far?

Att det inte är helt lätt att växla upp från köpstopp till medveten konsumtion. Att det är jobbigt att helt plötsligt behöva välja, det slipper man på sätt och vis när man inte köper vissa varor alls. Skall jag välja ekologiskt eller närodlat? Plast eller papper?

7. Reflect on what you love about your life right now.

Jag tycker att saker och ting flyter på bra just nu. Överlag är jag tillfreds med livet men jag skall helt klart satsa mer på att komma i säng i tid.



Weekly simplicity tips kommer från Beth Dargis (bethd@encouragingcoach.com), www.encouragingcoach.com Copyright (c) 2008 Beth Dargis, Zeeland, Michigan. All rights reserved.

onsdag 9 april 2008

Bokonsdag: Bookcrossing


Sedan tidigare är jag aktiv på Bookmooch men jag har sedan länge även haft ett konto på BookCrossing. BookCrossing innebär att släppa böcker fria och sedan följa deras resa i världen. Detta är möjligt genom att varje bok får ett eget BCID-nummer (BookCrossing IDentity) när den registreras på www.bookcrossing.com.
Projektet startades av amerikanen Ron Hornbaker, som jobbade på it-företaget Humankind Systems, Inc. och hans fru Kaori 2001. De ville skapa en webbplats i stil med PhotoTag.org eller WheresGeorge.com men med böcker istället. Det tog några veckors hårt arbete men den 17 april 2001 lanserades www.bookcrossing.com. Under det första året växte medlemsantalet väldigt långsamt, men efter att ha uppmärksammats med en artikel i Book Magazine mars 2002 ökade medlemsantalet från 100 i månaden till flera hundra om dagen. Idag är BookCrossing känt över hela världen en succé och medlemsantalet ökar ständigt. I Sverige finns det det 5,736 st bookcrossare och det skandinaviska forumet verkar aktivt!

Så här gör du
Registrerar en valfri bok på hemsidan. Vid registreringen får boken ett BCID-nummer, som du märker boken med. Det är bra att märka boken med adressen till hemsidan. Det finns färdiga etiketter att ladda ner och sätta fast i boken. Sen är det bara att placera boken på något bra ställe, på bussen, i en telefonkiosk eller kanske på ett café. Huvudsaken är att den inte blir för svår att hitta. Upphittaren gå förhoppningsvis in på hemsidan, skriver in BCID-numret och berättar att boken har blivit hittad. När en ny journalanteckning sparas får bokens tidigare läsare ett meddelande om det och kan på så sätt följa bokens resa från läsare till läsare.

Gör hela världen till ett bibliotek
Många bibliotek tycker att bookcrossing är ett bra sätt att få folk att läsa böcker. En del bibliotek har t.o.m en egen Bookcrossing hylla, t. ex i Hörby och Säter. Jag kan tänka mig att det är ett bra sätt att få användning av gallrade böcker.

KorsbefruktningMånga kombinerar Bookmooch med Bookcrossing med det går också att kombinera Geocaching med Bookcrossing. Varför inte publicera din egen bok via Authorcrossing?

Read and Release at BookCrossing.com...


Läs mer!
Lär känna andra Bookcrossers genom Bookcrossing meetup
Järfälla Folkbibliotek skriver om Bookcrossing

tisdag 8 april 2008

Plastutmaningen - förberedelsevecka 1




Nu har första veckan av min förstude inför maj månads plastutmaning gått. Jag har noga sparat veckans plastskräp och härom dagen hällde jag ut allt på köksbordet för att kunna sortera och titta närmar epå vad det egentligen vad för något. Resultatet blev följande;
Totalt vägde "plastsoporna" 750 g, varv 160 g var hårdplast (8 föremål) och 590 g var mjukplast (43 föremål). Om man tittar närmare på vad skräpet består av så var det mest förpackningar av olika slag.


Hårdplast
Bland hårdplasten hittade jag lock till russinpaketet, avocadoförpackning, yogurt- och gräddfilsförpackning samt tvättmedel. Egentligen skulle jag kunna välja plastfria alternativ för allt utom den laktosfria gräddfilen, avocado kan köpas i lösvikt, russin i kartong och yogurt i kartong. Den laktosfria gräddfilen var dessuton inte så god och Lillasyster smakade knappt på den ändå. Nästa gång vi äter quesadillas blir det vanlig gräddfil i kartong.



Mjukplast
Plastsoporna bestod övervägande av mjukplast som inte kan återvinnas här i Göteborg. Bland mjukplasten hittade jag mest livsmedelsförpackningar (färsk pasta, nät till grönsaker, innerpåse i flingförpackningen, frysta ärtor, quorn, tortillabröd och majsmjöl etc). Deklarationen som kom i veckan var inplastad, liksom STFs tidning. Återstående plastprylar bestod av gladpack, plastpåsar och sånt som makens nya dataprylar kom inpackade i. Jag har redan börjat fundera på hur jag skall kunna minimera plasten i maj. En del av ovanstånde kan jag nog inte undvika helt men det finns ändå en hel del alternativ. Men man kan knappast kalla färsk pasta för snabbmat om jag skall göra den själv.

Intervjuer
Annars har jag blivit intervjuad av två studenter för en uppsats om konsumti0n och identitet i ämnet medie och kommunikationsvetenskap. Det skall bli kul att läsa uppsatsen när den kommer. Senaste numret av Föräldrar och barn där jag är intervjuad kom också idag. Den innehöll även en läsvärd intervju med Giséla Linde samt lite bra miljötips.

måndag 7 april 2008

Matmåndag - the surreal gourmet

Bob Blumer - Surreal Gourmet - Eat Vancouver 2006 - 33

Bilden på Bob Blumer är tagen av roland

När jag träffade Johan Erlandsson på Camino Venue i helgen pratade vi bland annat om hur kul men tidsödande det är att blogga. För att strukturera och effektivisera mitt bloggande eftersom jag vill använda min tid till annat än att bara sitta vid datorn tänkte jag testa att skriva om bestämda saker på bestämda veckodagar. Jag skriver mest om konsumtion / shopping, miljö, frivillig enkelhet och böcker så min tanke är att förlägga ämnen så här;

Måndag - mat
Tisdag - miljö/klimat/återvinning
Onsdag - bokrecensioner
Torsdag - frivillig enkelhet/rensa
Fredag - konsumtion/ekonomi
Lördag - helgdag, inga blogginlägg
Söndag - blandade bloggtips - veckan som gått

Matmåndag
Det var när jag läste en blogginlägg om hur man får barn att äta grönsaker som jag först stötte på Bob Blumer, även kallad the Surreal Gourmet. Blumer är en amerikansk kock som har skrivit 4 kokböcker och som har ett eget matlagningsprogram som sänds på TV i USA, Canada och 20 andra länder runt om i världen. Hans matfilosofi går ut på att skapa rätter som är upp och ner bak och fram och rätt sjuka ärligt talat. Eller vad sägs om lammmuffins med rosa potatismos (som frosting) eller falska pommes frites (av sockerkaka) med hallonketchup serverade i McDonalds pommes frites-förpackningar eller gröna ägg, inspirerad av Dr Seuss bok "Green eggs and ham"som kom ut 1960.
Hos Amazon kan man bland annat bläddra i boken Surreal Gourmet Bites: Showstoppers and Conversation Starters och titta på de roliga bilderna.
Även om jag är tveksam till att lura i barn mat så tycker jag att Blumer i sin kokböcker visar hur man faktiskt kan ha kul med mat. Om man inte vill skoja till det så mycket i början kan man ju t. ex börja med att servera blommig falukorv (använd ett pepparkaksmått och ta ut blommor ur falukorvsbitar) eller bara servera plockmat (köttbullar, potatisklyftor, gurkbitar eller cocktailtomater på tandpetare) någon kväll.

Mat och miljö
Veckans aktivitetstips är att besöka föreläsningen av kostekonomen Cecilia Hornö och miljövetaren Catrin Björkman från Konsumenföreningen Väst. Föreläsningen är ett samarbete mellan Svensk förening för näringslära och Stadsbiblioteket.
Tid: torsdag 10 april kl. 18
Plats: Stadsbiblioteket i Götebirg, hörsalen
Kostnad: fri entré

Läs mer!
A Fool for Faux
Green Eggs and Ham inspirerade tvålar

söndag 6 april 2008

Camino Venue & utlottning

Camino Venue

I lördags besökte jag givetvis Camino Venue. Det fanns mycket att titta och lyssna på. Fredrik Warberg var mitt i sitt föredrag när jag kom. Därefter pratade Birgitta Landgren om hudvård. Hellsongs bjöd på trevlig pausmusik, t. ex Judas Priest i muzakversion. Slow food föredraget utgick men efteråt lagade kocknadslagets Krister Dahl mat inför publik.
Efter matlagningsshown var det min tur att prata om mitt år med köpstopp. Jag tyckte att det gick hyfsat även trots min ovana vid mikrofoner. Jag fick några frågor av publiken men standardfrågan om hur mycket jag sparade ställdes faktiskt inte. Det var särskilt kul med en tjej som berättade att hon pckså hade köpstopp.

Jag fick även tillfälle att besöka de många utställarna och titta närmare på varorna i butiker som jag tidigare bara läst om eller besökt på webben, som Berthas ekofashion och Ekogarderoben. Hos Sackeus provsmakade jag 2 olika istéer, en med persikosmak och en med grönt te/hallonsmak, som snart kommer till butik. Hos Ekolådan (som bjöd på goda äpplen), Mossagården och Årstiderna kunde man kolla in de olika typerna av lådor som man kunde abonnera på. Strax innan det var dags att gå fick jag en trevlig pratstund med Johan Erlandsson som ligger bakom Ecoprofile & Koloniliv. Vi pratade bland annat om miljöbloggar och cyklar.

Utlottning
Som tack för att jag pratade på Camino Venue fick jag lite ekologiska och rättvisemärkta produkter, bland annat te från Mighty Leaf Tea. Eftersom jag redan har fullt med teer i köksskåpet så tänkte jag lotta ut ett paket Organic Hoijcha Green Tea här på bloggen. Allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att länka till Köpstoppsbloggen i din blogg samt lämna en kommentar (glöm inte att få med e-post adressen). Har du ingen blogg? Lämna en kommentar där du skriver om när en kopp grönt te skulle smaka som bäst.

Vinnaren dras efter kl. 18 söndagen den 13 april.

fredag 4 april 2008

Lite av varje

Bild: What What

Ann Heberleins långa och läsvärda artikel om konsumtionsvägrare som mig, i tidskriften Arena, finns nu på webben.

Min mamma tyckte att jag gör mycket "reklam" för ICA på min blogg. Jag tycker snarare att jag gör reklam för "vår" ICA butik. Trots att COOP har ett större utbud av ekologiska varor så handlar vi på ICA av den enkla anledningen till att ICA Maxi på Mölndalsvägen är vår närmaste och bästa (mest välsorterade) stormarknad. Det är rent, snyggt och vi hittar det vi vill ha vilket inte är att underskattas när man veckohandlar med barnen. Det är en konst att inte få ett sammanbrott innan man ens når fram till de rättvisemärkta bananerna.
Vi handlar ibland på ICA Focus i Gårda också om vi skall till Systembolaget eftersom allt finns på ett ställe. Vi har provat lite andra ICA butiker runt om i Göteborg men där hittar vi inte det vi vill ha och de ligger inte lika bra till. När vi är i Skåne handlar vi på oftast på närmsta ICA men lika gärna på Coop. Jag gillar vår lokala mataffär Jiffy här på Guldheden också.

Jag såg att Husies tjejer som jag skrev om i påskas har vunnit tävlingen så jag hoppas att jag kan kolla när de spelar på Gothia.

Köpstoppare
I början av februari kollade jag upp hur det hade gått med de andra köpstopparna och nu tänkte jag kolla igen. Aktiva köpstoppare (så vitt jag kan se i bloggarna) just nu är


Absolut guldkant har snart avslutat sitt köpstopp (7/4)
Alexandra avslutade tre månaders köpstopp och skrev en artikel i Nöjesmagasinet City.
Desirée med ett nästan köpfritt år
Emma har gått över till måttfullhet istället för köpstopp
Fru Tureson har noterat hur modebloggare säger att de har köpstopp när de helt enkelt inte har råd att shoppa mer.
Hemmamamman är inne på sin andra period med köpstopp.
Jonas kör på och det går så bra att han börjar undra om det är något fel på honom.
Jowe verka rockså köra på och hon hade verkligen shoppingångest när hon hjälpte sin kompis att shoppa bröllopsklänning
Karolina hade köpstopp till 1/4
Lox tar en månad i taget
Loosergrosan har precis kört i gång
Mirjam har precis avslutat en månad med köpstop och det verkar ha gått bra.
Nedja har shoppat kläder men inga i januari i alla fall.
Susanne har upptäckt Bookcrossing
Älskade kaos funderar över enkelhet
Åsa Peterson kör klädköpstopp en och en halv månad

torsdag 3 april 2008

Klimatpiloternas andra utmaning klar

Bild: djaquay

Resultatet från Klimatpiloternas andra utmaning – värme och vatten – är nu klart. Under en månad har Klimatpiloterna utmanats att använda vatten och värme mer effektivt. För att kunna göra detta har de testat och utvärderat olika tips kopplat till värme och vatten. Klimatpiloterna har upptäckt att det finns många sätt att spara på och effektivisera sin värme och vattenanvändning. Det kan handla om att t.ex. sänka inomhustemperaturen eller att installera snålspolande duschmunstycken. En grads sänkning av temperaturen minskar t. ex. energianvändningen med hela 5 procent.

Termometern var väldigt användbar. Vi har sänkt med flera grader i vissa
utrymmen, alltid minst 1 grad överallt. Ett mer aktivt styrande ger bra resultat, kommenterar Klimatpiloten Rolf Möller tipset att sänka innetemperaturen med en grad.
Här hittar du mer information om Klimatpiloternas försök att effektivisera sin värme- och vattenanvändning och här finns resultatet sammanställt.
Jag skulle kunna tänka mig ett nytt snålspolande duschmunstycke men det liksom en snålspolande toalett får vänta tills badrummet skall renoveras om några år. Vi har en kommande stamrenovering i vår bostadsrättsföreningen men det är fortfarande inte beslutat hur och när det skall ske. När barnen flyttar och vi förhoppningvis inte behöver tvätta lika ofta vill jag gärna ha ett badkar istället för tvättstapel.

onsdag 2 april 2008

Tema böcker - bokbloggar







Babel satsar numera på klimatanpassad TV. Fram till sommaren skall redaktionen på försök arbeta så miljövänligt som möjligt. Flyresor för att intervjua författare skall ersättas med tågresor och videointervjuer. Redaktionen ska välja miljöbil vid transporter samt bli bättre på att släcka lampor och stänga av datorer när de går hem. Jag måste erkänna att jag inte tittar på Babel (eller annat på TV över huvudtaget längre), inte heller följer jag några renodlade bokbloggar. Det finns många olika typer av bokbloggar. Vissa är mer litterära och skrivs av t. ex litteraturkritiker ( Errata) , andra fokuserar på vissa typer av litteratur (Ljudboken) medan några skrivs av etablerade författare inom olika genrer (Hillevi Wahl, Jan Kallberg, Camilla Läckberg, Denise Rudberg m. fl.). Amazon har också ett flertal författarbloggar.
Andra bokbloggar
Många bokbloggar (och det gäller ju alla typer av blgogar) uppdateras tyvärr sällan eller inte alls men här är några läsvärda just nu;
Expressen har bokblogg där Lisa Jannerling bloggar om aktuella böcker.
Boknyheter bloggar om just boknyheter
Anna & Hampus har en bokblogg ihop där de skriver om och betygsätter allt från Marianne Fredriksson till Tim Davys.
Bokhora är en site där fem litteraturälskande kvinnor skriver om böcker, tidningar och andra texter de läser, samt om boklådor, aktuella litteraturdebatter och allt annat som har att göra med deras största intresse: att läsa världen. Prova boknördstestet (jag skyller mina höga poäng på yrket) eller shoppa en tygväska i webbshoppen.
En annan sida listar alla böcker hon har läst (och recenserat) de två senaste åren och. Hon har även startat "Veckans boktrio" som är inspirerad av Malins numera nedlagda bokfemmor.
Calliope jobbar i bokhandel, med personalrabatt och gratis läsex har resultatet blivit en lägenhet full av böcker. En del av dem berättar hon om i sin bloggen. Calliope/ Kalliope är för övrgt musa enligt grekisk mytologi och lär bland annat ha inspirerat Homerus.

Läser du några bokbloggar?



Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin