måndag 14 april 2008

Matmåndag - är ekologisk mat så dyrt?

Några av Saltå Kvarns prisbelönta förpackningar

Företaget Context Scanner har gjort en marknadsundersökning där 220 ungdomar har fått resonera kring begreppet ekologisk mat. I undersökningen har de bland annat fått associera kring olika typer av bilder och koppla ihop dessa med begreppet ekologisk mat. De flesta av ungdomarna anser att ekologisk mat är nyttig och att det hör ihop med ett hälsosamt liv men det finns däremot liten förståelse för det högre priset, många unga har inställningen att det borde vara billigare.
Barometern skriver att eko-maten är 2 000 kronor dyrare i månaden och att många därför undviker att köpa ekologiskt. Men är det egentligen så dyrt med ekologisk mat? Enligt min erfarenhet är det inte det. Vi köper övervägande ekologist/närodlat/rättvisemärkt och när vi började göra det sjönk våra matkostnader dramatiskt (mer än 10 000 på ett år). Detta har kanske mer att göra med att vi köper bättre mat (mindre skräpmat och halvfabrikat) etc men vi lägger ändå inte 7000 kr i månaden på mat, vi ligger snarare kring de 5500 som en genomsnittsfamilj lägger på konventionellt odlad mat.

Saltå Kvarn
Ett ekologiskt matföretag som det har gått bra för på sistone är Saltå Kvarn. Järnaföretaget växte med 35 procent under 2007 och för första gången hade de en omsättning på över 100 miljoner. Saltå Kvarn har ingen reklambudget men lyckas ändå ha ett mycket starkt varumärke. Det kan jämföras med ICA & Coop som köper 100-tals miljoner på olika typer av reklam men som ändå brister i trovärdigheten.

- Enligt våra marknadsundersökningar är det idag många kunder som väljer våra ekologiska produkter av kvalitets- och förtroendeskäl, säger Saltå Kvarns VD Johan Ununger

Jag gillar Saltå Kvarns produkter och deras förpackningar och jag har egentligen inga synpunkter på att Saltå ägs av ett 15-tal stiftelser med antroposofisk inriktning men om man är intresserad så har "På Jättars axlar" skrivit mer om biodynamiska jordbruk ur ett kritiskt perspektiv

Relaterade inlägg
I love eco
Tema mat - ekomat

1 kommentar:

  1. Bra inlägg Anki! Även i min erfarenhet är ekologiskt billigare och nyttigare!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin