FAQ

FAQ - vanliga frågor om köpstoppet

Här kommer svaren på de vanligaste frågorna som jag fått om mitt köpstopp.
Senast uppdaterad 20180131

In 2007 I embarked on a year of voluntary simplicity, inspired by Judith Levines book “Not buying it”. I also launched my blog Köpstoppsbloggen. My year of not shopping attracted a lot of media attention and in September 2008 I published “Köp inte den här boken” (eg. Don’t buy this book”) based on the blog. I still keep the blog as well as give talks on my year of not shopping. I tweet as @Kopstopp and keep a Facebook fanpage.
 I write mainly in Swedish, sometimes with an abstract i English.

Varför började du med köpstopp?Det började med att jag läste en en bokrecension i Dagens industri.

Vad gav köpstoppet dig?
Det var ett intressant år som fick mig att fundera över min behov. Jag lärde känna många roliga människor och hade många intressanta diskussioner.

Vad har du sedan köpstoppet ändrat på i din konsumtion?
Jag har behållit många av de vanor jag fick under mitt köpstoppsår och jag handlar mindre än vad jag gjorde innan.

Hur har det gått att börja shoppa?
Det har gått bra att börja shoppa. Det har dock inte blivit någon "shoppingspree" för att, jag har nog tappat shoppingsuget lite. Det känns mest jobbigt nu när jag faktiskt behöver shoppa för att ersätta kläder och skor som slitits ut.

Har du inspirerat andra att börja köpstoppa?
Jag har nog inspirerat andra, både i min närhet och ute på nätet.

Vad tycker du om det "nya" köpstopparna?Det är kul med de andra köpstoppsbloggarna. Man behöver ju inte göra något lika extremt som jag. Men det verkar vara svårt för många att inte handla precis allt som de har lust med.

Var kan jag komma i kontakt med andra köpstoppare?
Är du journalist och vill komma i kontakt med köpstoppare i någon speciell del av landet kan jag lägga ut en efterlysning på bloggens Facebooksida.

Kan man annonsera på din blogg?
Jag har valt att inte ha annonser i min blogg eftersom det inte alls känns förenligt med innehållet. Jag får tips och pressmeddelanden via mail och jag har inget emot att skriva om företag och produkter om jag tycker att de verkar intressanta och passar in bloggens profil. Du får gärna skicka produkter till utlottning, för recension eller likande men det går inte att köpa smygreklam. Jag är inte heller intresserad av MLM, att värva andra bloggare, betalda länkar etc.

Håller du föredrag?
Det går bra att anlita mig som föredragshållare som skribent eller för författarbesök. Jag har F-skattsedel. Kostnaden beror på sammanhang, tid, plats, uppdragsgivare och ämne. Hör av dig, så ser vi vad vi kan ordna. Kontakta mig på antianki@gmail.com

Var hittar jag en samlad sida med dina bokrecensioner?
Titta i min bokhylla

Vad anser du att överkonsumtion är för något?
Det beror på hur man ser det, på ett personligt plan eller ett globalt plan. Generellt handlar det om att köpa för mer pengar än vad man har. På ett globalt plan är det att vi förbrukar jordens resurser snabbare än de hinner förnyas.

Hur ska man göra för att minska sin konsumtion?
Jag tror att det handlar om att orka vara medveten i vardagen, att orka fundera över de inköp man gör, att fundera över vad man egentligen behöver.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin