tisdag 29 april 2008

Matmåndag - Försommarmeny på Ängavallen

Cutlery

Bilden är tagen av 96dpi

I helgen var vi nere i Skåne och vi passade på att fira svärfar i efterhand genom ett besök på Ängavallen för att provsmaka deras försommarmeny. Menyn var komponerad av Peter J Skogström, årets kock 2006 och Janos Balogh, sommelier stod för vinvalet.

Till förrätt fick vi sockersaltad ekologisk lax från ön Senja (ligger i Nordnorge) med Ängavallens ekologiska senap.
Därefter en terrin på Ängavallen HälsoKalv och Ängavallens Hälsogris. Jag fick istället tunna skivor av någon saffransmarinerad fisk.
Sen följde nässelsoppa med tilbehör.
Till huvudrätt Hälsolamm - jag fick fisk.
Efter det en ostbricka med bland annat Morbier och källarlagrad getost från Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri.
Till efterrätt serverades en smarrig chokladbakelse med tre lager ekologisk Vahlronachoklad. Den var fantastiskt god!

Givetvis valde vi det passande vinpaket.
Colet Blanc de Blancs Extra Brut Traditionnelle, Josep Colet - Spanien
2005 Alsace Riesling, Robert Klingenfus - Frankrike
2007 Ventura, Vina La Fortuna, Lontua Velly - Chile
2005 Chateau de Combebelle, Domaine de Combebelle, St-Chinian - Frankrike
2005 Artner Cuvée Auslese, Carnuntum - Österrike
Tyvärr verkar det inte som att vinerna finns i det Systembolagets vanliga sortiment men de naturligvis att beställa.

Vi hade ganska höga förväntningar inför besöket och inledningsvis blev vi faktiskt ganska besvikna. Vi blev visade till bordet och därefter mer eller mindre övergivna en lång stund. Inget att dricka, inget bröd. Efter ett bra tag kom vår servitör och fråga om vi var redo att beställa. Vi svarade något förvånat att vi hade förbokat vårmenyn - och att vi ville ha vinpaketet till. Dessutom nämnde jag att jag föranmält att jag inte åt kött. Sen försvann servitören ett lång tag igen för att dyka upp med tre stycken aptitretare - melon och skinka. Återigen påpekade jag att jag inte åt kött. Oj då - blev svaret. Aptitretaren hade dessutom förmodligen gjorts iordning åtskilliga timmar tidigare för melonen hade hunnit torka till . Trist...
Sen tog det ytterligare ett tag innan förrätten dök upp och i samband med det fick jag faktiskt en apititretare (det kan ha varit en bit ål som ersatte skinkan till melonen) men då hade de redan tagit bort gaffeln som var avsett för den....
Men sen vet jag inte vad som hände för helt plötsligt ryckte servisen upp sig betydligt, allt flöt på och maten och drycken som serverades nådde mer än upp till våra förväntningar. Ägaren Rolf Axel Nordström kom till och med förbi och sjöng en visa för grannbordet. När det var dags för te/kaffe efter maten fick jag verkligen mitt lysmäte på goda teer tillfredsställt, det fanns över 10 olika sorter att välja bland, t. ex Four O'clock & Khoisan Tea. Så till slut blev det en trevlig kväll i alla fall och jag kan verkligen rekommendera ett besök på Ängavallen. Dock kan det bli väl stimmigt i lokalerna vilket kan vara bra att ha i åtanke om man har hörselskadade i sällskapet.


Och som alltid på Ängavallen är allt vi serverar ekologiskt. Det allra mesta från vår egen gård. Vi är certifierade enligt EU:s regler för ekologisk produktion(EEG) nr 2092/91. Eko-nr:SE Ekol 3-0002. Högre krav än KRAV. 100% ekologiskt från jord till bord. Inga kompromisser. Inga undantag.

Läs mer
Ekologiskt vanligare på menyn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin