måndag 21 april 2008

Matmåndag - varför äter vi så dåligt?


Bilden ifrån the Crescent City Farmers Market är tagen av Luisa Weiss© All rights reserved

I helgen avslutades IACP (International Association of Culinary Professionals) årliga konferens som denna gång gick av stapeln i New Orleans. Marie Söderqvist som rapporterade från konferensen skrev följande;

Samtidigt som vi blir rikare nöjer vi oss med torftigare saker att äta. Min dotter som vuxit upp i en oändligt mycket mer välbeställd miljö än de flesta jämnåriga mexikanska flickor, har ändå förmodligen i en mening ätit sämre. Det hon satt i sig har varit standardiserat, massproducerat och utan särskilt utvecklade smaker.
Under konferensen ordnade IACP bland annat välgörenhetsjippot The Gumbo Giveback till stöd för den lokala "bondens marknad", the Crescent City Farmers Market i New Orleans. Samma dag som Katrina drog in över New Orleans skulle marknaden ha firat 10-års jubileum. Men bara 3 månader efter katastrofen kunde man öppna igen om än i en mindre skala.

Torftig mat
I helgen publicerade Stephan Rössner en lång och läsvärd "under strecket" i SvD. Han skriver om mat, diter och hälsorön genom tiderna. Liksom den hemlige kocken tar han upp livsmedlesindustrin och det vita mjölet;

Liksom så många andra gånger i USA:s historia, när den kraftfulla livsmedelsindustrin tagit politiker och myndigheter i örat, vann producenterna och samma år utfärdades en ny rapport vari det framhölls att man inte behövde vara rädd för konsumtion av raffinerat mjöl, därför att ”de viktigaste näringselementen erhålls från andra födoämnen”. Waerland skrädde inte orden när han talade om det vita mjölets farlighet och citerade den franska beteckningen på vitt bröd: pain de mort – dödsbröd.
Läs mer!
Jamie Oliver tar strid mot torftig mat
Besök Bondens egna marknad
Bor du i Stockholm kan du handla i Bondens butik

Köttnormativitet hos Café Klimax
Vill du veta mer om köttnormativitetens roll och rötter i den europeiska historien skall du gå och lyssna på Lisa Gålmark, debattör och författare till böcker om vegofrågor, djuretik och feminism,som kommer att prata kring temat "Att äta sönder världen nu på onsdag. Föredraget går av stapeln på Kvinnofolkhögskolan.

Tid: 19:00
Plats: Kvinnofolkhögskolan, Kryssdäck med ingång från Masthuggstorget
Arrangerar gör Kafé Klimax. Kaféet serverar soppa och bakverk – allt närproducerat, veganskt och ekologiskt.
Klimax är en ny och snabbt växande rörelse av människor som tillsammans verkar för en snabb övergång till ett fossilfritt samhälle. Vi använder oss av direkt aktion mot källorna till koldioxidutsläpp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin