tisdag 8 april 2008

Plastutmaningen - förberedelsevecka 1
Nu har första veckan av min förstude inför maj månads plastutmaning gått. Jag har noga sparat veckans plastskräp och härom dagen hällde jag ut allt på köksbordet för att kunna sortera och titta närmar epå vad det egentligen vad för något. Resultatet blev följande;
Totalt vägde "plastsoporna" 750 g, varv 160 g var hårdplast (8 föremål) och 590 g var mjukplast (43 föremål). Om man tittar närmare på vad skräpet består av så var det mest förpackningar av olika slag.


Hårdplast
Bland hårdplasten hittade jag lock till russinpaketet, avocadoförpackning, yogurt- och gräddfilsförpackning samt tvättmedel. Egentligen skulle jag kunna välja plastfria alternativ för allt utom den laktosfria gräddfilen, avocado kan köpas i lösvikt, russin i kartong och yogurt i kartong. Den laktosfria gräddfilen var dessuton inte så god och Lillasyster smakade knappt på den ändå. Nästa gång vi äter quesadillas blir det vanlig gräddfil i kartong.Mjukplast
Plastsoporna bestod övervägande av mjukplast som inte kan återvinnas här i Göteborg. Bland mjukplasten hittade jag mest livsmedelsförpackningar (färsk pasta, nät till grönsaker, innerpåse i flingförpackningen, frysta ärtor, quorn, tortillabröd och majsmjöl etc). Deklarationen som kom i veckan var inplastad, liksom STFs tidning. Återstående plastprylar bestod av gladpack, plastpåsar och sånt som makens nya dataprylar kom inpackade i. Jag har redan börjat fundera på hur jag skall kunna minimera plasten i maj. En del av ovanstånde kan jag nog inte undvika helt men det finns ändå en hel del alternativ. Men man kan knappast kalla färsk pasta för snabbmat om jag skall göra den själv.

Intervjuer
Annars har jag blivit intervjuad av två studenter för en uppsats om konsumti0n och identitet i ämnet medie och kommunikationsvetenskap. Det skall bli kul att läsa uppsatsen när den kommer. Senaste numret av Föräldrar och barn där jag är intervjuad kom också idag. Den innehöll även en läsvärd intervju med Giséla Linde samt lite bra miljötips.

2 kommentarer:

  1. Ingen lätt utmaning, vi ska tänka efter, men utan plast vill jag inte leva. Fast det inte ens fanns blöjor, när jag föddes - och mormor värmde soppa i sin nya plastskål på spisen på 1950-talet :)

    SvaraRadera
  2. Jo, jag skulle nog kunna leva utan plast. I alla fall i förpackningar. Däremot finns det kanske några bruksföremål som kan hänga med länge än; vattenkannan och degbunken t ex.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin