tisdag 25 mars 2008

Tema böcker - bokrecension Simple Living

simple

Nu har jag läst ut boken Simple Living - One couple's search for a better life av Frank Levering och Wanda Urbanska som jag fick via Bookmooch veckan innan påsk.

Paret Levering & Urbanska bodde i mitten på 80-talet i Los Angeles. De försörjde sig som nyhetsjournalist respektive manusförfattare och levde ett hektiskt liv. Trots att de var sk. DINKS (två inkomster - inga barn) hade de inte råd men någon stor lägenhet och alla deras pengar gick åt till att äta ute och umgås med rätta människor för att knyta de rätta kontakterna för att göra "rätt karriär". Tills slut får de nog av att somna framför TV och att jobba alla dagar i veckan. I samma veva får Franks far en hjärtattack och de flyttar tillbaka till Franks hemtrakter för att hjälpa till i familjens fruktträdgård, Levering Orchard. Efter prövoperioden bestämmer de sig för att lämna Los Angeles och ta över fruktträdgården. De får ett enklare men mer arbetsamt liv och de tar över fruktträdgårdens stora skulder.
De vill inte helt ge upp tanken på sina respektive karriärer så de försöker att pussla ihop arbetet i fruktträdgården med diverse frilansuppdrag. Efter hand lär de sig hur de skall få balans i tillvaron.
I sitt arbete med fruktträdgården får de uppleva rekordskördar men även år där köldknäppar förstör större delen av skörden. På tre år lyckas de genom hårt arbete och snålhet att halvera skulderna.
Eftersom arbetet i fruktträdgården är säsongsbetonat hinner de även med annat än bara arbete. De reser runt och träffar andra personer som har genomfört stora livsstilsförändringar för att kunna leva ett enklare liv.
Trots att de lever ett enkelt liv där de t. ex lagar sådant som går sönder istället för att köpa nytt skriver de om hur lätt det ändå är att ryckas med i köphetsen för att man jämför sig med människor i sin omgivning. Ett sådant exempel är när de skall köpa en ny bil och hur de har de vilda planer på att köpa en dyr fin bil men hur till slut köper Wandas mammas begagnade bil så att de kan lägga pengarna på att renovera sitt hus och läckande tak.
Boken handlar mycket om hur det är att gå in i ett famileföretag och både leva och arbeta nära sin familj. Wanda har i början svårt att förlika sig med Franks familjs traditioner men vänjer sig efter hand och börjar acceptera att man inte behöver tycka likadant i allting men att det går bra ändå.

Sedan boken kom ut har de fått en son. Arbetet med frukträdgården fortsätter men de har också skrivit och gett ut flera böcker tillsammans;
Moving To A Small Town, A Guidebook To Moving From Urban To Rural America
Nothing's Too Small to Make a Difference
Love, Mom: Stories from the Life of a Global Activist, Teacher & Mother of Six
Wanda Urbanska har även en tv serie som är inne på 3:e säsongen, Simple living TV.

Betyg!
Jag tyckte om boken! Den var lätt att ta sig igenom, rolig att läsa och det är en en realistisk (och humoristisk) berättelse om hur man kan förändra sitt liv och vilka följder det får. Den enda kritiken jag har är att de ibland pratar om sig själva i tredje person vilket blir lite konstigt.

Läs mer!
Walking the Talk av Frank Levering

3 kommentarer:

 1. Åh! Din recension gör verkligen att man blir sugen på att läsa boken! Ska ta och beställa den genast.

  SvaraRadera
 2. Ja jag håller med, det var en jättebra recension! Får lägga dne till listan över böcker jag skulle vilja läsa...

  Vi behöver fler förebilder som visar att det går bra att göra på andra sätt än bara köpa nytt...

  SvaraRadera
 3. Jag blev fascinerad redan av din presentation! Funderar mycket på min konsumtion, och på andras :) Tror din blogg kan inspirera - så det blir ett litet bokmärke här! Ha det gott!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin