onsdag 19 mars 2008

Tema böcker - miljödeckareBild: Easter rising © All rights reserved, publicerad med tillstånd från Trondelarius

Nu så här till påsk tänkte jag ha lite temainlägg kring böcker. Just vid påsk är deckare numera extra populärt med inspiration från den norska traditionen med påskekrim, som har över 80 år på nacken. Det har helt enkelt blivit tradition i Norge att ta med sig en deckare eller kriminalroman till hytten [stugan] för att ha något att läsa mellan skidturerna under påsken. Andra menar att norrmännen istället för att gömma påskägg ger bort gåvosäckar som innehåller chokladkaka, apelsiner - och en deckare. Vare sig man väljer att läsa deckare eller någon annan bok har man förhoppningsvis lite tid över för läsning i påskhelgen. Här kommer lite tips på nya och gamla miljödeckare på svenska:


Skorstenen av Jan Eric Arvastson. Jan Eric Arvastson debuterade 1976 med Skorstenen, som blev kallad ”Sveriges första miljödeckare”. Även andra kriminalromaner i hans produktion är inlägg i samhällsdebatten, i Drottningens barn 1978 tog han upp skyddet av de nordsvenska vildmarkerna och Sprickan i berget 1985 (återutgiven i pocket hos Gondolin förlag 1998) avhandlade förvaringen av atomsopor. Leta på biblioteket eller Bokbörsen efter böckerna!

Zodiac av Neal Stephenson. Neal Stephenson är kanske mest känd som en science fiction-författare i genren cyberpunk men Zodiac handlar om miljöaktiviten Sangamon Taylor som undersöker en ekologisk katastrof i vardande som kan bli en politisk bomb i den pågående valkampen om den näste presidenten i USA.

Kyoto och fjärilarna av Lennart Ramberg (Kabusa). Boken är en thriller där klimatförändringens aktörer intar huvudrollerna. Här kan man läsa ett utdrag ur boken.

Svärmen av Frank Schätzing (Bazar ). EI boken upptäcker ett forskarteam en främmande livsform som får valar att sänka skepp, krabbor att förgifta vatten och Nordsjöns kontinentalbrant att rasa med en enorm tsunami över Europa som följd. Allt för att straffa mänsklighetens rovdrift på Mamma Jord. Uma Thurman har redan köpt filmrättigheterna till denna tyska bestseller.

Gudaskymning av biologen Jennifer Hood (Axplock). Boken, som givetvis är tryckt på miljöpapper, handlar om ett kamratgäng biologer, med rätt röriga relationer, som dras in i en mordgåta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin