måndag 10 mars 2008

Även stan skall göras finI år skall Göteborg vara extra rent och fint under sommarsäsongen. Den första stora vårstädningen börjar i dag. Där vi bor höll de som bäst på att städa bort en kommunal lekplats som tyvärr inte används så mycket längre.
Städningen skall ske i tre etapper. Den 16 april förses företagare, politiker och andra kommunala representanter med 450 handgjorda björkriskvastar. Detta kallas citystädning och är en del av kampanjen Tänk som uppmanar göteborgarna att hjälpa till och som vill få dem att känna att detta är min stad och här har jag ett ansvar.
I sista etappen är det grundskoleelever som för 6.e året i rad skall städa i sina närområden. 45 000 skolelever att delta.
Men även allmänheten får vara med och städa. På Hisingen städas det den 19 april. Även i Högsbo organiseras städning via stadsdelsförvaltningen. Det är alla stadsdelar på Hisingen som går ihop och städar ön tillsammans med föreningar och boende. Till påsk skall staden vara putsad och fin. För privatpersoner och föreningar som vill städa hjälper kommunen till med säckar och handskar samt att hämta upp skräpet om det är mycket. Det är bara att ringa kundservice 031-150017 så förklarar de vad som gäller och vilka uppgifter de vill ha.


Nedskräpning kostar miljoner
Nedskräpningen i landet kostar samhället så mycket som 400 miljoner kronor varje år. Om man däremot källsorterar och återanvänder sopor finns det sroa samhällsekonomiska vinster att göra. Att återvinna en aluminiumburk kräver bara fem procent av den energi det krävs för att tillverka samma burk av nytt råmaterial. Metall kan dessutom återvinnas om och om igen. Av plastförpackningar kan man göra en hel rad nya produkter. Det rör sig om allt från soptunnor till fleecetröjor.


Fakta om nedskräpning
I miljöbalken 29 kap 7 § står följande: "Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år."


Läs mer
Håll Sverige rent utlyser varje vår nationella Skräpplockardagar. Kampanjen är ett upprop mot nedskräpning som alla kan delta i!

sopor.nu kan du lära dig att sortera rättRelaterade inlägg1 kommentar:

  1. såg en finklädd man i en flott bil, som bara slängde sitt glasspapper på gatan, innan han körde vidare, har hans mor inte lärt honom nånting?

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin