söndag 23 mars 2008

Tema böcker - bokcirklar

Bild: ninette_luz

Bokcirklar är inne! Internet har inte alls dödat den tryckta boken vilket förutspåddes, utan istället bidragit till ett ökat läsande. Böcker har blivit mer tillgängliga och folk vill diskutera de böcker som de läser;
– Bokcirklar har blivit en folkrörelse. Det är helt enkelt beroendeframkallande att prata om böcker man har läst. Det blir samtal om livet.

Det har både skrivits böcker och gjorts filmer på temat, t. ex the Jane Austen Book club, historien om några kvinnor som startar en bokcirkel med temat Jane Austen.


Bokcirklar på nätet
Det finns ett flertal bokcirklar på nätet. Störst är bokcirklar.se där man bjuda in vänner till egna bokcirklar eller anmäla sig till andras cirklar. Diskussionen sker i ett chattforum med max 12 deltagare per cirkel och bokcirklarna kan antingen vara privata eller publika.
Dagens bok har haft en bokcirkel kring Pompeiji.

Andras bokcirklar eller egen cirkel
Många bibliotek har bokcirklar med olika inriktning för både vuxna och ungdomar. Om ni är ett gäng läsglada kompisar kan ni starta en en egen bokcirkel. Månpocket är ett förlag som har info om hur man startar en bokcirkel samt diskussionsmaterial kring några av sina böcker. Hos studieförbunden kan man också få hjälp att starta bokcirklar.
På Studiefrämjandet i Göteborg tycker man att frågorna kring hållbar utveckling är så pass viktiga att man erbjuder gratis studielitteratur för de som vill starta en studiecirkel inom ämnet miljö. De böcker som Studiefrämjandet har valt ut är:

 • Meteorologernas Väderbok av Claes Bernes och Pär Holmgren Populärvetenskaplig bok om vädret. Hur funkar det? Boken ger också de viktigaste sammanhangen i frågor som rör vårt framtida klimat.
 • Sex grader – vår framtid på en varmare jord av Mark Lynas
 • En detaljerad beskrivning om hur jorden kommer att förändras när temperaturen höjs grad för grad och hur civilisationen kan bryta samman. En populärvetenskaplig thriller!
 • Klimatet är ditt av Leif Åke Falk. Lättläst och överskådlig bok som ger svar på vad klimatförändringarna beror på, hur vi påverkas och vad vi kan göra för att minska utsläppen av växthusgaser.
 • Heligt vatten en film av Lotta Ekerlund. En dokumentärfilm om den globala vattensituationen, läskindustrin och människornasom drabbas.
 • Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent av Andreas Malm. När du trodde att du visste allt kommer den här boken! En omvälvande berättelse om livets uppkomst och hotet mot vår plan

Vill ni man tips på andra böcker/filmer eller komma med egna förslag är man välkomen att kontakta Studiefrämjandet i Göteborg, kontaktperson är Maria Kreitem, 031-19 25 32 eller maria.kreitem@studieframjandet.se.

Tidigare inlägg i tema böcker
Tema böcker - den nya tidens bokklubbar

Läs mer!
Det våras för bokcirkeln!
Tidningen Vi skriver om bokcirklar.

3 kommentarer:

 1. På tal om böcker så måste jag rekommendera "Hon var ingen Florence Nightingale" av Åsa Moberg.
  FN var en mycket drifig kvinna som var bra mycket mer än en sjuksköterska. Dessutom var hon väldigt intresserad av statistik vilket hon använde för att visa att t ex god hygien gav effekt inom vården.
  En mycket radikal dam för sin tid!

  SvaraRadera
 2. Att läsa är livet. I alla bemärkelser. Enda problemet är alla böcker man vet mm som man så hemskt gärna vill läsa, och så HINNER man inte...
  Det låter väl helt sjukt, men jag kan dagdrömma om att jag ska bryta benen och bara få ligga hemma och läsa läsa läsa.... Vilken njutning. Inbillar jag mig. Bara det inte blir nåt allvarligt benbrott, ett litet lagom sådär... ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag rekommenderar bookcrossing. Ge bort en bok du läst och hitta en ny. Se mer på svenska sidan: www.bookcrossing.se

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin