onsdag 12 mars 2008

Att shoppa ekomode från klädjättarna online och i butik


Kläder ur Lindex ECO kollektion

Jag har tittat lite på ekokläder både till mig själv och barnen. Det börjar eka lite tomt i min garderob efter helgens utrensning (1 sopsäck full till behövande och 1 plastpåse full, i soporna) och även barnen behöver lite påfyllning i sina byrålådor. Men samtidigt tar det faktiskt emot lite att shoppa... Jag vet att jag behöver lite nytt men jag orkar inte riktigt ta tag i det.
Eftersom jag arbetar på ett kontor som ligger nära Nordstan föredrar jag att klara av shopping och ev. ärenden på lunchen så att jag inte behöver göra sånt på helgen. Då blir man tyvärr utelämnad till de stora kedjorna som Lindex, H&M osv.. Jag tycker att det kan vara svårt att hitta i butikerna, det är oftast alldeles för mycket kläder på för liten yta även om det finns undantag. Man kan ju handla på nätet också men då kan man inte prova först och det är inte alltid som man orkar skicka tillbaka kläder som sitter halvbra. Men det finns ändå en poäng i att handla ekokläder från klädjättarna för att visa att det faktiskt finns en efterfrågan på detta.

H&M
Fördelar
- Man kan handla på nätet
- Alla organic cotton kläderna för dam är samlade på ett ställe
Nackdelar
- Svårt att hitta organic cotton kläder för barn

Lindex
Fördelar
- Man kan handla på nätet
- Man kan hämta näthandlade varor direkt i valfri butik (bra om man jobbar nära en butik)
- Man kan returnera varor direkt i en Lindexbutik

Nackdelar
- ingen möjlighet att söka direkt efter eco i nätbutiken
- ecokläderna är inte samlade i den fysiska butiken
Det var faktiskt ganska utplockat bland storlekarna och färgerna när det gällde ECO kläderna vilket är positivt antar jag.

Kappahl
Fördelar
- har ekobomullskläder till barnen enligt webbplatsen
Nackdelar
- ingen nätbutik
- dålig webbplats där det är svårt att hitta information om klädesplaggen

Man kan också handla ekokläder från klädjättarna via Tradera som är mer överskådligt. Knappa in ekologisk* så kan du välja mellan dam eller barnkläder för att sedan gå vidare på storlek och typ av klädesplagg. Sist jag tittade kunde man hitta ekomode, både nytt och begagnat från Polarn & pyret, H&M och JC men även från mindre klädmärken som Bling.
I slutändan valde jag att "klicka hem" lite ekokläder till mig och barnen från Lindex. Men jag gick även in på Tradera och jag har lagt upp lite ekokläder på minneslistan.
Men hur är det nu med de etiska aspekterna - har Lindex blivit bättre?

Läs mer!
Pia tycker att Lindex ecoplagg är skönare men klagar också över att det är svårt att hitta i butik.
BarnNet listar alla märken som har ekologiska kläder för baby och barn
Denim, 70-tal och lager på lager

4 kommentarer:

 1. Jo, det är riktigt svårt. Jag har hållit på nu i några månader. Jag har letat i snygga ekologiska byxor som inte är jeans...jag måste prova kläderna eftersom jag är inte standard svensk storlek! Jag har fortfarande inte köpt några eftersom jag inte hittat några jag gillar! Köper man på nätet blir det en massa plast i förpackningen plus att affärerna inte köper in, de förstår inte att efterfrågan finns.

  SvaraRadera
 2. Oj vad du bloggar Anki! Mycket och bra, som vanligt. Har du blivit proffsbloggare?:)

  Det ekologiska klädutbudet är ojämt tycker jag. Plötsligt skulle alla sälja ekologiska kläder (jättebra!) och annonserade om det. Sedan tunnades det ut igen. Jag köpte POP kläder till barnen i höstar, men nu verkar POP bara ha pyjamasar i ekologisk bomull!

  Förutom H&M och Lindex har jag även tittat lite La Redoutes barnkläder på nätet. De har i alla fall några fina t-shirts, men annars är det glest.

  Kanske är det större efterfrågan än producenterna av ekobomull klarar. Eller vad tror du? Kram!

  SvaraRadera
 3. Sara, just nu har jag massor som jag vill skriva, jag får försöka att sprida ut det... ;-D

  SvaraRadera
 4. Sonen köpte en bambuskjorta, han är nöjd.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin