torsdag 20 mars 2008

Tema böcker - den nya tidens bokklubbar

Bild: jek in the box

Svenskarna köper omkring 60 miljoner böcker per år och det finns ett 50-tal klassiska svenska bokklubbar. Bland de största märks Bonniers bokklubb och Månadens bok men det finns bokklubbar för smalare intressen som historiska böcker, fantasylitteratur, konstböcker och militärhistoriska böcker. Men de mer traditionella bokklubbarna börjar tappa medlemmar.
Eftersom jag har slutat prenumerera på tidningar och tackat nej till direktreklam får jag tack och lov sällan utskick från bokklubbarna numera. För jag är nämligen som de flesta andra dålig på att avbeställa böcker, eller så beställer jag inte tillräckligt många per år för att nå upp till köptvånget och måste köpa en bok eller två som jag egentligen inte vill ha.
Lösningen för den som fortfarande vill få tips om bra böcker men slippa ovanstående problem är den nya tidens bokklubbar.

Malous Bokklubb
Malous Bokklubb är den första svenska bokklubben i TV. Med Oprah, som sedan 1996 har en egen bokklubb, som förebild har Malou startat en bokklubb i sitt program Efter Tio. Hon säger sig även vara inspirerad av den brittiska programledarduon Richard & Judy i Channel 4. Varje onsdag väljer hon en huvudbok som hon rekommenderar och diskuterar med en inbjuden recensent och en känd gäst. Dessutom intervjuas författaren. Bokklubbens har en egen webbsida med fördjupningsmaterial om författaren, intressanta länkar, böckerna som har diskuterat och gästernas boktips. TV4 har inlett ett samarbete med Bonnierförlagen som sköter försäljning och distributionen av böckerna som tas upp. Exempel på böcker som Malou tagit upp är Ur vulkanens mun, Kicki & Lasse, Myrrha och Tusen strålande solar.


- Jag har någon slags vision om en jättelik bokcirkel. Jag tyckte inte att
det fanns någon riktigt bra plattform i tv där man diskuterar böcker och där
tittarna får vara med. Därför blev det en bokklubb
(DN 071015)
AdLibris
AdLibris har flera bokklubbar, Amelia Adamos bokklubb, Deckarklubben, Doroteas vänner, Litterära klubben, Militärhistoriska klubben, MP3-bokklubben och Personlig utveckling. Klubbmedlemmar får specialerbjudanden på noga utvalda titlar och dessutom tillgång till djupgående information om författare och böcker, spännande intervjuer och exklusivt material. Medlemsskapet är gratis och det finns inget köptvång. Just nu kan man som medlem i bokklubben Personlig utveckling köpa Lev enklare för 159:- inkl. frakt - och få bonusboken Det är ingen fara, du är människa i pocket utan extra kostnad.

Men du behöver inte köpa böckerna...
Läser du hyfsat snabbt behöver du inte köpa böckerna utan kan låna dem på biblioteket, ofta finns det 7 eller 14-dagars lån för nyutgivna böcker. Malmö stadsbibliotek är t. ex väldigt bra på att köpa in ny aktuell skönlitteratur på engelska.
Imorgon handlar det om bokcirklar!

3 kommentarer:

 1. Tips att kolla in! En sida som jag ännu inte specialstuderat, men som verkar vara en guldgruva för den bokintresserade är www.bokhora.se.

  Jag blir SÅ sugen på att läsa läsa läsa när jag besöker den sidan! /anna

  SvaraRadera
 2. Många böcker vill jag behålla, men på loppis hittar jag nya pocket för en tia.

  SvaraRadera
 3. Vissa bokklubbar har möjligheten att vara medlemmar och inte behöva avbeställa varje månad. På Bra böckers bokklubb kan man vara silvermedlem och då får man ett nyhetsbrev varje månad med tips.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin