torsdag 6 mars 2008

Klimatpiloternas 5:e utmaning

Bild: Reflection av Anna Bialkowska
Den 4 mars fick klimatpiloterna i Kalmar sin 5:e utmaning. Denna gången handlade det om att växla bort tidstjuvarna. De fick lite inspiration av Fredrik Warberg att ha med sig på vägen. Klimatpiloternas uppgift under mars månad blir att beskriva vilken eller vilka tidstjuvar somde väljer att växla bort och vad de väljer att använda den tiden till. De skall uppskatta hur mycket tid de växlar om under två valda veckor i mars och rapportera tillbaka den 2:a april.Var skall man börja?
Här är några saker att fundera över om man vill ta makten över sin tid.


 • Skippa tidsoptimismen
 • Boka in obokad tid i kalendern, tid att bara vara
 • Ta en elektronisk paus, boka in en skärmfri dag i veckan
 • Jobba lagom mycket
 • Rensa bland prylarna
 • Rensa bland "måsten"
Under förra året provade jag lite olika strategier för att ta maketen över min tid. Först och främst minskade jag min konsumtion vilket bara det förde med sig många posititiva effekter som t. ex att mindre prylar kom in i våra liv vilket gjorde det lättare att rensa bland de befintliga. Jag provade även att jobba mer (heltid) och mindre (deltid) för att landa på 90% vilket känns lagom just nu. Jag provade att ta en elektronisk paus och genom en sjukskrivning (efter en oplanerad operation) hade jag verkligen landat. Men det är så lätt att "tappa kontrollen" över sin tid, att börja jobba mer, stressa mer - helt enkelt varva upp så man måste hela tiden vara medveten. Så är det för mig i alla fall.

Läs mer!
Utmaning 5 i pdf-version

1 kommentar:

 1. Tidstjuvar...jag har svårt att komma på exempel. De saker som brukar ta ohemult mycket tid i anspråk är ju saker som behöver ta tid, som jag VILL ska ta tid. Typ barnen är ju värsta tidstjuvarna :-) Och att jag vill sova länge dagen efter jag jobbat sent. Jag skulle inte behöva det men det är vansinnigt skönt. Fast sedan är det oftast inte så mycket dag kvar...

  De saker som inte ger mig något men som tar tid är är ju diska, tvätta osv men dem går det inte att bli av med tyvärr. Handla mat är också trist, kan det inte starta någon slags hemleveransservice av mat igen i Göteborg snart? Jag skulle nappa direkt. Vi använde det när Billhälls hade det i början av 2000-talet och det var grymt.

  Vilka tidstjuvar har du?

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin