torsdag 13 mars 2008

SVT Debatt om konsumtion

Bild: Powi...(ponanwi)

SVT Debatt handlar om konsumtion och shopping ikväll. Det blir Stina Lundberg Dabrowskis sista program. Den 17 januari i år var det nypremiär för ”Debatt”, som direktsänds från Kanalhuset i Göteborg. Stina Lundberg Dabrowski efterträdde Lennart Persson som lett Debatt i 5 år. Lennart Persson gick sedan vidare till Axess TV och leder nu programmet veckans debatt där. Stina i sin tur kommer att efterträdas av Janne Josefsson.


Shopping har gått från att bara vara shopping till att bli både tröst och ideologi. Maria Wetterstrand, miljöpartiet, Fredrick Federley, centerpartiet, modedrottningen Ebba von Sydow, det 17-åriga bloggfenomenet "Blondin Bella" med flera i studion bland shopoholics och köpvägrare.


Jag kommer dock inte att vara på plats av flera skäl. Ett skäl så gott som något är att jag inte ha ordnat barnvakt ett annat skäl är att jag inte ser någon poäng i att gå i polimik i direktsändning med nyliberaler huruvida konsumtion är problemet eller lösningen. Jag såg att Ebba von Sydow skall vara med och om hon vill lägga sina pengar på klänningar från Dagmar så är det hennes ensak.
Jag inledde mitt köpstopp eftersom jag vill testa min gränser och mina behov. På vägen dök det sedan upp en mängd frågor som gav köpstoppet andra perspektiv, som klimat, miljö, frivillig enkelhet osv.
I februari publicerade DN en krönika med titlen "Är du rik nog att sluta shoppa? ". I krönikan citeras Ann Heberlein som anser att köpstopp och liknande är en "borgerlig bohemtrend för folk som har råd. Det är ju trots allt den välmående västvärlden som har möjlighet att välja bort shopping". Jag vänder mig mot den här förenklingen eftersom det finns lika många anledningar att "köpstoppa" som det finns köpstoppare. Att inte shoppa är naturligvis ett val som allting anant men är det mer borgerligt än andra livsval? Jag har inte märkt at tnågon "hetsar" mot vegetarianer (som valt bort kött), de som bor i lägenhet ( fast de har råd med hus), som syr kläder själva eller köper begagnat (fast de kan gå till affären och köpa nya). Men jag blir ialla fall sugen på att läsa Neil Boormans "Bonfire of the Brands" (Canongate 2007) som artikelförfattaren skriver om.

Orkar du inte sitta uppe och titta på SVT debatt ikväll så kan du alltid titta på SVT Play. Även Axess TV har webTV så du kan ju alltid roa dig med att jämföra programmen. Veckans debatt har t. ex tagit upp "Klimatförändrad ekonomi - Kan kapitalismen värja oss från klimathotet, eller väcks socialismen av de smältande isbergen?"

Läs mer!
Frugal Life frågar sig - Consumerism. Sinful?
Wisebread bloggar om The things that money just can't buy

2 kommentarer:

 1. Jag kan tänka mig att det är lite mer borgerligt. Har du dåligt med pengar handlar ditt köpstopp inte om ett livsval, det handlar om att du helt enkelt inte har råd att shoppa annat än det nödvändiga? Är du då en köpstoppare? Nej, du är bara fattig...

  Jag kan tänka mig att det finns en hel del folk som lever på existenminimum så inte fattar hur någon som har det bättre ställt kan få för sig att INTE köpa saker de vill ha. För många är det nog en dröm att kunna gå ut och bara shoppa för ros skull eller gå på restaurang.

  Däremot tycker jag inte man ska förringa köpstopparna för det. I och med att du och andra gjort detta val så bidrar ni förhoppningsvis till att andra tänker efter och förhoppningsvis påverkar ni västvärldens överkonsumtion.

  SvaraRadera
 2. Förenkling var ordet. Men kasnke beror det på en svårighet att förstå varför andra gör vissa val och att man bara utgår från sin egen lilla värld.

  Och jag tycker nog att vi som väljer att bo i lägenhet, fast vi har råd med hus ses med en stor skepsis... i alla fall i min småstad!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin