fredag 14 mars 2008

Köpta bloggar

KICK Detergent

Retroreklam från jayKayEss

I torsdagens SvT Debatt som jag skrivit om tidigare fick Isabella Löwengrip, (Blondinbella) mycket kritik för smygreklamen, dvs att hon inte gör skillnad mellan "redaktionell text" och betald annonsplats i sin blogg. Jag tänkte skriva lite om de vanligaste sätten att tjäna pengar på sin blogg.

Reklam
Det vanligaste (och tydligaste för konsumenten) sättet att tjäna pengar i bloggar är Google Adsense. Problemet med Adsense är att man inte helt kan kontrollera vilken typ av reklam som dyker upp på ens blogg eftersom reklamen följer det man skriver om. Trent på Simple Dollar tog t. ex beslutet att skippa reklam på sin blogg eftersom han inte kunde kontrollera vad det gjordes reklam för (genom Google AdSense). Ett etiskt beslut som i realiteten påverkade hans inkomst. Nu har efter påtryckningar från sina läsare börjat med annonser igen men lagt in en möjlighet att anmäla oetiska annonser för t. ex sms-lån och liknande.
Ett annat sätt är Tradedoubler. Jag har testat Tradedoubler på några ställen i bloggen främst för att jag se om någon köpte de böcker jag tipsar om. Tailsweep är ett liknande annonsnätverk. Många företag skickar också produkter till bloggare och hoppas att bloggaren i gengäld skriver om produkten
Bloggen är den nya reklampelaren
Varför har det då blivit så attraktivt att annonsera på bloggar? Mycket beror nog på våra medievanor, vi spelar in och pausar TV-program så att vi kan se program när vi vill och spola fram när reklamen kommer. Många ser också enskilda tv-program via funktioner som SVT play eller laddar hem serier genom fildelning. I Dagens media uttalar sig Anna Bodin (på OMGs mediebyrå PHD ) :
-Vi måste hitta andra sätt att nå unga människor som inte längre går på tv-reklam. Om man som annonsör vill vara absolut säker på vad man får kan man bara köpa traditionella medier.
GP publicerade en stor artikel om bloggar i början av februari och tog upp fenomenet "köpta bloggare":

"När bloggare bildar sig en uppfattning om ett företag så anser de att en person som jag själv eller en vän är den mest trovärdiga talespersonen. En annan bloggare anses lika trovärdig som företagets egna vd".
Citatet kommer från undersökningen Bloggsverige 3 som bygger på en enkät med drygt 800 bloggare.
En bloggare litar mer på en annan bloggare än på företagets vd. Samtidigt har var tredje bloggare köpt en vara efter att den blivit rekommenderad på en blogg.
Det gör bloggare attraktiva inte bara som annonspelare utan framför allt som pr-verktyg. Bloggare får plagg, prylar, böcker skickade till sig med förhoppningen att de ska skriva om dem. Men det går också att köpa ett omnämnande. Företaget Bloggvertiser, som startade förra året, har ett stall på cirka 400 bloggare till salu via hemsidan. Där kan företag lämna en beställning att utvalda bloggare ska skriva om till exempel ett nytt mineralvatten. Vi är först ut men jag tror inte att vi kommer att förbli ensamma, säger Christian Rajter, grundare av Bloggvertiser.
Lagar & regler
Konsumentverket överväger nu att pröva frågan om smygreklam på bloggar och Blondinbellas blogg är en av de bloggar som förmodligen kommer att bli granskad.
- Det finns regler, även om de inte tillämpas, det är tydligt reglerat i marknadsföringslagen. Reklam ska redovisas som reklam, betalar man för ett blogginlägg så ska det reklammarkeras, enlgit Jan Fager( jurist på branschorganisationen Sveriges Annonsörer) i Dagens media. Men skall vi behöva införa åldersgräns på varumärken?
Ingen reklam i KöpstoppsbloggenJag har valt att inte ha annonser i min blogg eftersom det inte alls känns förenligt med innehållet. Eftersom jag har en hel del bloggtrafik har jag ändå fått förslag från olika annonsföretag, både svenska och utländska. Jag undrar om de ens bemödat sig att läsa bloggen.
I två fall har företag hört av sig EFTER att jag skrivit om deras produkter och det har resulterat i de utlottningar jag har haft i bloggen. Jag får även en hel del tips och pressmeddelanden och jag har inget emot att skriva om företagen och produkterna om jag tycker att de verkar intressanta och passar in bloggens profil.
En viktig aspekt att ta hänsyn till i mitt fall är att de bilder under Creative commons licens som jag använder i bloggen oftas inte får användas på kommersiella webbplatser.

Vad tycker du om reklam i bloggar? Kommentera gärna!

Läs mer!
Blondinbella under falsk flagg
Modetjej typisk bloggare

3 kommentarer:

 1. Tack för tipsen! :D

  http://www.bimboboy.com/blogg

  SvaraRadera
 2. jag vill inte ha blinkande reklam på min blogg, det känns konstigt att läsa andras bloggar som avbryts av reklam.

  SvaraRadera
 3. Jag läser alla mina favoritbloggar via Bloglines, och då filtreras reklambanners och dylikt bort, ogillar reklam så det passar mig finfint. Den inbakade reklamen och produktplaceringarna à la Blondinbella slipper man ju förstås inte på det viset, men jag läser nog inga sådana bloggar ändå..

  Men ja, att skriva om saker som man står för och som har med blogginnehållet i övrigt att göra, och samtidigt få betalt för det, är det väl inget fel i antar jag. Men det kan ju vara bra att på något vis understryka att det faktiskt är reklam det handlar om, känns mest schysst så.

  Knasigt att annonsörer hör av sig till dig med olika förslag, undrar om de ens har reflekterat över namnet på bloggen.. :)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin